Venstres næstformand og retsordfører Inger Støjberg inviterede onsdag aften til borgermøde på Blågårds Plads for at få input til de kommende politiforhandlinger.
Venstres næstformand og retsordfører Inger Støjberg inviterede onsdag aften til borgermøde på Blågårds Plads for at få input til de kommende politiforhandlinger. - Foto: Byrd/Jacob Crawfurd

Nørrebroere om politiressourcer: Politiet skal tage sig af os – ikke Paludan

Onsdag aften inviterede Venstres retsordfører og næstformand Inger Støjberg til borgermøde på Blågårds Plads for at få input til de kommende politiforhandlinger.

En gruppe gymnasiepiger, flere med tørklæde, har taget plads i sofaerne ude i siden af lokalet. Herfra sidder de og betragter den voksende folkemængde, der kommer ind af døren til salen i Støberiet og tager plads på de opstillede stole foran scenen med Venstre-flagene og billedet af aftenens hovedperson.

Det er tydeligt, at udmeldingen om Inger Støjbergs besøg her på Blågårds Plads har vakt nysgerrigheden hos mange nørrebroere, og det gælder også gruppen af gymnasiepiger, som fortæller, at de bor her i området.

»Det er interessant at høre, hvad hun har at sige – og hvordan hun ser ud i virkeligheden,« siger den ene af pigerne.

Venstres næstformand og retsordfører har inviteret til borgermøde i aften for at få input fra nørrebroerne om, hvad de ønsker sig af politiet i fremtiden i forbindelse med de kommende politiforhandlinger.

Hos gymnasiepigerne er der bred enighed om, at politiets ressourcer på Nørrebro bruges forkert.

»Når Rasmus Paludan kommer for at demonstrere, så er der masser af politi til at passe på ham. Men når vi andre har brug for politiet, så kommer de ikke. Jeg har ikke tillid til, at politiet kommer, når man ringer efter dem,« siger 18-årige Lara Shamsh.

Inger Støjberg træder op på scenen, og mumlen i salen afløses af klapsalver og et par buh ude fra siden, hvor en gruppe unge fra den yderste venstrefløj har taget plads.

»Med den nye politireform står vi overfor at skulle løse den store opgave, det er, at sikre både de nære politiopgaver og de svære, for eksempel cyberkriminalitet og terror. Og det skal vi finde ressourcerne til. Samtidig er der ingen tvivl om, at en stor del af kriminaliteten er forrået i forhold til for år tilbage. Der er mange, der er utrygge, og der er bandemedlemmer, der opfører sig utilstedeligt og skaber utryghed med vanvidskørsel til stor fare for almene borgere,« siger Støjberg og uddyber, at hun gerne vil vide, hvilke redskaber nørrebroerne mener, politiet skal have i fremtiden.

»Nu er det jeres tur. Alle jeres ønsker bliver skrevet ned og taget med til forhandlingsborget,« lover hun og kigger forventningsfuldt rundt i salen.

Nørrebro: en bananrepublik

Søren D. Sørensen rejser sig op. Han har været ved politiet i 45 år, og hans ønske er, at politiet får frihed til selv at løse problemerne.

»Ansæt 3000 betjente til gaden. Borgerne skal se politiet på gaden, enten gående eller på cykel, for de mangler,« siger han.

En ung mand er ikke enig i, at man ikke ser nok politi på Nørrebro.

Man kan mene om Paludan, hvad man vil. Jeg bakker heller ikke op om hans synspunkter. Men op til påske var der godt nok gang i den her, og det var ikke Paludan, der kastede løbehjul i ansigtet på politiet,

Inger StøjbergRetsordfører og næstformand i Venstre

»Vi ser politi hele tiden på Nørrebro. Det er nærmest en regulær besættelsesmagt. De er på Den Røde Plads med maskinpistoler, og de er der også i deres helikopter,« siger han.

»Men jeg går ud fra, at du gerne vil have mere tryghed på Nørrebro? Hvad skal man så gøre for at skabe mere tryghed?,« lyder det fra Støjberg.

»Man skal se borgerne i øjnene, i stedet for at bede os om at pikle af, fordi der foregår en politiforretning,« siger han, og gruppen af unge bag ham klapper og hujer højt.

»Og så er det at skylle penge ud i lokummet at bruge så mange penge på Paludan,« tilføjer han til stor opbakning fra de unge, inklusiv gymnasiepigerne i sofaen.

