Frida Helene Winberg Waaben i sin butik Inuitten på Amager Boulevard.
Frida Helene Winberg Waaben i sin butik Inuitten på Amager Boulevard. - Foto: Hanne Bjørton

Et lille stykke Grønland på Amager Boulevard

Tørfisk og skibskiks fra Grønland ryger over disken hos Inuitten sammen med kunst, design og tøj fra den nordatlantiske ø. Frida Helene Winberg Waaben savnede et sted at købe grønlandske flag til fødselsdage, og det var første puf til at åbne butikken.

Tekst og fotos: Hanne Bjørton

Det blanke blik fra en nuttet isbjørnefamilie i bamseformat får en del til at gå lidt tættere på butiksruden. Og så får man øje på et farverigt udvalg af grønlandsk kunst, fotobøger, sælskindsluffer, keramik, tøj, gletsjervand på flaske og meget, meget mere inde i butikken.

Vi er på Amager Boulevard 131, hvor Frida Helene Winberg Waaben åbnede butikken Inuitten for et halvt år siden.

Hendes far er dansk, hendes mor er grønlandsk, og hun er født og opvokset på Grønland, men bor i Danmark.

»For det første savnede jeg et sted, hvor jeg kunne købe grønlandske flag og guirlander, når der er fødselsdag. Der har været grønlandske butikker før, men de har enten udviklet sig til noget mere nordisk, eller også har de lukket. Så tænkte jeg, at det måtte kunne lykkes at åbne en butik, hvor man blandt andet kunne købe grønlandske flag og andre ting. Og så tog det om sig,« siger hun.

For det andet ønskede Frida at vise en side af Grønland, som de færreste danskere måske kender.

»Der er sket mange ting i Grønland med iværksættere og designere, og jeg tænkte, at jeg er nødt til at vise noget af al den kreativitet vi har på Grønland, ud over det mere traditionelle,« fortæller hun. (Artiklen fortsætter under billedet)

Klassiske sælskinds-sutsko.

Klassiske sælskinds-sutsko. – Foto: Hanne Bjørton

De grønlandske flag er her, perlehalskæder og øreringe er her, luffer og sutsko i sælskind er her. Men så er der alt det, der overrasker. Blandt andet et tøjstativ med cool tøj fra Grønland.

»De her t-shirts er der nogle iværksættere, som har udviklet i samarbejde med en kunstner. Deres mærke hedder ’Inuit’, det betyder menneske, og logoet er en mand og en kvinde, hvor kvinden grafisk er kendetegnet ved den knold mange kvinder på Grønland har i håret,« fortæller Frida. (Artiklen fortsætter under billedet)

T-shirt-design fra Inuit hos Inuitten.

T-shirt-design fra Inuit hos Inuitten. – Foto: Hanne Bjørton

Grønlandsk øl og kaffe

Er det især herboende grønlændere, der kommer i din butik?

»Der kommer også danskere, men ja – flest herboende grønlændere. Og de danske kunder har som regel en relation til Grønland. Mange har også en interesse i at komme til Grønland, og så er det måske spændende at komme her og se varer og kunst derfra. Grønlænderne kommer især for den grønlandske mad. Jeg har tørfisk, skibskiks og kaffe. Mange tænker nok, at »man har da ikke grønlandsk kaffe,« men den her ristning passer særligt godt til det meget bløde vand, man har på Grønland – jeg vil foreslå, man brygger den med blødt vand. Vi har i øvrigt også gletsjervand på flaske. Og så har vi øl fra bryggeriet Qajaq i Sydgrønland – vi udtaler det bare ’kajak’ – som også er lavet på blødt vand. Og så har vi Fig Rolls – det er kager, der intet har med Grønland at gøre, de produceres i England, men det er sådan nogle, man tager med på lange gåture på Grønland, og man kan tilsyneladende ikke få dem i Danmark, så mange skal lige have sådan en pakke med,« fortæller Frida.

Kunst og krydderier

Den lille butik rummer også grønlandsk kunst.

»De her billeder er fra kunstneren Gukki Nuka fra Nordgrønland. Han er oprindeligt keramiker, men han har lavet de her utroligt flotte billeder af grønlandske dyr: rensdyr, ravn, moskusokse og isbjørn. De viser traditionelle dyr på en helt ny måde, og han har lavet billederne på sin iPad eller telefon,« siger Frida. (Artiklen fortsætter under billedet)

Skål og lysestager i keramik.

Skål og lysestager i keramik. – Foto: Hanne Bjørton

Og der er meget mere fra den nordatlantiske ø – retroplakater, sengetøj, service, forklæder, viskestykker, duge, keramik og armbånd i sælskind i alle regnbuens farver.

På en hylde gemmer sig produkter baseret på krydderierne timian og kvan, plukket i Grønland.

»Det er især gin og snaps, der er populære, men vi har også timianbolsjer og timiante,« fortæller Frida.

Kom her i barndommen

At det netop blev Amager Boulevard 131, slutter en slags ring for hende.

»Det var jo helt tilfældigt, at det blev lige her. Fordi det er så meget en specialbutik, så vil den typiske kunde nok finde frem til mig, uanset hvor jeg ligger. Men da jeg stod her første gang, tænkte jeg ’hmm’. For lige ved siden af i opgangen nr. 133 er jeg kommet som barn, for der boede min farfar.«

»Jeg var sikker på fra start, at jeg fik ikke nogen strøgkunder, men jeg har måttet æde mine ord. Jeg ligger meget heldigt ud for busstoppestedet til 5C, og mange kommer ind og siger, at de er kommet forbi flere gange og har tænkt på at kigge ind. Nærmiljøet har støttet mig rigtig meget,« siger Frida.

Inuitten, Amager Boulevard 131. Åbent tirsdag 13-17.30; onsdag torsdag 10-17.30; fredag 10-18 og lørdag 10-14. Inuitten holder af og til events i kælderen – her har været ølsmagning og en intimkoncert. Følg med på Facebooksiden Inuitten.

Ikke svære at tabe hjertet til.

Ikke svære at tabe hjertet til. – Foto: Hanne Bjørton

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV
Melodinerne synger i Taksigelseskirken til kyndelmisse

Taksigelseskirken markerer kyndelmisse

Din betjent Nicki fra Frederiksberg Nærpoliti viser en af flaskerne frem.

Nærpolitiet har fundet flere tomme farlige flasker