Formand for Dragør Turistråd, Axel Bendtsen, erkender, at for nogle borgere kan turismen blive for meget med uro, støj, affald og trafik.
Formand for Dragør Turistråd, Axel Bendtsen, erkender, at for nogle borgere kan turismen blive for meget med uro, støj, affald og trafik. - Foto: Michael Paldan (arkiv).

Dragør føler sig overrumplet af masseturisme, men der kommer ikke hegn rundt

Flere og flere Dragør-borgere føler sig overrumplet af masseturisme. Men »vi hverken kan eller skal sætte hegn rundt om vores dejlige sted,« fastslår Dragør Turistråds formand.

Når det er sommer og solen skinner over Dragørs gule huse, omkranset af toppede brosten og stokroser, er det som at kigge på et postkort. Men stokroseidyllen og den larmende tavshed er brudt. For turisterne har også fundet ud af, at der er dejligt i Dragør, hvor man på et splitsekund kan spankulere rundt på havnen og i næste øjeblik oplevede de velbevarede huse i denne lille søfartsby, der ligner sig selv fra sin storhedstid i 1700- og 1800-tallet.

Og netop invasionen af turister, der går rundt og kigger ind i husene, er blevet for meget for mange af den gamle bys beboere.

Dragør Borgerforening og Dragør Turistråd har taget initiativ til at borgermøde mandag 17. februar for at få sat fokus på masseturismens fordele og ulemper.

Dragør Turistråd har fået en del reaktioner fra beboere, der føler sig generet af det stigende antal turister, og siden har en turiststrategigruppe med repræsentanter fra både turistråd, beboere, erhverv og museerne udarbejdet et oplæg til en strategi, som er sendt til kommunalbestyrelsen.

Uro, støj og affald

»Dragør har rigtig mange ting at tilbyde turister. Dragørs flagskib er Dragørs gamle by og havn, der er på vej til at komme på UNESCOs verdensarvsliste. Men vi har også andre steder, der er værd at opleve: Store Magleby landsby, Naturpark Amager med strandengene, Øresund lige uden for døren, værdifulde museer og masser af historie i øvrigt.

Dragør har allerede mange turister. Og de er velkomne. Vi har grund til at være stolte over at vise dem rundt i det miljø, vi selv er så glade for. Turisterne er med til at holde liv i vores miljø, og de er en del af Dragørs erhvervsgrundlag. Havde vi ikke turisterne, ville vi ikke have de driftige butikker og det byliv, der er med til at gøre Dragør levende,« mener formand for Dragør Turistråd, Axel Bendtsen.

»For nogle borgere kan turismen imidlertid blive for meget med uro, støj, affald og trafik. Det er først de seneste år, vi har hørt den kritik i Dragør, men vi har vist alle hørt om det – og oplevet det – andre steder i Danmark og i udlandet. Tænk for eksempel på mylderet i Nyhavn. Sådan vil vi ikke have det i Dragør. Og det paradoksale er, at det er der ingen, der vil. Borgerne føler sig overrumplet af masseturisme. Rene turistfælder levner ikke plads til et lokalt erhvervsliv. Og heller ikke turisterne synes om, at det autentiske miljø, man er kommet for at besøge, ødelægges.

Vi hverken kan eller skal sætte hegn rundt om vores dejlige sted. Vi skal fortsat byde vores gæster velkommen, men turismen skal styres. Det er det, strategigruppen lægger op til. Og hvordan gør man så det?«

Axel Bendtsen håber, at Dragørs borgere vil være med til at tage stilling til, hvordan byen opnår en bæredygtig turisme, der gavner kommunen og arbejdspladser og samtidig sikrer beskyttelse af kommunens store potentiale, kultur- og naturværdierne – og være med til at give vores politikere nogle gode råd.

Borgermøde om turisme i Dragør

  • Dragør Borgerforeningen og Dragør Turistråd holder borgermøde om oplægget til en ny turismestrategi. Mødet holdes mandag 17. februar klokken 19.00 i Borgerforeningens lokaler på Badstuevælen.

  • På vegne af turismestrategigruppen vil formand for Dragør Turistråd, Axel Bendtsen, præsentere oplægget, og det vil blive fulgt op af korte indlæg fra både beboer-, erhvervs- og museumsside. Herefter er fri debat.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV
Morten Ankerdal fortæller 27. april om at arbejde i kulissen under Olympiske Lege.

Liv i Sundby tager hul på forårets kultur

Der er sat penge af til cykelsti på Indiakaj, men indtil videre indfries det ikke.

Vejprojekter rykkes frem