Det er de her lækre sokker, du kan vinde, hvis du svarer rigtigt på spørgsmålet i bunden af artiklen.
Det er de her lækre sokker, du kan vinde, hvis du svarer rigtigt på spørgsmålet i bunden af artiklen. - Foto: Benedicte Lorenzen

Ferie i filmforbrydernes fodspor: Nu kan du købe gamle sager fra Olsen-banden

En gammel ost, en signeret kuffert og stort nyt loppemarked fyldt med rekvisitter fra danske film. Det bliver bestemt ikke kedeligt, når Nordisk Film i vinterferien åbner for den store udstilling om Olsen-banden samtidig med, at de sælger ud af filmgemmerne.

At lave en udstilling over Erik Ballings og Henning Bahs folkekære filmforbryderbande med efternavnet Olsen er tilsyneladende en gave, der bare bliver ved og ved med at give.

Siden Nordisk Film i 2018 åbnede dørene til jubilæumsudstillingen i 50-året for den første Olsen-bandenfilm er der nemlig dukket mere end 100 nye originale filmklenodier frem fra gemmerne. Det fortæller Nicklas Smedegaard Pedersen, der er an-svarlig for Olsen-bandenudstillingen:

»Vi har flere gange troet, at nu havde vi endevendt hele Nordisk Film for gamle ting om Olsen-banden, men så dukker der altid noget op fra gemmerne. Blandt andet har vi nu et skilt hængende, hvor der står Valby Fødeklinik på. Det blev brugt i filmen ’Olsen-banden overgiver sig aldrig’, hvor Fie skal føde. Skiltet blev sat op på en bygning på Gammel Jernbanevej her i Valby for en enkelt dag, og siden glemte man alt om det. Indtil en dag sidste år, hvor det pludselig dukkede op nede på vores værksted. Det er blot ét af mange eksempler på, at gamle ting bliver ved at dukke op fra gemmerne,« siger han og tilføjer, at flere nye ting også er kommet til fra fans, der har besøgt udstillingen.

Skulle det være en bautasten

Egentlig skulle udstillingen kun køre i jubilæumsåret, men i 2019 har der været mulighed for at opleve Olsen-bandens univers på guidede ture. I 2020 har Nordisk Film dog besluttet igen at åbne universet op for besøgende, der ønsker at fordybe sig i filmminderne på egen hånd:

»Vi har planer om at åbne udstillingen fire gange i år, som passer med skolernes ferier. Første gang bliver i vinterferien, hvor vi åbner 15. februar. Vi prøver så at koble udstillingen op på nogle andre ting, man kan lave herude. I vinterferien laver vi derfor et rekvisitlagerudsalg, hvor vi har samlet en masse ting fra forskellige film, som man kan købe,« siger Nicklas Smedegaard Pedersen.

Igennem et år har han været vidt omkring i de gamle filmstudier for at finde sjove ting og sager fra tidligere film. Således vil man eksempelvis kunne blive den stolte ejer af nogle kæmpe store bautasten i flamingo, som har været brugt i filmen ’Kontiki’, eller man kan få fingrene i nogle af kostumerne fra tv-serien ’DNA’ eller julefilmen ’Den tid på året’.

»Så har vi faktisk også nogle gamle ting fra Olsen-banden. Det er ikke noget, der har været med i filmen, men gammelt produktionsudstyr som kameraudstyr, linser, optik og sådan nogle ting. Det kommer til at koste symbolske beløb fra 20 kroner og opefter, for vi vil bare gerne have, at det får et liv et andet sted. Jeg kan ikke garantere, at det stadig virker, men det har været brugt i både Matador, Huset på Christianshavn og Olsen-banden, så vi taler om ting, der er 70’erne primært,« forklarer Nicklas Smedegaard-Pedersen.

Hvis vægge kunne tale

Avisen har lagt vejen forbi Mosedalvej for at genbesøge de hellige filmhaller i studie 4. Stedet hvor man engang byggede en kopi af Rådhusuret, så Egon Olsen kunne kravle op i det. Stedet, hvor man har optaget Bubbers Badekar, Natholdet og 3599 afsnit af Lykkehjulet. Eller som Nicklas Smedegaard-Pedersen konstaterer:

»Hvis vægge kunne tale, ville der være enormt mange historier at fortælle fra de her studier, og derfor er det også det helt rigtige sted at afholde et lagerudsalg med gamle filmrekvisitter,« siger han.

Det er dog kun Olsen-bandenudstillingen, der befinder sig i studie 4, mens lagersalget vil være at finde i nabo-studiet med nummeret tre.

Vinterferie hos Nordisk Film

  • Lørdag 15. februar kan der gøres et kup, når Nordisk film sælger ud af rekvisitterne fra nogle af filmselskabets seneste produktioner.

  • Der vil også være adgang til den store udstilling om Olsen-banden, hvor man på egen hånd kan gå på opdagelse i filmforbryderbandens forunderlige univers.

  • 15. februar åbner Nordisk Film dørene fra klokken 10.00-17.00 på Mosedalvej 14 i Valby.

  • Entréprisen for både udstilling og rekvisitmarkedet er 100 kroner pr. person. Børn under 10 år er gratis, dog maks to børn pr. voksen.

  • Der vil desuden være mulighed for rundvisninger på Nordisk Film i hele vinterferiens uge 7, hvor guides er klar med sjove anekdoter fra verdens ældste filmstudie.

Deltag i konkurrencen om Bennys sokker her:

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV
Adem Tokmak hilser på armbøfferne. Det er Michael Todd til højre :-)

Verdensstjerne hos Bellano: Gode bøffer til pizzaen

Det er den skandaleprægede Forsvarets Ejendomsstyrelse, som har rådgivet forsvarsministeren til ikke at åbne for en sti gennem Svanemøllen Kaserne. Kan man stole på den styrelses dømmekraft?

Debat: Er Østerbros borgere trygge ved Forsvarsministeriet?