Lisanne og Laura i netværkshuset for et års tid siden.
Lisanne og Laura i netværkshuset for et års tid siden. - Foto: PR

Netværk for voldsramte større end midlerne: Beder om hjælp til at fortsætte

Siden 2018 er voldsramte kvinder strømmet til Netværkshuset Q-værk for at møde andre i samme situation. I det nye år er midlerne få, og derfor beder foreningens stifter nu om hjælp fra lokale virksomheder og private støtter, så succesen kan fortsætte.

Mange kender det med at søge hjælp fra personer, der er eller har været i samme situation. Det gør sig gældende for mødregrupper, sorggrupper eller patientorganisationer – og for de mange erhvervsnetværk rundt om i landet.

Fælles for det hele er, at de bedste rådgivere ofte er mennesker, der selv har erfaringer fra en lignende situation. Og dét har været opskriften på Netværkshuset Q-værks succes, siden de holdt et års dag for snart et år siden.

Hjælper hinanden

Projektets stiftere er selv overraskede over den store efterspørgsel. Faktisk havde de kun regnet med, at ca. 100 kvinder ville søge hjælp hos dem – i dag har de hjulpet over 240.

»Der er utrolig mange, der har brug for et alternativ og supplement. Enten fordi de ikke har fået plads, eller fordi de ikke kan se sig selv på et krisecenter. Fælles for dem er dog, at de har brug for hjælp og intet sted at gå hen.«

Det siger Laura Nørløv Nyby, der efter flere år som rådgiver på et krisecenter stiftede foreningen Projekt Q-værk, der til daglig driver netværkshuset.

Status er derfor, at Projekt Q-værk står med et lovende projekt, der viser gode resultat ift. efterspørgsel, trivsel og beskæftigelse – men de kæmper med fortsat at kunne byde nye kvinder velkomne.

Fra forsøg til fast tilbud

Udfordringen er lige nu, at projektet de sidste to år har været støttet af en udviklingspulje under Socialstyrelsen. Nu er stedet og dets metode udviklet, men det er svært at finde midler til at drive det videre.

»Der er mange, der gerne vil søsætte nye projekter og udvikle metoder. Problemet er, at det kan være enormt svært at finde midler til de projekter, som har bevist sit værd,« siger lederen. som håber, at man via støtte fra virksomheder og privatpersoner fortsat kan byde voldsramte kvinder velkomne, så ingen forgæves skal række ud efter hjælp i det nye år.

En sårbar situation

Mange kvinder har ikke været i kontakt med et krisecenter, inden de søger hjælp hos Projekt Q-værk. Faktisk har cirka halvdelen af stedets kvinder taget direkte kontakt.

Det vidner om, at stedet appellerer til en anden målgruppe end den, der typisk henvender sig på krisecentrene.

Om det siger stedets stifter Laura Nørløv Nyby:

»Mange af de kvinder, der kommer her, har fået styr på både bolig og det praktiske forbundet med at flytte fra voldsudøveren. En del har ikke været i kontakt med krisecentrene, simpelthen fordi det ikke har været aktuelt for dem at skulle flytte i sikkerhed i en midlertidig bolig. Det gælder måske særligt de kvinder, der har børn, som vurderer, at de kan opretholde skole, arbejde og netværk, der hvor de er.«

For der kommer mange børn i Netværkshuset. Stedet holder ugentlige madaftener, hvor mange kvinder tager deres børn med, som dermed også får et unikt fællesskab gennem huset. De frivillige står før aftenerne klar med kreaværksteder og derudover særlige arrangementer i børnehøjde, så også børnene føler, at her er et særligt åndehul.

Det vigtigste er nemlig, at ingen skal føle sig alene med volden. For som en af kvinderne i huset har sagt: »Livet efter volden kan være meget ensomt og uden det som Q-netværket tilbyder, havde jeg følt mig meget alene omkring min situation. Denne støtte har gjort en stor forskel i mit og min datters liv.«

Har du eller din virksomhed lyst til at hjælpe flere kvinder ind i Netværkshuset? Så kan du på qvaerk.dk læse mere eller kontakte 93929003.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV
Manden med brillerne er kunsteren og retorikeren Kell Jarner, der er initiativtager til BLADASK.

Bladask på Amagerbrogade 135

Siden sommer er der ikke sket noget ved byggeriet af Kulturcenter Kildevæld.

Kulturcenter ligger helt stille