’Kniv & Gaffel’ giver inspiration fra nogle af byens bedste restauranter samt gode råd og tips til gastronomiske oplevelser – om du spiser ude eller hjemme. Vi bringer også de sidste nyheder. Er der åbnet en ny restaurant, du bør tjekke ud?

KNIV & GAFFEL-DIPLOM

DU KAN VÆRE MED TIL AT KÅRE MÅNEDENS RESTAURANT
’Kniv & Gaffel’ vil én gang månedligt kåre MÅNEDENS RESTAURENT i København på baggrund af anbefalinger fra københavnerne. I Facebook- gruppen ’Kniv & Gaffel’ kan du anbefale den restaurant, der i forhold til service, madkvalitet, interiøer og stemning, lever op til alle dine forventninger om et godt spisested.

Et dommerpanel bestående af chefredaktør Jan Jeppesen og salgschef Dennis Rasmussen vil på baggrund af københavnernes anbefalinger kåre MÅNEDENS RESTAURANT, der bliver tildelt et diplom.

Suppe, steg og… pist væk!

Tidligere tiders festmenu på fast formel er i den grad blevet lavet om de senere år. I dag er der en anderledes variation på menuen. Vi holder nemlig fester med temaer på menuen.

Traditionel fest

Først var der den klare suppe: Kogt på høns, måske en variation med asparges. Så fulgte stegen; okse eller måske en kalv stegt som vildt med en waldorfsalat, hvis det gik højt. Til sidst isen; den trefarvede til de yngste og randen med frugtsovs til de voksne, inden den stod på kaffe med avec.

Undervejs var der runder med tobaksfade, iskold hvidvin og lunken rødvin ad libitum – og det var så den dag, uanset om det var en 50-års fødselsdag, et guldbryllup eller et jubilæum.

Den faste festformel fra den tid er i den grad forandret. Hvor vi før kørte en fest af ud fra det, forsamlingshusets kogekone eller kroen havde på tapetet, sætter vi i langt højere grad et individuelt præg på vores fester i dag og den mad, der følger med.

FESTER MED TEMAER

I dag er der anderledes variation på menuen. Vi holder fester med temaer, eller vi lader vores rejser til fremmede lande sætte sit præg på det, der serveres. Jeg har været til et sølv- bryllup, hvor gom og brud ikke kunne blive enige om menuen, og hvor gæsterne derfor fik en fiskeanretning, salat og hvidvin (damerne) og burgere og kyllingelår og fadbamser (herrerne). Alle var svært tilfredse med den løsning!

Ofte er det også rammerne for festen, der dikterer menuen. Tidligere tiders ture til kroen og forsamlingshuset erstattes i stigende grad af en fest på paintballbanen eller en grill- og bålplads i skoven, og det dikterer i nogen grad også, hvad der er muligt at spise sine gæster af med.

/kehlet

Is-desserten: Nøddekurv

Opskrift Nøddekurv Kniv og gaffel

Dessert er altid et hit og denne her er til dig med den søde tand og som har en god appetit. Isen kan udskiftes til din egen yndlingssmag. Disse tre is jeg har valgt her, er klart nogle jeg holder bedst af, da mangoen er frisk sammen med det søde og sprøde.

INGREDIENSER NØDDEKURV

50 gram smør
100 gram sukker
1 tsk sirup
50 gram hasselnøddeflager
50 overtræksmarcipan
1 bakke blåbær
1 bakke hindbær
Fire små kviste mynte
Tre slags is: Mangois, vanilleis og chokoladeis

FREMGANGSMÅDE NØDDEKURV

  • Bland blødt smør, sukker og sirup sammen. Rør det sammen i en røremaskine
    fem-ti min. eller i hånden.
  • Hasselnøddeflagerne hældes i – rør kun én til to omgange på røremaskinen.
  • Tænd ovnen på 180 grader. Gør en bageplade med bagepapir klar.
  • Fordel sukkermassen i fire klatter på bagepladen.
  • Bag otte til ti min. til de er gyldenbrune.
  • Tages ud og løsnes med en palet. Lad dem køle lidt et par minutter.
  • Ligges nu hver over en kop eller cocotte. Formes som en kurv ned over koppen. Køl af og de er klar til brug.
  • Overtræksmarcipanen skæres i små firkanter og drysses med lidt sukker.
  • Brændes med en brænder til flot gyldne på alle sider.
  • Pynt isen til sidst med friske blåbær, hindbær og mynteblade.
Kniv & Gaffel Peter Hørning

Kogebogsforfatter, kok og sommelier Peter Hørning fra Hørning Huset bidrager med nogle af sine signaturretter.

