Rasmus Paludan stod selv i front af demonstrationen ved dens start, men han var ikke med, da den nåede Dortheavej.
Rasmus Paludan stod selv i front af demonstrationen ved dens start, men han var ikke med, da den nåede Dortheavej. - Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Politiet forklarer: Derfor lod vi Stram Kurs demonstrere midt i barne-begravelse

Det seneste døgn har der været meget kritik af Stram Kurs, som demonstrerede samme sted, som der var muslimsk begravelse for et 11 måneder gammelt barn.

Udover kritikken af partiet og dets formand, har flere, herunder tidligere justitsminister Søren Pind, undret sig over, at Københavns Politi lod demonstranterne fra Stram Kurs stå så tæt på begravelsen.

Læs også: Hør Rasmus Paludan forklare: Vi har aldrig demonstreret til en begravelse

Nu forklarer Københavns Politi i en skriftlig meddelelse, at de ikke var bekendt med begravelsen, da en sådan ikke skal meldes til politiet på forhånd. Derfor var det deres folk på stedet, der vurderede, hvordan situationen skulle håndteres løbende.

»Det er politiets opgave at beskytte alle borgeres ret til at forsamle sig i det offentlige rum under hensyntagen til den offentlige orden. Politiet havde modtaget anmeldelse om to demonstrationer, som ønskede at forsamle sig ved Islamisk Trossamfund: En demonstration fra Stram Kurs med deltagelse fra Rasmus Paludan med forventet deltagelse af 5-10 deltagere samt en demonstration med titlen ’Stop dæmonisering af danske muslimer’, som angav forventet deltagelse af ca. 600 personer,« skriver de.

Læs også: Stram Kurs mødt med kritik fra alle sider: Han voldtager de rettigheder vi andre elsker

Politiet skriver videre, at de vurderede, at der ville være en risiko for, at de to demonstrationer kunne forstyrre den offentlige orden, hvis de mødtes. Derfor gav de Stram Kurs et mundtligt påbud om ikke at gå til Dortheavej.

»Ud fra en samlet og konkret vurdering af sikkerhedsmæssig og ordensmæssig karakter gav Københavns Politi samme dag Stram Kurs et mundtligt påbud om at afholde sin demonstration et andet sted end Dortheavej,« skriver politiet.

På et tidspunkt forlod nogle medlemmer dog den officielle demonstration og gik til Dortheavej alligevel.

Læs også: Stram Kurs demonstrerede midt i muslimsk barne-begravelse

»Her opstod der verbal konfrontation med personer, som var forsamlet foran Islamisk Trossamfund. På et tidspunkt udviklede situationen sig på en sådan måde, at politiet påbød de pågældende at opholde sig et sted længere nede af gaden.« skriver Politiet.

De vil ikke svare på, hvorfor de overhovedet lod udbryderne fra demonstrationen stå på Dortheavej, når de allerede havde givet Stram Kurs et påbud om, at de ikke måtte være der.

I Youtube-videoen fra Stram Kurs, kan man høre, at politiet efter cirka 45 minutter beder demonstranterne trække ned ad gaden for at vise respekt for begravelsen. Det forholder politiet sig ikke direkte til i deres skriftlige svar, men siger til minby.dk, at det er en samlet vurdering på stedet, som både inkluderer, at demonstranterne allerede havde fået et påbud og at de skulle vise respekt for begravelsen, der får dem til at bede demonstranterne om at trække væk.

På den video, som Stram Kurs har lagt op fra fredagens demonstration, er det svært at vurdere, om der er tale om en egentlig moddemonstration, som ellers var anmeldt til politiet.

Af videoen kan man i hvert fald ikke se, at der skulle være 600 mennesker til stede.

Videoen fra demonstrationen kan ses her (eksternt link til Youtube)

Nedslagspunkter i video fra demonstration

00:55:18 Rustvogn ankommer.

01:18:38 Rustvogn åbnes, og deltagere i demonstration konstaterer, at der er en barnekiste i rustvognen.

01:21:10 Betjent appellerer til, at demoen trækker lidt tilbage, når begravelsesoptoget skal begynde om lidt – dette indvilliger kameramanden i.

01:23:53 Kameramand/demonstrant råber to gange »Nej til sharia i Danmark« ind over den åbne rustvogn til bygningen og menneskene overfor.

01:32:50 Kameramand/demonstrant råber igen højlydt ind over rustvognen til folk ovre på den anden side af gaden: »Du skal ikke blive ved med det der sharia!«

01:33:29 Betjente beder demoen om at rykke tilbage, nu da begravelsesoptog skal til at begynde. Demo rykker tilbage, og der er herefter ikke flere råb eller diskussioner.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV
Skoleleder, Peter Daniel Andersen.

På Rødkilde Skole er gaffatapen skiftet ud med nye lækre læringsrum

Stadsarkivar Henning Bro og kommende stadsarkivar Caspar Christiansen.

Under rådhuset: Chefskifte er på vej i Stadsarkivet