Bente Svalgaard og Anita Møller-Pedersen er frivillige i Røde Kors-butikken på Valby Langgade, som sidste år satte omsætningsrekord, da de nåede en million kroner 23. december.
Bente Svalgaard og Anita Møller-Pedersen er frivillige i Røde Kors-butikken på Valby Langgade, som sidste år satte omsætningsrekord, da de nåede en million kroner 23. december. - Foto: Pr-foto

Genbrugssalget når nye højder på Valby Langgade

Røde Kors-butikken i Valby kan tydeligt mærke, at der er kommet mere fokus på bæredygtighed det seneste år. Det har givet en rekordstor omsætning i genbrugen med de 31 frivillige.

23. december er en helt særlig dag i Røde Kors‘ lille genbrugsbutik på Valby Langgade. Hele dagen har butikkens frivillige ventet i spænding på, om deres juleønske ville gå i opfyldelse. Et ønske om at nå et helt særligt mål. De har endda besluttet at holde åbent mellem jul og nytår for at komme tættere på dette mål.

Klokken når dog kun til klokken 15.10 lillejuleaften så sker det: Røde Kors-butikken slår sin egen rekord og omsætter for første gang for over en million kroner.

Genbrug er in

Der kan næsten kun være en forklaring: Genbrug er in, fordi det er bæredygtigt. Det oplever frivillig Anita Møller-Pedersen også:

»Tiden har ændret sig meget i de ti år, jeg har været her. Der har aldrig været noget i vejen med genbrug, men nu er det blevet meget trendy,« fortæller Anita Møller-Pedersen i en pressemeddelelse.

Hun står i butikken på Valby Langgade sammen med sin frivillige kollega Bente Svalgaard, der har arbejdet i genbrugsbutikken i 17 år. Begge peger de to kvinder på det store fokus på miljø og klima, som den største årsag til det flotte resultat. Tøjproduktion er nemlig en stor synder på bæredygtighedskontoen, og det har ifølge de to kvinder gjort genbrug mere populært.

»Især kvinder skifter ofte garderobe, kan vi se på donationerne, men nu er det blevet direkte utrendy at kassere sit tøj. I dag handler det om at købe mindre og bruge det, man har. Det kan vi mærke her i butikken, hvor salget er gået op og op,« forklarer Bente Svalgaard i pressemeddelsen.

Nej til pels og plastik i Valby

Det øgede klimafokus er ikke kun flyttet ind blandt bøjlestængerne på Valby Langgade. Der er også gået genbrug i bæreposerne.

»Kunderne får ikke plastikposer med i så høj grad som tidligere. De putter varerne ned i deres egen taske i stedet. På den måde kan vi mærke, at folk tænker mere over, hvad de forbruger,« fortæller Bente Svalgaard, og Anita Møller-Pedersen supplerer:

»Vi kan også mærke tidens trend på den måde, at vi ikke længere sælger de pelse, vi får ind i butikken. Der er nemlig også kommet mere fokus på dyrevelfærd, og derfor er der ikke mange, der vil gå med pels. Så skal det være fake fur. Det har vi især kunne mærke denne vinter.«

Selv om især unge mennesker går forrest i klimakampen, ser de frivillige i Røde Kors-butikken kunder i alle aldre.

»Der kommer unge piger ind i 14-15 års alderen i den lange frokostpause og om eftermiddagen, men vi ser også mange ældre og andre aldersgrupper og typer,« fortæller Anita Møller-Pedersen.

Meningsfyldt med masser af hygge

Udover en flot omsætning og penge, der går til de mange indsatser, Røde Kors har i hovedstaden, får genbrugsbutikkens 31 frivillige en masse personligt ud af at arbejde på Valby Langgade. Der er et stærkt socialt sammenhold, og alle mødes på kryds og tværs i det private.

»Der er opstået en masse venskaber. Vi besøger hinanden, går ud og spiser, tager i biografen eller går til yoga sammen,« fortæller Bente Svalgaard, der ligesom de andre frivillige har nogle faste ‘makkere’, hun altid er på vagt med.

Det har givet et tæt forhold til kollegerne.

»Vi hygger os. Vi begynder hver dag med at drikke kaffe sammen og vende verdenssituationen – og vores egen – før vi åbner butikken. Nu har jeg været her i 17 år, og jeg bliver hængende, fordi det er sjovt at være her, og det er et meningsfyldt arbejde. Men en stor del af det er det sociale med kollegerne,« konstaterer hun.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV
Gåtur med Gigtforeningen.

Gigtforeningen: Vil du være med i en lokalgruppe?

Indbrudstyve er konstant på farten i Dragør.

Indbrudsbølgen i Dragør: 31-årig mand knaldet for villaindbrud