Unge under 18 må ifølge loven ikke købe tobak. Det bliver dog langt fra altid overholdt. I finansloven er der øremærket fem millioner kroner til øget kontrol af salg til mindreårige.
Unge under 18 må ifølge loven ikke købe tobak. Det bliver dog langt fra altid overholdt. I finansloven er der øremærket fem millioner kroner til øget kontrol af salg til mindreårige. - Foto: Arkivfoto: Martin Sørensen.

Røgfri generation – for børnenes skyld

Merete Hildebrandt (K)

Formand for Sundheds- og Forebyggelsesudvalget

Alexandra Dessoy (K)

Medlem af Sundheds- og Forebyggelsesudvalget

En enig kommunalbestyrelse vedtog med budget 2019 en fokuseret indsats for at sikre en røgfri generation på Frederiksberg i 2030. Der er ingen tvivl om, at det er et ambitiøst mål, men ikke desto mindre et nødvendigt et at sætte. Seneste tal fra regionens sundhedsprofil viser nemlig, at hver sjette unge i alderen 16-24 ryger dagligt. Sammenligner vi det tal med tallet fra den forrige sundhedsprofil fra 2013, ja så må vi konstatere, at det er gået den forkerte vej. Tilbage i 2013 var det ’kun’ hver tiende unge mellem 16-24 år, der røg dagligt. Sammenligner vi så igen de tal med tal fra andre kommuner, ja så står det ej heller for godt til. På Frederiksberg ryger unge nemlig i højere grad end i de kommuner, vi almindeligvis sammenligner os med. Indsatsen for en røgfri generation 2030 er således både meget vigtig og aktuel. Ambitionen er klar. I 2030 er der lige præcis 0 procent unge, der ryger (dagligt). Og startskuddet for den handleplan, som skal sikre, at vi når i mål med den ambition, lød den 1. januar i år. Bum! Vores primære tilgang er en tidlig og forebyggende indsats, og vi har således fokuseret indsatsen der hvor børn og unge færdes. På byens skoler og daginstitutioner har vi eksempelvis indført røgfri skole- og åbningstid, ligesom det ikke længere er tilladt at ryge i foreningslivet, for eksempel på, og omkring fodboldbanen. Byens legepladser og andre offentlige steder, hvor børn og unge færdes, er ligeledes gjort røgfri. Det overordnede ansvar for gennemførelsen af handleplanen ligger i Sundheds- og forebyggelsesudvalget, i tæt samarbejde med de øvrige fagudvalg i kommunen. Men det er selvsagt nødvendigt at have alle kommunes aktører, medarbejdere, forældre, unge – ja alle, til at stå sammen, tage ansvar og aktivt bakke op om visionen om en røgfri generation i 2030, og dermed sikre de næste generationers sundhed. Vi håber på alles opbakning og vi tror på, at vi lykkes.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV
Hassan Najei har bokset i Bispebjerg Bokseklub i ti år. Boksningen har hjulpet ham med at blive bedre til at bevare roen. I dag træner han børneholdet i Bispebjerg Bokseklub.

I Bispebjerg Bokseklub finder unge fællesskab og en vej væk fra gaden

Der går sandsynligvis ikke lang tid, før øldrikkerne skal forlade lommeparken og indtage Enghave Plads som før metrobyggeriet. Er pladsen stadig rummelig? FOTO: René Mølskov

LEDER: Kan Enghave Plads stadig rumme alle på Vesterbro?