Vilma og læsehunden: »Det er sjovere læse sammen med Äsmo end alene«

Det kan godt være lidt svært at koncentrere sig om at læse, men når læsehunden Äsmo ligger ved siden af, giver det en ro, og så kommer lysten til at fordybe sig i bøgerne, fortæller Vilma Land, der har fundet læselysten på Sydhavn Bibliotek sammen læsehunden Äsmo.

Äsmo ligger sit finske lapphundehoved roligt på Vilmas ben og lukker sine brune øjne halvt i. Det er ikke til at vide, hvad den tænker indenunder sin tykke brune pels, men i dette sekund ser det ud som om, den lytter til ordene, 10-årige Vilma Land læser op fra bogen.

Avisen møder de to en mandag eftermiddag på Sydhavn Bibliotek, hvor Äsmo hjælper Vilma til at finde roen og koncentrationen, der skal til for blive god til at læse. Den tre-årige finske lapphund er nemlig med i foreningen ’Læsehunde’, som betyder, han mødes med Vilma i et hjørne af biblioteket for læse et par gange om ugen. Noget, der virkelig har hjulpet, fortæller Vilmas mor Mathilde Land Hansen:

»Jeg blev gjort opmærksom på, at det her tilbud findes, og så skrev jeg til foreningen Læsehunde, at Vilma ikke har nogen motivation for at læse og egentlig aldrig har haft det. Så tænkte jeg, at det kunne vi da ligeså godt prøve, for hun er meget glad for hunde og dyr i det hele taget,« fortæller hun og fortsætter:

»Efter at have læst med Äsmo af to omgange, kan jeg virkelig mærke, at Vilma har fået en større opmærksomhed på at læse derhjemme også. Det er en vigtig gevinst, som vi ikke vidste, at en læsehund ville føre med sig.«

»Äsmo afbryder ikke«

Og hvad er det så helt præcist læsehunden Äsmo gør? Selv har Vilma dette svar på spørgsmålet:

»Når man læser sammen med Äsmo, er det som om, han lytter, og så bliver det sjovere at læse, end at gøre det alene. Jeg synes ikke, det var så sjovt at læse engang, fordi det var svært, men det er nemmere sammen med Äsmo, fordi han ikke afbryder,« forklarer hun.

Og der er noget om snakken, hvis man spørger Äsmo ejer, sydhavner Hanne Bierring, der selv tidligere har arbejdet som lærer:

»Det er ikke fordi, Äsmo på den måde lytter til, hvad der bliver læst højt, men han er med til at give en ro, og så kommer koncentrationen bedre. Noget, der ellers har været en udfordring tidligere, når Vilma skulle læse. I begyndelsen læste hun to sider af gangen, men nu har hun roen til at læse en hel bog,« fortæller hun.

Den finske lapphund har tidligere været besøgshund på et af de lokale plejehjem, men da Hanne Bierring blev opmærksom på foreningen Læsehunde, tænkte hun, at Äsmo ville være perfekt til den opgave:

»Jeg har valgt, han skal være læsehund, fordi han for det første er en rigtig god børnehund, og så er jeg jo selv gammel skolelærer. Nu har jeg mest undervist voksne, men jeg synes, det her med at kunne læse godt er rigtig vigtigt. Jeg meldte ham derfor til et kursus, hvor han blev testet, om han var børnevenlig nok, og her blev han godkendt sidste år. Siden er vi så kommet her på Sydhavn Bibliotek,« fortæller Hanne Bierring.

Tid til tricks og godbidder

Selv om bøgerne selvfølgelig er omdrejningspunktet, når Vilma og Äsmo mødes, slutter møderne dog altid med lidt leg. Det viser sig nemlig, at Äsmo er sand kunstner, når det kommer til at lave tricks.

»Jeg kan få ham til at bakke, sidde, give pote og hoppe op. Vil du se?« spørger Vilma, og det kan man naturligvis kun svare bekræftende på.

Med hånden fuld af godbidder beder hun hunden sætte sig, og øjeblikke senere lander den brune pote i hendes fremstrakte hånd. Vilma roser Äsmo og han får sin velfortjente godbid.

Det står ikke skrevet i en bog, men mødet er tydeligvis en gengældt glæde for både Äsmo og Vilma.

Læsehunden Äsmo lytter stille, når 10-årige Vilma Land læser for ham på Sydhavn Bibliotek to gange om ugen, og bagefter er der altid tid til tricks og godbidder.
Læsehunden Äsmo lytter stille, når 10-årige Vilma Land læser for ham på Sydhavn Bibliotek to gange om ugen, og bagefter er der altid tid til tricks og godbidder. – Foto: Benedicte Lorenzen

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV
Rikki byder på lækre kager og mindre retter.

Velkommen til Rikki: Baggårdsoase med bæredygtighed i fokus

Helle Bonnesen og Knud Holt Nielsen er ikke tilfredse med regeringens udligningsreform, der ifølge dem giver al magt over København til overborgmesteren.

DEBAT: Nyt forslag vil give overborgmesteren mere magt og skabe enevælde i København