Du må gerne tage metro eller bus, men regeringen opfordrer til at man undgår myldretiden og tager cyklen eller går, hvis man kan.
Du må gerne tage metro eller bus, men regeringen opfordrer til at man undgår myldretiden og tager cyklen eller går, hvis man kan. - Foto: Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Hverdagen med corona: Det må du – det må du ikke

Onsdag aften blev det meste af det offentlige Danmark lukket ned på grund af covid19. Det forandrer alles hverdag. Men livet går videre, og her er en oversigt over de ting, du kan gøre, det du ikke må, og det du ikke bør gøre de næste par uger.

Onsdag aften meddelte statsminister Mette Frederiksen (S) at det offentlige Danmark lukker ned i 14 dage.

Skoler, uddannelsesinstitutioner, børnehaver, vuggestuer, kultursteder og fritidsaktiviteter lukker.

Alle offentligt ansatte sendes hjem i 14 dage gældende fra fredag.

Unge mennesker på gymnasier og andre ungdomsuddannelser, sendes hjem i 14 dage, det samme gælder folkeskoleelever og daginstitutionsbørn, der senest mandag skal gå hjem.

DET MÅ DU IKKE

Regeringen opfordrer til, at man ikke forsamles mere en 100 mennesker ad gange til indendørs arrangementer. Regeringen er dog ved at indføre en hastelov, så fra mandag i uge 12 vil det formentlig været et forbud.

Natklubber, barer og restauranter, der har plads til flere end 100 mennesker opfordres til at holde lukket, men det er indtil videre ikke et påbud, men en opfordring.

Havde du glædet dig til at se udstillingen med Anna Ancher eller planlagt et besøg på biblioteket med familien, så må du altså vente mindst 14 dage.

Museer, kulturinstitutioner, biblioteker, biografer og svømmehaller er lukkede. Fodboldglade københavnere må også finde en anden hobby. Alle superliga-kampe er aflyst og det samme gælder de bedste danske håndboldrækker.

DET BØR DU IKKE

Du bør ikke tage på plejehjem eller sygehus, så hvis du har pårørende der er på plejehjem eller indlagt, må du sende en sms eller en buket blomster i stedet for.

DET MÅ DU, MEN…

Man må gerne besøge familie og venner og holde private mindre fester. Man skal dog følge sundhedsstyrelsens regler og undgå store forsamlinger og være opmærksom på svage ældre i familien, samt ikke udsætte sig selv for miste.

Undgå kram og kys og at give hånd – måske kan man finde på noget sjovt i familien, eller lære ens stivbenet onkel at lave solhilsen.

Du må gerne tage metro eller bus, men regeringen opfordrer til at man undgår myldretiden og tager cyklen eller går, hvis man kan. Husk også at spritte af, hvis du skal med tog eller metro og lad være med at stå for tæt på andre.

Hvad skal man så lave, når man hverken kan gå i svømmehallen, i biografen eller se en superligakamp.

Er du ikke sendt hjem af dit arbejde, eller har egen virksomhed, ja så giver det sig selv. Er du hjemme, men ikke i karantæne eller syg, så kan du måske bruge de næste par uger på at hjælpe naboen med at passe hans børn, som jo ikke kan komme i skole. Du kan også købe ind for de gamle i opgangen.

DET BØR DU

De mange indgreb og retningslinjer påvirker alle dele af vores liv.

De næste 14 dage er det meste lukket ned. Men vi må forsøge at bevare det gode humør, hjælpe og støtte hinanden.

Giv kærlighed – men hold afstand. Giv overskud – og giv plads. .

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV
Birger Jensen kritiserer blandt andet, at der ikke er tilbud til eller krav om landstrøm til krydstogtskibene i København.

DEBAT: Der mangler handling bag ordene

Kofoeds Skole lukker midlertidigt ned, det gælder også skolens butikker i Nyrnberggade.

Corona: Kofoeds Skole lukker midlertidigt men vil tilbyde mad til elever