‘Amager Lyser’ er en lyskunstrute, der samler permanente og midlertidige værker på Amager i forbindelse med Copenhagen Light Festival 2020. Kunstnerne udstiller deres installationer i samarbejde med Amager Øst Lokaludvalg, Amager Vest Lokaludvalg og Christianshavns Lokaludvalg, Christianshavns Torvenetværk, GoBoat, Amager Kulturpunkt, Prismen og Kulturhuset Islands Brygge. Hele ruten er cirka syv kilometer lang. På gåben tager det omkring halvanden time at følge ruten og på cykel cirka en halv.
‘Amager Lyser’ er en lyskunstrute, der samler permanente og midlertidige værker på Amager i forbindelse med Copenhagen Light Festival 2020. Kunstnerne udstiller deres installationer i samarbejde med Amager Øst Lokaludvalg, Amager Vest Lokaludvalg og Christianshavns Lokaludvalg, Christianshavns Torvenetværk, GoBoat, Amager Kulturpunkt, Prismen og Kulturhuset Islands Brygge. Hele ruten er cirka syv kilometer lang. På gåben tager det omkring halvanden time at følge ruten og på cykel cirka en halv. - Foto: Kultur S

Amager lyser op i mørket de næste tre uger

Amager får sin egen lyskunstrute til Copenhagen Light Festival den 1.-23. februar. Hele 12 udendørs lysinstallationer fra Islands Brygge til Lergravsparken lyser op i februarmørket. Følg kunstruten ‘Amager Lyser’ og fang dem alle.

Træd igennem lysende porte på Islands Brygge, få varmen over et neonbål på Christianshavn eller skab nærkontakt til en genert cirkel på Musiktorvet Fra på lørdag lyser Amager op med poetiske, interaktive, smukke, drømmende og tankevækkende udendørs kunstinstallationer som en del af Copenhagen Light Festival 2020..

Som noget nyt i år kan du udforske lysværkerne ved at følge ’Amager Lyser’: en skræddersyet lyskunstrute, der tager dig med gennem Amager fra Islands Brygge til Lergravsparken.

Amager Lyser består af 12 lyskunstværker skabt af nye og etablerede kunstnere. Ud over de helt nye værker inkluderer ruten også to eksisterende lyskunstværker på Amager; ’Orb Family’ og ’Sculptural Light Columns’ – værker, der måske bliver overset i hverdagens faste rytmer og rutiner.

Lyskunstinstallationerne på ruten interagerer med facader, bygninger, torve, træer, jernbanespor, vinduer – og beskueren.

De mange værker på ruten er et resultat af et samarbejde mellem Amagers kulturinstitutioner, erhvervsliv og lokaludvalg, der er gået sammen om at støtte lyskunstnere både økonomisk og ved at give rammerne til lyskunstnernes værker i byrummet.

»Lyskunst skaber en poetisk stemning i byen i de mørke vintermåneder, og får os til at sanse vores fysiske omgivelser på en ny måde. Med Amager Lyser-ruten ønsker vi at skabe en udendørs kulturoplevelse på Amager vi kan være fælles om, som får os til at snakke sammen, og se vores velkendte gader, torve og bygninger i et ny lys,« fortæller initiativtager til Amager Lyser, Eva Rehling, kulturchef i Kulturhuset Islands Brygge og Amager Kulturpunkt.

Udvidet koncept

Amager Kulturpunkt og Kulturhuset Islands Brygge har medvirket som lysværter til Copenhagen Light Festival de seneste to år, og opbakningen har været så positiv, at lyskunsten i år skal udvides til en større del af Amager:

»Vi har fået en helt fantastisk respons på lysværkerne på Islands Brygge og Øresundsvej sidste år. I år vil vi udbrede lyskunsten til en større del af Amager, og gøre det nemt og overskueligt at gå på opdagelse blandt alle de smukke værker, der popper op i vores lokalområde i forbindelse med lysfestivalen.« siger Eva Rehling

Lys når det passer dig

Selv om værkerne er en del af en kunstrute, kan de naturligvis opleves enkeltvis, og i hvilken som helst rækkefølge. Følg den samlede rute og få en helaftensoplevelse sammen med venner og familie, lav et enkelt kunststop på vej hjem fra arbejde eller drag ud på en poetisk solotur med kameraet i hånden.

Størstedelen af værkerne er tændt hver aften klokken 17–22 i hele festivalperioden.

På Islands Brygge kan du blandt andet opleve værket ’Formation’ skabt af arkitekt Marie Erstad og lyskurator Vivian Nagy, der sammen kalder sig ERNA projects. Værket omfavner den historiske pakhusmur i Havneparken med store, bølgende metalformationer, der i samspil med lyset skaber smukke skyggerelieffer på muren og jorden.

Den store jernkonstruktion placeret mellem Kulturhuset Islands Brygge og Havneparken får også en lysende transformation: Seks strålende ringe af brugte graffiti-spraydåser, placeres i toppen af konstruktionen, hvor de kaster lys ned på porten. Værket hedder Xi’an, der betyder port på kinesisk, og er skabt af lyskunstner Camilla Brix Andersen og kreativ producent Palle Vedel.

På Christianshavns Torv har kunstnergruppen Art Group 1103 forvandlet den gamle aviskiosk til et neonlysende bål, hvor du kan få varmen til små fortællinger læst højt af forfatteren Nadja Rahr. Bevæger du dig videre mod Holmbladsgade, bliver du mødt af et lysinferno inde fra idrætshallen Prismen, hvor lyset brydes i uendelige stråler. Ved Lergravsparken Station ankommer du til en 15 meter lang lysinstallation med et tankevækkende budskab, udtænkt af kunstnergruppen Chaos Engine, og på Øresundsvej på Musiktorvet kan du opleve det nye værk ’Sky af Vertigo’, der også står bag den verdenskendte installation ’The Wave. Sky’, som består af seks forskudte cirkler: jo nærmere beskueren bevæger sig, jo tættere vil cirklen nærme sig, indtil en vis grænse, hvorefter Sky trækker sig tilbage i sikkerhed under Musiktorvets tag.

Guidede lysture

Copenhagen Light Festival og Becopenhagen tilbyder guidede gåture, bådture og cykelture under hele festivalperioden. Hold øje på Facebooksiden ’Amager Lyser’ for information om guidede ture på Amager.

Vil du tage sagen i egne hænder, kan et kort hentes på siden og på Copenhagen Light Festivals hjemmeside, hvor der også er et interaktivt kort over alle festivalens værker: www.copenhagenlightfestival.org

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV
formanden for Undervisningsudvalget, Michael Vindfeldt, mener vi skal skære ned på plastikemballage i skolemad.

DEBAT: Lad os gøre noget ved brugen af plastikemballage til skolemad

Spioner på missioner er en af de nye film, som kan opleves i Moviehouse, hvor der også er Østerbro-mesterskaberne i Uno på programmet. FOTO: Moviehouse

Uno og spioner: Børnedag med film og kortspil