Nye boliger blev indviet. FOTO: Jacob Ljørring/Domea.dk
Nye boliger blev indviet. FOTO: Jacob Ljørring/Domea.dk - Foto: Jacob Ljørring/Domea.dk

Så er der almene boliger i Nordhavn

Det har været længe ventet, men nu er de første almene og sociale boliger i Nordhavn indviet.

Gennem de seneste fem år er der skudt det ene boligbyggeri efter det andet op i Nordhavn, men noget har mangler, er der mange, som har peget på: almene boliger så mennesker med almindelige indtægter kan bosætte sig.

Nu er Orienten indviet, og her er der er 95 nye almene familieboliger, 12 nye almene ungdomsboliger og 24 nye boliger til københavnere med særlige behov.

Med daginstitution og erhvervslejemål i stueetagen bliver der kort vej til børnepasning og indkøb for husets mange nye beboere.

Mere alment på vej

Målet er, at 25 procent af boligerne i fremtidige etaper af Nordhavn skal være almene.

Planloven fra 2015, som ikke var trådt i kraft ved planlægningen af den første del af byggeriet i Nordhavn, gør, at kommuner frem over kan kræve, at en fjerdedel af et byggeareal skal være almene boliger.

Nu er de længe ventede boliger indviet, og overborgmester Frank Jensen (S) ser frem til endnu flere af den slags i Nordhavn med den nye lov i hånden.

»De er med til at sikre, at også københavnere med en almindelige indkomst kan bo i den attraktive bydel ved vandet,« siger overborgmester Frank Jensen (S) i en pressemeddelelse.

Støtte og hjælp

Socialborgmester Mia Nyegaard (R) glæder sig særligt over de 24 boliger til københavnere med særlige behov – tiltænkt de unge.

»De skal bo i to opgange, hvor de kan få hjælp og støtte i hverdagen. Vi arbejder målrettet for en blandet beboersammensætning i København, og det er Orienten et skoleeksempel på. Men vi må ikke glemme, at vi fortsat mangler rigtig mange små boliger til de mest udsatte og sårbare københavnere,« udtaler hun.

Orienten er et byggeri med rå vægge, dobbelthøje rum, store vinduespartier og altaner med skæve vinkler.

Gårdmiljøet er etableret i flere niveauer og med plads til legeplads, nyttehaver og andet efter beboernes ønsker. Byggeriet overholder desuden alle krav til at kunne blive bæredygtighedscertificeret.

Pavestolte

Det er Boligselskabet Domea København, der har været bygherre på projektet.

»Vi er pavestolte over at bygge de første almene boliger i Københavns Nordhavn – både fordi vores beboere får nogle attraktive og spændende lejligheder i et boligbyggeri med tydelige arkitektoniske kvaliteter, men også fordi Orienten kommer til at gøre en forskel for bydelen. Vi bringer noget liv og mangfoldighed ind i Nordhavn, som kommer hele området til gode,« siger formand for Boligselskabet Domea København Villy Brejning.

Familielejligheder

  • Der er familielejligheder i flere forskellige størrelser i Orienten fra 61 til 115 kvadratmeter på to, tre og fire værelser. En tre-værelses på 85 kvadratmeter koster for eksempel 8.420 kroner i husleje om måneden plus vand og varme

  • Orienten ligger ved Helsinkigade

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV
Restauratør Jørgen Kragh fra Oranje af Svendborg, der har ligget til kaj i Nyhavn siden 2016.

Nyt håb for restaurantejer: Partier vil tillade udeservering ved kajen i Nyhavn

Jakob Næsager fra Det Konservative Folkeparti mener, at der bør gøres noget ved parkeringsmulighederne omkring Rigshospitalet.

DEBAT: Ussel kamp mod de syge og deres familier