»Man kan mene om Paludan, hvad man vil. Jeg bakker heller ikke op om hans synspunkter. Men op til påske var der godt nok gang i den her, og det var ikke Paludan, der kastede løbehjul i ansigtet på politiet,« siger Inger Støjberg og tilføjer:

»Men jeg vil frygtelig gerne vide, hvad du mener, der kunne gøre Nørrebro mere trygt?«

»Jeg synes, det er langt ude, at ordenspolitiet render rundt i sortklædt tøj og kampudstyr. Man skulle jo tro, det var en bananrepublik,« svarer den unge mand.

»Men der er jo en grund til, at de har skudsikre veste på,« siger politikeren.

Ingen cafétur til Inger

En midaldrende herre rejser sig op fra sin plads.

»Jeg synes, at denne verbale eskalering skal stoppes,« siger han med et smil og henvender sig til politikeren.

»Jeg synes, det er dejligt, at du er kommet til Nørrebro i dag, særligt når du tidligere har sagt, at du ikke turde at komme på Nørrebro.«

Der var stuvende fuldt på Støberiet på Blågårds Plads, da Inger Støjberg (V) holdt borgermøde om politiets ressourcer.

Der var stuvende fuldt på Støberiet på Blågårds Plads, da Inger Støjberg (V) holdt borgermøde om politiets ressourcer. – Foto: Byrd/Jacob Crawfurd

»Det har jeg aldrig sagt,« retter Støjberg ham.

»Jeg har sagt, at jeg ikke kommer her, medmindre jeg har et ærinde, og jeg har helt ærligt ikke mange ærinder på Nørrebro. Jeg kunne ikke drømme om at tage herud for at handle eller gå på café og bruge et kæmpe polititræk på det.«

»Det burde du gøre, for der er dejligt her, og jeg er sikker på, at alle her i lokalet vil garantere din sikkerhed,« siger herren med et smil, og forsamlingen og Støjberg griner lidt.

Ønske om flere hestekræfter

Formanden for Nørrebro Lokaludvalg, Mogens Petersen, markerer.

»Faktisk er der ikke så utrygt generelt. Der er mange på Nørrebro, der ikke føler sig utrygge. Det er mest omkring Mjølnerparken, at vi har nogle udfordringer,« siger han og tilføjer, at han gerne så, at der blev tilført penge til nærpolitistationerne og ungdomsklubberne.

Støjberg nikker og tilføjer, at det dog er et problem, at nærpolitistationerne ikke får lov til at være i fred, hvilket formanden giver hende ret i.

En mand i en Brøndby IF-trøje rejser sig. Han er politibetjent, og hans helt store ønske er at få flere biler på gaden.

»Man har indført den samme model i København, som man ser i oslo, hvor politiet kun kører ud ét sted fra, og det er politigården,« siger han og tilføjer:

»Borgerne vil gerne se politiet, men vi har kun 20 biler på Bellahøj og 20 biler i City. Vi har en masse gående betjente, der gerne vil køre i biler, men der er ikke biler til det. Jeg mener, det er vigtigt, at politikerne ikke kun taler med kransekagefigurerne, de skal tale med dem, der gør arbejdet til hverdag.«

Mogens Petersen markerer igen.

»I forhold til manglen på biler, så er det ikke noget, vi har så meget imod på Nørrebro. Vi vil næsten hellere have jer til fods, for så kan man kigge hinanden i øjnene,« konstaterer formanden.

Det er tid til at runde af, og Støjberg takker med et smil forsamlingen for at komme og deltage i, hvad hun mener har været en fin debat med en god tone på trods af, at langt fra alle var enige i hendes synspunkter.

Folk pakker sig ind i varmt overtøj og går ud i den frostklare aftenluft, hvor bevæbnede betjente venter på at kunne gelejde den tidligere minister sikkert væk fra Blågårds Plads og Nørrebro.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV
De tre guldvindende TEC Frederiksberg-elever under hyldesten på Københavns Rådhus. Fra venstre er det lastvognsmekaniker Mathias Erforth Hinrichen, VVS-energispecialist Lucas Barkow, elektriker Emil Eigenbrod.

TEC Frederiksberg-elever hyldet

Natalie Harris debuterer fra Musikkonservatoriet

Klarinetdebut i Konservatoriets Koncertsal