Det er her på Dantes Plads, at Q-Park skal opføre en parkeringskælder.
Det er her på Dantes Plads, at Q-Park skal opføre en parkeringskælder. - Foto: Christian M. Olsen

Q-Park taler ud om Dantes Plads: Vi har ingen interesse i at lave om på aftale

Jorden under Dantes Plads skal være parkeringskælder. På trods af håb om det modsatte, slår ejeren af grunden nu fast, at de fortsat ser en god forretning i grunden.

For et par måneder siden beskrev vi, hvordan naboer til Dantes Plads så fornyet håb i deres bestræbelser på at bremse planerne om en p-kælder på Pladsen.

Nu lyder det fra Q-park, som skal opføre p-kælderen, at de er »tilfredse med den nuværende aftale« og »ingen interesse har i at skulle lave en ny«.

I 2009 blev det bestemt, at Indre By skulle have flere parkeringspladser som en del af et større forlig. Andre af byens pladser var i de følgende år i spil, men der kom kun et bud, og det var på Dantes Plads. Derfor fik Q-park lov til at købe grunden i 2018.

Ingen ved, hvad fremtiden bringer

Naboerne til pladsen og flere af de nærliggende kulturinstitutioner har efterfølgende brokket sig over placeringen.

Også fra rådhuset har flere givet udtryk for, at de synes, at anlægget er en dårlig idé. Alternativets kultur- og fritidsborgmester Franciska Rosenkilde sagde for nylig, at hun gerne så anlægget droppet, og andre politikere har sagt, at de var villige til at se på en løsning, hvis Q-park også var interesserede.

Men det er Q-park ikke. Det siger direktør Alex Pedersen.

»Vi har indgået en aftale, og den agter vi at overholde«.

Er I interesserede i at indgå en anden type aftale?

»Vi er meget tilfredse med den aftale, som vi har i dag,« siger direktøren.

Han siger samtidig, at Q-park ikke er nervøse for politikernes ønsker om at begrænse trafikken i Indre By.

»Der er ingen af de ting, som virksomheder laver i dag, hvor de kan være sikre på, hvordan verden ser ud om 50 år, så man må kigge på den horisont, man kan overskue. Og det er ikke mit indtryk, at behovet for biler eller parkering bliver væsentligt reduceret i den nære fremtid«.

Q-park: Der er behov for flere pladser

500 meter fra Dantes Plads ligger BLOX, der blandt andet huser Dansk Arkitektur Center. Her er der også en parkeringskælder.

Selskabet bag, Realdania, oplyser, at de i dagtimerne (klokken 7-19) har en belægningsprocent på 6-8. De vil ikke oplyse, hvad det er i nattetimerne, eller hvor mange brugere de har.

Under Axel Towers og Industriens Hus er der også parkeringskældre, og der er flere på vej under Postgrunden og Langebro. Men konkurrencen bekymrer ikke Q-park og Alex Pedersen.

»Der er jo et behov i området. Det er så det, vi beskedent kan hjælpe kommunen med, så bilerne ikke holder overalt,« vurderer direktøren og forklarer, at det er sket ud fra en almindelig behovsanalyse.

Køber håber på velvilje hos naboer

Både i City Avisen og i andre medier har naboer og omkringliggende kulturinstitutioner givet udtryk for en række bekymringer omkring etableringen af anlægget. Blandt andet peger de på, at tusindvis af cyklister hver dag kører gennem gaden via den nye Lille Langebro. De peger også sikkerheden for gadens skolebørn, og så er de bekymrede for gadens butiksliv i den periode, hvor byggeriet står på.

Alex Pedersen håber dog, at naboernes modvilje vil ændre sig, når parkeringsanlægget først står der.

»Jeg håber, at den dag anlægget ligger der, så vil naboerne også blive glade for, at de og deres gæster kan parkere. Jeg håber, at vi på sigt kan vise, at vi er en god nabo at have i området,« siger han.

De fleste kan nok godt gennemskue, hvad de får i et parkeringsanlæg, før det er der, og det, synes de så ikke, er nogen god idé. Giver det jer anledning til at gøre noget anderledes, end det I havde tænkt jer oprindeligt?

»Nej, det gør det ikke. Vi har som sagt indgået en aftale, som forpligter os til at etablere et parkeringsanlæg der, og den aftale agter vi at overholde«.

Det har ikke været muligt at få svar på, om Q-park har modtaget konkrete tilbud om køb af grunden eller ændring af den nuværende aftale.

Næste deadline i sagen om parkeringshuset er 1. juli i år. Her skal Q-park have ansøgt om byggetilladelse.

Når de har modtaget byggetilladelsen, skal de inden for et år begynde selve byggeriet.

Følg med i, hvad der sker i Indre By ved at give City Avisen et like på facebook HER

Fakta om p-kælder på Dantes Plads

  • 2009: Socialdemokraterne, Det Konservative Folkeparti, Venstre, Det Radikale Venstre og Dansk Folkeparti i København vedtager parkeringsforliget, som blandt andet baner vej for et nyt parkeringshus til Middelalderbyen på enten Højbro Plads, Jarmers Plads eller Dantes Plads.

  • 2011: Midlerne til i alt 1.726 nye p-pladser i København afsættes og teknik- og miljøforvaltningen bemyndiges til at sætte gang i et udbud af private underjordiske p-anlæg.

  • 2017: Forvaltningen peger på Jarmers Plads som den bedste løsning, men det eneste bud, kommunen modtager, er på et P-hus på Dantes Plads med indkørsel fra Vester Voldgade – dog uden mulighed for at genetablere de eksisterende 49 offentlige p-pladser.

  • 2018: Q-Park køber undergrunden til Dantes Plads på 3.500 kvm. for to millioner kroner til et p-anlæg i tre etager med 214 pladser. Et nyt p-anlæg med 350 pladser ved Blox cirka 500 meter herfra åbner.

  • 2019: Teknik- og miljøudvalget stemmer for forvaltningens anbefaling af, at der ikke skal laves VVM miljøundersøgelse, hvilket ellers var en del af udbuddet. Senere på året åbner Lille Langebro, som vil sende omtrent 12.000 cyklister og fodgængere fra Amager til Vester Voldgade hver dag.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV
Frederikke på 11 år viser en af sine redesigns frem: En nederdel der nu er en top.

Unge lærer at redesigne genbrugstøj

Det er kun fantasien, der sætter grænser, når du torsdag og fredag kan lave din egen miniskulptur.PR-FOTO

Udfold dine kreative evner: Lav din egen miniskulptur på åbent værksted