Martha Nordlyng Birkkjær (tv) og Nuka Elisabeth Højer Johansen viser her deres hjemmelavede konfirmationskjoler i Frederiksholm Kirke. Foto: Benedicte Lorenzen

Genbrugelige glæder: Konfirmander designer egne kjoler

KJOLEDESIGN. Nuka Elisabeth Højer Johansen og Martha Nordlyng Birkkjær havde ikke siddet ved en symaskine , da de sidste år sagde ja til Frederiksolm Kirkes tilbud om at deltage i en workshop, hvor man laver sin egen konfirmationskjole.

I KIRKEN: Som det ofte er tilfældet med gode idéer begyndte også denne med en tanke. En tanke, der hurtigt voksede sig større. Tanken begyndte i hovedet på Frederikholm Kirkes menighedsrådsformand Lone Rasmussen, kort inden hun sidste år skulle modtage de nye konfirmander i konfirmationsforeberedelsen:

»Det begyndte med, at jeg kom til at tænke på, om der mon var unge, der ikke blev konfirmeret, fordi der måske ikke helt var råd til det? Og det fik mig til at tænke, at det kunne være sjovt at lave en workshop, hvor konfirmanderne kunne lave deres eget konfirmationstøj. Jeg besluttede mig for at spørge de unge, hvor mange der havde lyst til det, og det endte med, at der var tre piger, der rakte hånden op. Derefter købte jeg tre symaskiner,« fortæller hun.

Gamle kjoler syes om

Idéen udviklede sig snart til også at passe ind i kirkens grønne profil, da genbrugsforretningen Kirkens Korshær på Borgbjergsvej sagde ja til et samarbejde:

»Vi har haft et kanon samarbejde med dem, hvor de har givet os en masse tidligere brudekjoler og konfirmationskjolerne. Dem har pigerne så kunne tegne på og klippe i, som de har haft lyst til. De har dog ikke været helt på egen hånd, for vi er tre sykyndige kvinder i kirken, som har hjulpet dem med at sy. I begyndelsen havde vi også besøg af to designere fra Danmarks Designskole,« fortæller Lone Rasmussen.

Sejt at sy sit eget tøj

Martha Nordlyng Birkkjær og Nuka Elisabeth Højer Johansen sagde begge ja til at sy deres egne konfirmationskjoler, som de er blevet rigtig godt tilfredse med:

»Jeg sagde ja, fordi jeg synes, det lød spændende og sejt at være med til at designe min egen konfirmationskjole. Det betyder jo, at der ikke er nogen andre, der har den, og så er den 100 procent genbrug. Det går vi begge to meget op i. Miljøet er virkelig vigtigt,« fortæller Martha Nordlyng Birkkjær, der er 13 år og til daglig går i 7. klasse på Skolen i Sydhavnen.

Netop genbrugstanken er 100 procent gennemført i de to konfirmanders kjoler, hvor kun sytråden er nyindkøbt:

»Min kjole består af en underkjole, som jeg har lavet af en kjole, jeg havde hængende hjemme i skabet. På den har jeg så syet blondeærmer og en blondeundertrøje, som jeg har klippet af en tidligere brudekjole,« fortæller 14-årige Nuka Elisabeth Højer Johansen, der også går i 7. klasse på Skolen i Sydhavnen.

Genbruget skal fortsætte

Og genbrugstanken fortsætter, når pigerne selv er færdige med at bruge deres unikke konfirmationskjoler, hvis de ellers kan nænne det:

»Når jeg er færdige med at bruge kjolen, tror jeg, den skal gemmes som et minde. Den skal i hvert fald ikke smides ud, for jeg har brugt et halvt år på at lave den. Hvis jeg nogensinde skulle af med den, så skulle den gives videre til genbrug. Jeg har faktisk tre mindre søskende, som måske ville kunne bruge den en dag,« fortæller Martha Nordlyng Birkkjær.

De to kreative piger bliver konfirmeret i Frederiksholm Kirke på store bededag.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Syltede hjerner

Høst hvidtjørnblomster med Traktørstedet