»Jeg har da favoritværker af de forskellige keramikere, som jeg samler på. Men at udpege én vase eller én figur, det kan jeg simpelthen ikke,« siger Christian Jakobsen.
»Jeg har da favoritværker af de forskellige keramikere, som jeg samler på. Men at udpege én vase eller én figur, det kan jeg simpelthen ikke,« siger Christian Jakobsen. - Foto: Bo Børresen

»En vellykket glasur gør mig glad«

Christian Jakobsen er 35 år og samler på dansk keramik. Masser af dansk keramik. På seks år er hans samling vokset til omkring 400 ler-genstande. Halvdelen af de mange vaser, skåle og figurer opbevarer han i sin og kærestens lejlighed i Kingosgade.

En samler. Endda en keramiksamler. Og så kun 35 år. Han må da være lidt af en særling. Man kan sikkert ikke sparke sig frem for ler-genstande i hans lejlighed.

Og så var der den om keramiksamleren, der ler og ler …

Stop, stop. Inden vi falder for dybt ned i krukken med klichéer og dårlige vittigheder, så lad os slå fast: Der er ikke skyggen af dårlig stil i den lille lejlighed i Kingosgade. Hverken hos Christian Jakobsen, som tager pænt imod i døren, eller i lejlighedens stilsikre indretning.

Selvom der er kortere mellem keramik-figurerne end i de flestes hjem, så bliver det aldrig for meget. De mange vaser, figurer og andre ler-genstande er smagfuldt doseret i de to stuer en suite.

En skænk i et lille værelse er det eneste sted, hvor keramikken synes at have fået overtaget. Men heller ikke her kammer det over. Det er tværtimod svært ikke at lade øjnene gå på opdagelse blandt Preben Brandt Larsen-skåle og Hjorth-figurer i alle afskygninger.

Dansk kulturarv

Christian Jakobsen vedstår gerne, at han er en samler af natur:

»Jeg har en medfødt interesse for at samle. Som barn var det blandt andet glansbilleder og postkort. Siden blev det magiccards. Men de seneste seks-syv år har det været keramik,« fortæller han.

»Det begyndte med, at en af mine venners farmor døde. Hun efterlod sig en større keramiksamling, som min ven lagde billeder op af på Instagram. Jeg købte fem-seks genstande, og så var jeg i gang.«

Det er ikke let for Christian Jakobsen at pege præcis på, hvad det er, der fascinerer ham så meget ved keramik:

»Der er mange ting. Men selve håndværket er helt klart noget af det, jeg sætter allermest pris på. At stå med et stykke kvalitetshåndværk i hænderne, det er fedt. En vellykket glasur gør mig glad,« siger han med et smil og tilføjer:

»For mig er keramik en vigtig del af dansk kulturarv.«

(artiklen fortsætter under billedet)

»For mig er keramik en vigtig del af dansk kulturarv,« fastslår Christian Jakobsen.

»For mig er keramik en vigtig del af dansk kulturarv,« fastslår Christian Jakobsen. – Foto: Bo Børresen

Kan ikke vælge en favorit

Christian Jakobsen har svært ved at skjule sin begejstring over det enkelte kunstværk og dansk keramik i det hele taget. Og hvorfor skulle han også det?

At udpege juvelen i sin samling er han til gengæld ikke meget for. Det er vist lidt som at vælge mellem sine børn.

»Jeg har da favoritværker af de forskellige keramikere, som jeg samler på. Men at udpege én vase eller én figur, det kan jeg simpelthen ikke.«

De unges indtog

Christian Jakobsens samling er i omegnen af 400 genstande. Størstedelen har han fundet via Facebook, Instagram og på Den Blå Avis.

»Og så køber jeg også af samlervenner. Vi er faktisk en flok, som jævnligt spiser middag sammen og nørder keramik,« tilføjer Christian Jakobsen og hamrer samtidig en pæl igennem fordommen om, at interessen for keramik er forbeholdt gamle, støvede mennesker:

»Der er kommet rigtig mange unge keramiksamlere til de seneste to-tre år. Interessen er faktisk ret stor blandt unge. Det kan jeg også godt mærke på priserne og på efterspørgslen efter keramik. Der er blevet langt mellem de rigtig gode fund. Priserne er røget i vejret, og når der endelig er et godt tilbud, så skal man godt nok være hurtig,« fastslår Christian Jakobsen.

Han anslår, at den samlede værdi af hans egen samling nærmer sig 200.000 kroner. Cirka det dobbelte af, hvad han har købt for. Og så er vi tilbage ved de dårlige vittigheder, for den, der ler sidst, ler bedst …

Samlingen tæller i omegnen af 400 genstande. Halvdelen af de mange vaser, skåle og figurer opbevarer han i sin og kærestens lejlighed i Kingosgade.

Samlingen tæller i omegnen af 400 genstande. Halvdelen af de mange vaser, skåle og figurer opbevarer han i sin og kærestens lejlighed i Kingosgade. – Foto: Bo Børresen

»Der er kommet rigtig mange unge keramiksamlere til de seneste to-tre år. Interessen er faktisk ret stor blandt unge,« understeger Christian Jakobsen.

»Der er kommet rigtig mange unge keramiksamlere til de seneste to-tre år. Interessen er faktisk ret stor blandt unge,« understeger Christian Jakobsen. – Foto: Bo Børresen

Christian Jakobsen er 35 år og har samlet på keramik i seks-syv år.

Christian Jakobsen er 35 år og har samlet på keramik i seks-syv år. – Foto: Bo Børresen

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV
Morten Priisholm, Erik Aulkær Andersen og Caroline Wegener er tre af de fem guldsmede, der arbejder i et fællesskab i Westend

Far og datter smeder fællesskaber i Westend

Studietur for lokale politikere til Damhusengens Skole i Vanløse.

På skolegårdskig i Vanløse og Nørrebro