Restauratør Jørgen Kragh fra Oranje af Svendborg, der har ligget til kaj i Nyhavn siden 2016.
Restauratør Jørgen Kragh fra Oranje af Svendborg, der har ligget til kaj i Nyhavn siden 2016. - Foto: Christian M. Olsen (arkiv)

Nyt håb for restaurantejer: Partier vil tillade udeservering ved kajen i Nyhavn

Restauratør Jørgen Kragh har kæmpet for at få lov til at få udeservering foran sit træskib i Nyhavn. Nu skal politikerne tage stilling til, om det skal være tilladt.

Det skal være muligt for restaurantskibe, der ligger til kaj på Nyhavns solside at have udeservering langs med bolværket. Det mener Socialdemokraterne og Radikale i Borgerrepræsentationen, der stiller forslag om, at der udarbejdet et tillæg til lokalplanen, der gør, at udeserveringen bliver tilladt.

I efteråret skrev City Avisen historien om restauratør Jørgen Kragh fra restaurantskibet Oranje af Svendborg, som fik påbud af kommunen for at overtræde reglerne om udeservering.

»Jeres anbringelse af cafemøbler samt skilte kan ikke tillades … Genstandene skal derfor fjernes omgående,« skrev kommunen til Jørgen Kragh, der imidlertid nægtede at efterkomme kravet.

»Ingen restaurant i det indre København kan i dag overleve uden udeservering. Især ikke, når alle konkurrenterne gratis får stillet arealer til udeservering til rådighed af kommunen. Og da slet ikke i Nyhavn, som er én stor sammenhængende udeservering,« sagde Jørgen Kragh dengang til City Avisen.

Fri adgang til bolværket

Problemet for restauratøren er, at lokalplanen foreskriver, at der skal være fri adgang til bolværket på Nyhavns solside. Det er det, et tillæg til lokalplanen nu skal gøre op med.

Forslagsstillerne anerkender intentionerne for at holde boldværket frit, men »Området er i forvejen præget af megen udeservering og et aktivt byliv, hvor besøgende alligevel ikke gør brug af kajkanten foran skibene, men i stedet kajkanten mellem skibene,« lyder det i medlemsforslaget.

Marcus Vesterager, der sidder i Teknik- og Miljøudvalget for Socialdemokratiet uddyber:

»Jeg er ikke tilhænger af en øget kommercialisering og privatisering af det offentlige rum. Men man må også se på de konkrete forhold, og i dette tilfælde giver det mening at se på udeserveringen for restaurantskibe set i forhold til deres naboer,« siger han til City Avisen.

Marcus Vesterager frygter ikke, at et tillæg til lokalplanen vil få udeserveringen til at løbe løbsk.

»Der er fortsat bestemmelser, der begrænser antallet af restaurantskibe i Nyhavn, så der vil ikke komme en lang række nye udeserveringer,« understreger Marcus Vesterager.

Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til forslaget fra Socialdemokraterne og Radikale på mandag 2. marts.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV
Gustav Lundholm vandt hele tre guldmedaljer ved DM.

Sparta atleter var flyvende til DM

Nye boliger blev indviet. FOTO: Jacob Ljørring/Domea.dk

Så er der almene boliger i Nordhavn