Karla Ravnsborg Smoak peger på hvilken type elefantfod hun snublede over og mistede synet på tilbage i august 2019. Hun mener at man bør tage elefantføddernes farlighed alvorlig øg gør dem mere synlige.
Karla Ravnsborg Smoak peger på hvilken type elefantfod hun snublede over og mistede synet på tilbage i august 2019. Hun mener at man bør tage elefantføddernes farlighed alvorlig øg gør dem mere synlige. - Foto: Chili Djurhuus

Karla mistede synet i krydset mellem Jagtvej og Østerbrogade

Krydset mellem Østerbrogade og Jagtvej har længe haft vejarbejde på programmet. Når der er vejarbejde er der en masse ‘elefantfødder,’ der ofte stikker ud samtidig med, at de blender i med vejen. I august havde det en fatal konsekvens for Karla.

»Jeg så ikke den elefantfod. Den blendede i med den sorte asfalt. Pludselig snublede jeg. Min mand forsøgte at gribe mig, men det var for sent. Der var blod over det hele. Det blødte fra mit øje,« fortæller Karla Ravnsborg Smoak fra USA, der en fatal solskinsdag i august mistede sit syn på det ene øje.

Mal dem neonfarvet

»Der er to ting i det her. For det første placerer arbejdsmændene elefantfødderne, så de stikker ud på fortorvet og vejen. For det andet, kan man ikke se dem, fordi de blender i med asfalten. Tænk hvis man malede dem i neonfarver. Så havde jeg stadig haft mit venstre øje,« siger Karla Ravnsborg Smoak og tager en tår sin caffe látte på en cafe tæt ved lyskrydset, der ændrede hendes liv for altid.

»Arbejdsmændene har neonfarver på, så man kan se dem. Det er for deres sikkerhed skyld. Hvad med os der skal gå forbi deres arbejde? Hvad med vores sikkerhed?,« spørger Karla ud i rummet.

Artiklen fortsætter under videoen.

Karla mistede synet i krydset mellem Jagtvej og Østerbrogade

Krydset mellem Østerbrogade og Jagtvej har længe haft vejarbejde på programmet. Når der er vejarbejde er der en masse ‘elefantfødder,’ der ofte stikker ud samtidig med, at de blender i med vejen. I august havde det en fatal konsekvens for Karla.

Vi tager det alvorligt

Vejarbejdet i krydset mellem Jagtvej og Østerbrogade ikke en kommunal opgave, hvilket ifølge vejlovens § 73, stk. 6., hvilket betyder, at ansvaret for udgravningen/vejarbejdet var bygherren, som i det her tilfælde var Radius.

Østerbro Avis har talt og mailet med Radius. I en mail svarer kommunikationschef Lasse Bjerre Sørensen:

»Vi kan forstå, at en kvinde er kommet alvorligt til skade ved et gravearbejde på hjørnet af Østerbrogade og Jagtvej i august sidste år. Det er meget trist at høre, og det er en situation, vi tager meget alvorligt.

Selv om alt foreløbigt tyder på, at gravearbejdet har opfyldt alle sikkerhedsforskrifter, og at alle sikkerhedsmarkeringer har været på plads, vil vi naturligvis se nærmere på, om der er noget, vi kan forbedre.«

En interessant ide

På spørgsmålet om, hvad Radius siger til Karlas forslag om at give elefantfødderne en iøjnefaldende farve eller påklistres neon-farvet bånd svarer Lasse Bjerre Sørensen:

»Det er en interessant idé, som vi meget gerne vil se nærmere på. Forslaget er derfor nu videregivet til vores afdeling for sikkerhed og kvalitet, der sammen med vores entreprenører vil se nærmere på forslaget. De vil også tage forslaget med i en videre dialog med Københavns Kommune, så det eventuelt kan udbredes til andre graveaktører i byen.«

Om hvorvidt Karla får erstatning fra bygherren er stadig uklart. Østerbro Avis følger sagen

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV
Hejremanden skal ikke regne med at få dispensation fra fodringsforbuddet i Frederiksberg Have.

Slotsgartner: »Ingen dispensation til Hejremanden«

Lars Hein (S), formand for Teknik- og Miljøudvalget i Tårnby Kommune.

Udvalgsformand om at droppe busstrækning: Der var for få passagerer på Tømmerupvej