Tapas lige ned til vandet

Den lille New York-inspireret brunch- og frokostrestaurant ved Amager Strandpark, Jurfood, udvider nu med tapas og vinbar som aftenservice. Menuen står på en række simple tapaanretninger.

Jurfood kniv og gaffel

En hjemmelavet julesnaps vil gøre lykke på ethvert veldækket julebord. Foto: Kehlet.

Efter 8 fantastiske måneder med brunch- og frokostrestaurant, udvider Jurfood nu også med tapas og vinbar som aftenservice.

Det hele foregår i de samme lokaler, og samme adresse Øresundsvej 150D tæt på Amager Strandpark.

Menuen består af en række simple tapasanretninger i form af snacks, forskellige oste- og charcuteri anretninger samt store vine for enhver smag og pris.

VIN FRA HOBITTERNES HJEMLAND

Jurfood er en lille, men ambitiøs restaurant, som serverer eksklusiv brunch og frokost syv dage om ugen, som kunderne selv sammensætter ud fra 25 lækre retter.

Vin er dog også mangfoldig og individuel på alle områder. Nogle elsker de kraftige power vine fra Napa Valley, hvor andre er mere til den franske elegance.

Geografisk bevæger Jurfood gæsterne rundt på hele kloden; fra USA og Napa Valley, til Argentina og Mendoza for at smage den powerfulde Malbec, til Europa, hvor man tager et smut til Italien med de klassiske Toscana-vine, Spanien og Ribera del Duero, et lille smut ind i Østrig for at hente lidt lækker kultvin fra Markowitsch, og selvfølgelig også en tur til det franske med fantastiske vine fra Bourgogne. Afslutningsvis får gæsterne også en smuttur til hobitternes hjemland: New Zealand.

KNIV & GAFFEL er sponsoreret af

Bestil mad online hos ASIA HOUSE her

Asia House
Godthåbsvej 229
2720 Vanløse
Telf.: 38 71 10 20

Asia House har et stort udvalg af retter af aller højeste kvalitet, hvor kun de mest friske råvarer bliver anvendt. Der serveres klassiske kinesiske retter, buffet og sushi.

Bestil dit bord online på The Standard her

The Standard
Havnegade 44
1058 København K
Telf. 72 14 88 08
almanak@thestandardcph.dk

The Standard ligger for enden af Nyhavn helt ud til vandet og huser den den nordiske bistro Almanak, Michelin restauranten Studio og  californiske/mediterranean Mission.

Se menukort hos Coco Clementine her

Coco Clementine
Vanløse Torv 1
2720 Vanløse
Telf.: 53 57 97 91

Coco Clementine er dit nye spisested i hjertet af Vanløse. Restauranten har et godt udvalgt af brunch, frokost og middag – og lækre børnemenuer.

Se menuen og book bord hos MØR her

MØR Restaurant & Bar – Kødbyen
Skelbækgade 3A
1717 København V
Mail: kontakt@mør-kødbyen.dk

Kødbyens nye restaurant og bar hedder MØR. Ingen fine fornemmelser og overkomplicerede menukort. Du skal drikke god vin, spise god mad, og vælger du en bøf, kan du være sikker på, at den er mør.

Book dit næste selskab på Restaurant Bellahøj her

Restaurant Bellahøj
Bellahøjvej 20
2700 Brønshøj
Telf. 38 28 90 00

På toppen af København med udsigt over byen har gården Bellahøj ligget siden 1792. Restaurant Bellahøj er både tæt på det hele og fjernt fra byen og dens larm, og derfor et oplagt valg til selskaber i alle størrelser.

Bestil bord online på Restaurant Fridas her

Restaurant Fridas
Gammel Kongevej 5
1610 København V
Telf. 33 31 65 10

Frida’s er en lille og hyggelig dansk restaurant i centrum af København. De er særlig kendt for deres smørrebrød til frokosten, samt kalvelever og wienerschnitzel til aften.

Bestil bord online hos Frederik VI her

Frederik VI
Frederiksberg Allé 42 A
1820 Frederiksberg C
Telf.: 33 31 33 38

I en uhøjtidelig og rar stemning serveres dansk frokost hver dag, stegt flæsk og persillesovs hver onsdag forskellige øl fra 22 haner og på flaske.