God stil i bussen: »Man skal rejse sig op, hvis der kommer en gammel dame ind i bussen«

Otte elever fra 3. klasse på Ellebjerg Skole begyndte ugen og kampagnen ‘Det er go’ stil‘ med at drage til Glostrup, hvor de pyntede bus 9A op med budskaber om, hvad god stil egentlig er.

Det er mandag morgen på en råkold januardag, hvor grå er den mest beskrivende farve, man umiddelbart kan komme op med. Det lyder muligvis som indledningen på en halvtrist historie, men det er langtfra tilfældet.

Denne mandag morgen, er otte elever fra 3. klasse på Ellebjerg Skole nemlig draget ud til busoperatøren Umove på Vestegnen i den gode stils tjeneste. Uge fire er begyndt, og det betyder startskuddet på Ellebjerg Skoles store kampagne ’Det er go’ stil’, der sætter fokus på, hvordan vi behandler hinanden og kommer nulfejlskulturen til livs. Denne mandag har eleverne fået lov til at pynte to 9A-busser med plakater, der fortæller, hvad eleverne synes, god stil er.

»Det er god stil, hvis nu der kommer en gammel dame ind i bussen, så rejser man sig op, så hun kan få sædet,« konstaterer en eleverne, da Umoves kvalitetsansvarlige Mads Weile spørger dem, hvad god stil er for noget.

Tal pænt i bussen

At den gode stil kommer i mange udgaver, vidner udsmykningen af den første bus 9A snart om.

Her har eleverne nu hængt plakater op, hvor de har skrevet budskaber om, at man skal være søde ved hinanden og hjælpe dem, der har brug for det. Budskaber, der forhåbentligt får andre passagerer til at tænke sig om, inden de måske skælder chaufføren ud. Det er der nemlig for mange, der gør, fortæller Mads Weile:

»I bussen oplever vores chauffører også, at det ikke er alle, der er lige søde. Nogle bliver rigtig sure på vores chauffør, hvis bussen er forsinket, men det er ikke hans skyld, for han kan ikke flyve, og han kan ikke flytte andre biler. Derfor er der god lighed med at pynte bussen op med Go’ Stil-kampagnen, så vi kan sprede de gode budskaber til mange mennesker,« siger kvalitetschefen.

Han tilføjer, at de gode budskaber vil komme ud til rigtig mange mennesker, for 9A er en travl buslinje, der kører med op mod fem millioner passagerer om året.

En god start på dagen

Bagerst i bus 9A er Viggo og Anna fra 3.c ved at sætte en plakat op. De to gode venner har deres egne bud på, hvad god stil er:

»Jeg synes, det er god stil at være søde ved hinanden, og det kan man være, hvis man siger til en anden, at hun har pænt tøj på i dag. Jeg har faktisk lige sagt til Anna, at hun har en flot kasket på, og det tror jeg teknisk set, hun blev glad for,« siger Viggo og Anna supplerer:

»I morges, hvor jeg sagde godmorgen til min far, så sagde han godmorgen tilbage. Det er en god start på dagen,« siger hun.

Fejl er irriterende

De to tredjeklasseselever kan også nikke genkendende til det her med, at det ikke er særlig sjovt at lave en fejl:

»Jeg synes, det er irriterende at begå en fejl, for så griner folk. I starten tror man, at man gør det rigtige, men så begynder de andre at grine, og så tænker man åh nej, hvor var jeg dum. Jeg var en klaptorsk,« fortæller Anna

Kunne man ikke grine med selv?

Nej, ikke hvis man er kommet til at sige, at en kartoffel er en pomfrit,« konstaterer hun.

Og den oplevelse deler flere af eleverne i bussen denne mandag morgen. Ved et andet vindue er Jana og Nanna Mai fra 3.b også i fuld gang med at med skrive, hvad de mener, god stil er for noget.

»Man skal være søde ved hinanden, hvor man ikke gør onde ting ved hinanden,« siger Jana og Nanna Mai fortsætter:

»Man må heller ikke drille hinanden. I stedet for at sige til en anden, at hun har grimt tøj på, så kunne man sige, at hun har flot tøj på. Min veninde har også engang prøvet at blive sparket på foden af en bold, og så gjorde de det igen, og så gik vi væk. Bagefter trøstede jeg hende, så hun blev glad igen,« fortæller hun.

Sejt at tale pænt

Som vi skrev i sidste uge, er kampagnen ’Det er go’ stil’ skabt i et samarbejde mellem nogle af skolens forældre og foreningen ’Brug Folkeskolen’. En af de forældre, der bakker op om initiativet, er Rune Poulsen, der er med til buspyntningen:

»Det er vigtigt, at lokalområdet kan være med til at løfte opgaven i at udbrede budskabet om, at vi skal tale ordentligt til hinanden. Vi skal opføre os ordentligt, og det skal vi lære vores børn. Det kan godt være smådeprimerende at komme ind i skolegården og høre, at der er en udbredt kultur om, at det er sejt at tale grimt til hinanden. Det må vi som forældre være med til at vende, så det i stedet bliver sejt at tale pænt til hinanden,« siger han.

Tag selv en tur med bus 9A og bliv inspireret af den gode stil, eleverne nu har udbredt mellem de blå bussæder.

Jana og Nanna Mai fra 3.b på Ellebjerg Skole er i her i gang med at skrive, hvad god stil er på en af de plakater, der nu pryder to bus 9A‘er.
Jana og Nanna Mai fra 3.b på Ellebjerg Skole er i her i gang med at skrive, hvad god stil er på en af de plakater, der nu pryder to bus 9A‘er. – Foto: Benedicte Lorenzen

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV
Bo og Christoffer er politiassistenter hos Frederiksberg Nærpoliti.

»Vores største ønske er, at folk ved, vi er her«

Orkestret bag koncertfortællingen er sangeren og guitaristen Karsten Holm, bassisten Bjørn ”Bønne” Petersen, guitaristen Martin Blom og violinisten Knud Erik ”Fuddi” Steengaard.

Cohen i kirken