Flemming Olsen ved en tidligere lejlighed på Poul Henningsens Plads med biblioteket og Øbrohus i baggrunden.
Flemming Olsen ved en tidligere lejlighed på Poul Henningsens Plads med biblioteket og Øbrohus i baggrunden. - Foto: Øbrohus

»Det er det bedste sted trafikalt, og i forhold til hvor folk bor«

Øbrohus kæmper ufortrødent videre for, at et nyt bibliotek kan ligge samme sted som det nuværende på Jagtvej. Formand Flemming Olsen er dog åben for, at et nyt træbyggeri kan bruges til andet formål.

Flemming Olsen er formand i boligforeningen Øbrohus, som har arbejdet med et projekt med et nyt bibliotek, der skal afløse det nuværende samme sted kombineret med boliger.

Han glæder sig over, at mere end 600 borgere elektronisk har skrevet under på, at de ønsker at beholde bibliotek med placering på Jagtvej modsat politikernes ønske om et nyt bibliotek ved Svanemøllehallen og Kulturcenter Kildevæld.

Politikerne har dog også givet udtryk for, at de gerne vil arbejde videre med Øbrohus’ plan om en ny bygning af træ som en port ind til Klimakvarteret.

Her kan der i stedet for bibliotek eventuelt være lokaler til lokale og internationale grønne aktører.

Arbejder med plan A

Flemming Olsen afviser ikke sådan en model, men førsteprioriteten er stadigvæk, at der skal være bibliotek.

»Vi arbejder videre med plan A, og hvis det så viser sig, at vi er ude i stormvejr, prøver vi at få det bedste ud af en dårlig situation. Det har vi gjort før,« siger han og peger blandt andet på, at Øbrohus fik genplantet nogle af sine træer ved netop Kildevældsskolen og det kommende kulturcenter, da de måtte fjernes fra boligforeningens område, da der skulle bygges metro fra 2012.

Bedste sted trafikalt

Østerbroere har i generationer været vant til, at der er bibliotek på Jagtvej, og på spørgsmålet om, hvorvidt det kan være udtryk for vanetænkning, at mange mener, at det skal blive liggende der, svarer Flemming Olsen:

»Det er muligt, at du tænker sådan, men jeg er ikke inde i hovet på folk. Så det må du spørge dem om.«

Han hæfter sig ved, at der metrostation og busforbindelser ved biblioteket.

»Det er det bedste sted trafikalt og i forhold til, hvor folk bor. Der er en voldsom trafik omkring det kryds, det kan jeg se fra, hvor jeg bor,« siger han.

– Men tror du, at folk tager metroen fra Vesterbro for at komme til biblioteket?

»Måske ikke fra Vesterbro, men en eller to stationer. Det kan være folk fra Nordhavn.«

– De kan trods alt også benytte Østerbro Bibliotek på Dag Hammarskjölds Allé.

»Ja, det kan de da.«

Kommunen og Østerbro Lokaludvalg har argumenteret med, at biblioteker bør ligge i nærheden af kulturinstitutioner, som er der i forvejen, så flere bliver fristet af en tur på biblioteket, der ikke ligger isoleret.

– Kan du følge det argument?

»Når man går med sin familie på biblioteket, så tror jeg, at det er mere sandsynligt, at det får en afsmittende virkning, at mor låner bøger, samtidig med, at børnene også er der, i stedet for at folk, som har taget 100 armbøjninger eller spillet håndbold får lyst til at låne bøger,« lyder det fra Flemming Olsen, som dermed hentyder til, at kommunen i deres plan vil splitte voksen- og børnebibliotek til henholdsvis Svanemøllen og Kildevæld.

Øbrohus‘ bud på et kommende kombiberet boligbyggeri og bibliotek. Illustration: af WE Architecture

Øbrohus‘ bud på et kommende kombiberet boligbyggeri og bibliotek. Illustration: af WE Architecture – Foto: WE Architecture

Læs interview med en fortaler for bibliotek på Kildevæld her

Læs nogle borgeres reaktioner på gaden her

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV
Efter mere end 100 år som hospital, skal området omdannes til nye formål fra 2023.

DEBAT: Glem ikke behovet for en skadestue

Løs de fine rebusser, hvis du kan. Når regnen smælder ned, er der ikke andet at gøre end at blive indenfor og så kan man jo ligeså godt hygge sig lidt.

Kan du løse Tormods rebus