Tøndeslagning ved Blushøj i Dragør er altid et tilløbsstykke.
Tøndeslagning ved Blushøj i Dragør er altid et tilløbsstykke. - Foto: Anders Bentzon (arkivfoto)

Med og uden hest: Så skal tønden baskes igen

I den kommende weekend er det igen fastelavn, og som sædvanlig fejres det på Amager af voksne tøndeslagere til hest og børn, der slår katten af tønden på sikker grund. Her får du et lille overblik.

Der er tryk på, når der rides fastelavnsridning i galop på Amager og tøndestokkene knalder mod den arme tønde. Ikke underligt er det altid et tilløbsstykke, som tiltrækker tusindvis af tilskuere.

Der holdes som sædvanlig tøndeslagning på hesteryg fire forskellige steder på øen, og det er en rigtig god ide at komme i god tid, hvis man vil have en god plads.

Det hele starter i Sundby på lørdag 22. februar. Efter den traditionsrige puncherute, hvor rytterfeltet fra Sundby Fastelavnsforening rider rundt og hilser på og skåler med forskellige værter, foregår selve tøndeslagningen på Prags Boulevard cirka 13.35.

Dagen efter, søndag 23. februar, er det Dragør Fastelavnsforenings tur til at sprede glæde, når der efter puncheruten er tøndeslagning til hest ved Blushøj på Engvej klokken 16.

Fastelavnsmandag 24. februar rykker vi lidt mod nord igen, når Foreningen Vennekredsen holder tøndeslagning i Hovedgaden, St. Magleby klokken 16.

Endelig er der tøndeslagning til hest på Fægårdsvej i Ullerup onsdag 26. februar klokken 16.

Fastelavn for børnene

Fælles for fastelavnsridningerne er, at deltagerne er voksne. Men selvfølgelig er der også fastelavnsarrangementer for børn på Amager.

På Kulturzonen, Nøragersmindevej 90 på Vestamager er der fastelavnsfest for børn lørdag 22. februar klokken 11-14.30. Her er der ansigtsmaling for børnene, underholdning med sang og dans for børn og forældre, fastelavnskoncert med musikskolens yngste orkester PixiHOT, inden der klokken 13 er tøndeslagning, kåring af kattekonger og kattedronninger samt mest kreative børne- og voksenudklædning.

Der er tre tønder fyldt med slik og lækkerier. En til de 3-7-årige, en til de 8-12-årige og en til de voksne. Det koster 30 kroner at deltage, og der er tilmelding på kulturzonen.net.

Søndag 23. februar klokken 11-13 holder Naturcenter Amager, Granatvej 3-15 fastelavn med tøndeslagning, hvor børnene også meget gerne må komme udklædt. Når kattekongen er fundet, kan man lave en pandekage over bål, eller spise fastelavnsbolle hos traktøren.

Kulturhuset Islands Brygge holder også fastelavn søndag klokken 10-15. Tag endelig kostumer på, når der klokken 10 er legekoncert med tigertræning for de 2-5 årige, inden de slår katten af tønden klokken 11. Klokken 14 gælder tøndeslagningen de lidt større børn – 6-10 årige – der også gerne må komme udklædt. Billetter til 40 kroner pr. barn på billetto.dk.

Og så er der søndag 1. marts klokken 9-18 den helt særlige cykelfastelavn i Tømmerup, hvor drenge, festklædte som fastelavnsrytterne og på pyntede cykler, kører puncherute inden de slår katten af tønden på jernhestene.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV
På parkeringspladsen ved Spar på Kongelundsvej kan man afhente Ikea-varer.

Klik og hent: Ikea rykker til Kongelundsvej

Eva Noes-Rasmussen var tre dage fra at fylde 17 år, da hendes mor døde af spiserørskræft.

Sorg er ikke som halsbetændelse