Anders Jensen, centerleder ved Miljøpunkt Nørrebro, er langt fra imponeret over hegnet, der adskiller Assistens Kirkegård og metroforpladsen, som han ikke mener lever op til det hegn, der er givet tilladelse til. Kommunen har dog ikke i sinde at ændre det.
Anders Jensen, centerleder ved Miljøpunkt Nørrebro, er langt fra imponeret over hegnet, der adskiller Assistens Kirkegård og metroforpladsen, som han ikke mener lever op til det hegn, der er givet tilladelse til. Kommunen har dog ikke i sinde at ændre det. - Foto: Arkiv/Byrd/Jacob Crawfurd

Hegn ved Assistensen udskiftes ikke trods kraftig kritik

Både Miljøpunkt Nørrebro og Danmarks Naturfrednings- forening København langer ud efter hegnet, der adskiller Assistens Kirkegård og metroforpladsen. Københavns Kommune har dog ingen intentioner om at ændre det.

Før jul bragte Nørrebro/Nordvest Bladet historien om hegnet, der er blevet sat op ved den nye metroforplads ved Assistens Kirkegård. Hegnet adskiller forpladsen og den fredede kirkegård og lever ifølge centerleder ved Miljøpunkt Nørrebro Anders Jensen overhovedet ikke op til det hegn, der er givet tilladelse til.

»I den ansøgning, som Fredningsnævnet har godkendt, står der, at det skal ligne det oprindelige gitterhegn, som man ser ud mod Nørrebros Runddel, og at balustrene (tremmerne i hegnet, red.) skal være firkantede. Det er de ikke, de er runde, og de er skåret skråt af i toppen, så det nærmest ligner et bambushegn. Det ligner overhovedet ikke det oprindelige smedejernshegn, man kender fra kirkegården« forklarede Anders Jensen til Nørrebro/Nordvest Bladet.

Henviser til tegning

Ved Teknik- og Miljøforvaltningen ville man efterfølgende undersøge, om hegnet svarer til dét, der er blevet godkendt, eller om der skal ændres på hegnet. Nu melder forvaltningen ud, at de ikke ser nogen grund til at udskifte hegnet.

Det er et meget uheldigt signal at sende til omverdenen, at man faktisk kan gøre, lige hvad man vil, hvis man bare husker at have nogle meget uklare bilag i baghånden.

Anders JensenCenterleder ved Miljøpunkt Nørrebro

»Fredningsnævnet har godkendt en ansøgning, hvor man på tegningen i bilaget kan se, at balustrene vil være runde. Derfor har vi i kommunens fredningsmyndighed konkluderet, at det hegn, som er opført, ikke er i strid med godkendelsen,« siger enhedschef ved Teknik- og Miljøforvaltningen Jørgen Lund Madsen i en skriftlig kommentar.

Læs også: Miljøpunkt påpeger fejl ved nyt hegn ved Assistensen: »Det ligner et bambushegn«

»Jeg kan dog godt forstå, hvorfor man kommer i tvivl om, hvad der er godkendt, fordi der i ansøgningsteksten også er nævnt firkantede balustre, men det er altså ikke de lodrette, som man kan se på tegningen,« tilføjer han.

Sådan ser det oprindelige hegn på Assistens Kirkegård ud. Der er langt fra det gamle smedejernshegn til det det nyligt opsatte, der slet ikke lever op til kravene om at ligne det gamle, mener Miljøpunkt Nørrebro og Danmarks Naturfredningsforening København.

Sådan ser det oprindelige hegn på Assistens Kirkegård ud. Der er langt fra det gamle smedejernshegn til det det nyligt opsatte, der slet ikke lever op til kravene om at ligne det gamle, mener Miljøpunkt Nørrebro og Danmarks Naturfredningsforening København. – Foto: Arkiv/Byrd/Jacob Crawfurd

En smart løsning

Det er ikke godt nok, mener Anders Jensen fra Miljøpunkt Nørrebro.

»Jeg mener, det er en alvorlig fejl at ignorere selve den godkendte ansøgning og ophøje et meget dobbelttydigt bilag til gældende ret. Det kan man ikke. Det er et meget uheldigt signal at sende til omverdenen, at man faktisk kan gøre, lige hvad man vil, hvis man bare husker at have nogle meget uklare bilag i baghånden,« siger han.

Han bakkes op af formanden for Danmarks Naturfredningsforening København Ole Damsgaard, som har haft sagen oppe at vende i Det Grønne Råd.

»Det virker til, at kommunen har fundet en smart løsning på det her problem ved at henvise til en illustration frem for at forholde sig til hovedteksten, hvor det fremgår, at balustrene skal være firkantede og ligne det eksisterende hegn. I bund og grund handler det ikke om, hvorvidt hegnet har runde eller firkantede balustre. Det handler om, om hegnet lever op til den ånd, som tilladelsen er givet i. Er det så tæt på det historiske som muligt, og bliver der taget hensyn til, at der er tale om et fredet område?«, siger han og tilføjer:

»Jeg mener, det er beskæmmende at sætte et hegn op, der ikke lever op til at ligne det eksisterende. Man har valgt at sætte et klart billigere hegn op, og det, synes jeg, er synd.«

I bund og grund handler det ikke om, hvorvidt hegnet har runde eller firkantede balustre. Det handler om, om hegnet lever op til den ånd, som tilladelsen er givet i. Er det så tæt på det historiske som muligt, og bliver der taget hensyn til, at der er tale om et fredet område?

Ole DamsgaardFormand for Danmarks Naturfredningsforening København

Han oplyser, at Det Grønne Råd stadig venter på en endelig udmelding fra Københavns Kommune, da området endnu ikke er blevet overdraget fra metroselskabet.

Kommunen har til gengæld erkendt, at der skal gøres noget ved et af Anders Jensens andre kritikpunkter, nemlig det mellemrum, der er mellem hegnet og kirkegårdsmuren ud mod Jagtvej. De har aftalt med metroselskabet, at hullet bliver lukket, så borgerne kun har adgang til kirkegården i dens åbningstider.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV
Resterne af forsæderne efter branden.

Bølge af bilafbrændinger i Sydhavnen

Dirch Passer statuen er lavet af kunstneren Nanna Drewes Brøndum.

DEBAT: Dirch Passer i skammekrogen