Bebyggelsen Søndermarken består af fem 15-etagers boligblokke dels på Borgmester Fischers Vej og dels Magnoliavej.
Bebyggelsen Søndermarken består af fem 15-etagers boligblokke dels på Borgmester Fischers Vej og dels Magnoliavej. - Foto: Bo Børresen

KAB undskylder: Håndværkere skjulte skimmelsvamp

Byggedirektør i KAB undskylder blandt andet for, at man ikke har været god nok til at informere beboerne og indrømmer, at byggeriet af Blok 5 har taget tre gange så lang tid som planlagt.

»Vi må helt sikkert tage på os, at vi ikke har været gode nok til på et meget tidligt tidspunkt at få fortalt beboerne, hvad det er for problemer, vi har mødt, og hvordan det vil påvirke deres hverdag. Det vil jeg gerne undskylde for og også give et løfte om, at det skal vi gøre bedre fremover.«

Byggedirektør i KAB, Rolf Andersson, forsøger ikke at krybe udenom, da Frederiksberg Bladet forelægger ham de mange kritikpunkter, som beboer i Bebyggelsen Søndermarkens blok 5, Kate Bøggild, skyder efter de ansvarlige for renoveringen.

KAB (Københavns Almennyttige Boligselskab) er byggeforretningsfører og dermed ansvarlig for renoveringen af Bebyggelsen Søndermarken.

Læs kritikken fra en beboer her: »De kunne i det mindste sige undskyld«

Klart utilfredsstillende

Byggedirektøren uddyber:

»En renovering er altid noget, der griber ind i beboernes hverdag. Men renoveringen af blok 5 i Søndermarken har været ekstraordinær svær og langtrukken. Vi er oppe på, at arbejderne i de enkelte boliger i blok 5 ender med at tage tre gange så lang tid som planlagt.

Det er selvfølgelig klart utilfredsstillende, og jeg har stor forståelse for, at det for beboerne er meget generende og indgribende i dagligdagen, når man i længere tid kun har en delvis brugbar bolig.«

Han forklarer:

»Problemerne opstår, fordi vi undervejs finder ud af, at bygningens konstruktion og placering af installationer er anderledes end forventet. Det på trods af at vi, før vi går i gang, har taget – hvad vi tror – er de nødvendige stikprøver. Efterhånden som vi er blevet klogere, har vi løbende været nødt til at ændre på arbejdsgangene, og det har givet forsinkelser.«

Rolf Andersson tænder samtidig et lille lys for enden af tunnellen til blok 5:

»Heldigvis kan beboerne i blok 5 nu se frem til, at det snart er overstået. 10. april er der aflevering på renoveringen af blok 5 – inklusiv udbedring af fejl og mangler,« lover han og tilføjer:

»Vi kan se, at renoveringen af de andre blokke kører meget bedre. Der er langt færre stop i renoveringerne, fordi vi nu ved, hvor udfordringerne er, og vi holder tidsplanerne.«

Flere fejl end normalt

I interviewet med Frederiksberg Bladet fortæller Kate Bøggild, at hun var uden bad og toilet i fire måneder. Til det siger Rolf Andersson:

»De indvendige arbejder har taget længere tid end planlagt, og derfor har beboerne også været uden bad og toilet i længere tid end planlagt. Bad- og toiletvogne gøres rene hver dag. Samtidig har vi ændret praksis fra, at alle beboere i blokken kunne bruge alle toiletvogne, til at man nu deler en toiletvogn to og to.«

Fejlene fra håndværkernes side har været mange. Også for mange, erkender Rolf Andersson:

»Det har været en udfordret proces, og der har klart været flere fejl end normalt. Vi har til gengæld en meget nøje og systematisk opfølgning på alle fejl. Alle udbedringer af fejl og mangler bliver dobbelttjekket,« lover han.

Påtalt og indskærpet

Byggedirektøren erkender endvidere, at håndværkerne i nogle tilfælde har undladt at fjerne al skimmelsvamp og i stedet ’lukket det inde’:

»Det er rigtigt, at det er sket. I erkendelse heraf har vi nu ændret proceduren, så vi i hver lejlighed laver en for-registrering af skimmelsvamp i stedet for at tage det, efterhånden som vi konstaterer det,« siger Rolf Andersson og understeger samtidig, at det er uacceptabelt, at håndværkere låser sig selv ind i beboernes lejligheder uden forudgående aftale:

»Ingen håndværkere må gå ind i en bolig, uden at det er varslet. Det har vi et skarpt fokus på. Men det er sket, og det er blevet påtalt og indskærpet.«

Rolf Andersson sender en sidste beklagelse til de mange involverede beboere i blok 5:

»I alle blokke er der to elevatorer, som begge skal renoveres. Når vi gør det, tager vi én elevator ud af gangen, så ingen skal gå op til 15. etage. Så kan der ske det, at den elevator, som egentlig er i drift, bliver ramt af almindelige driftsforstyrrelser eller andet. Det er selvfølgelig generende og beklageligt.«

Byggedirektør i KAB, Rolf Andersson.

Byggedirektør i KAB, Rolf Andersson. – Foto: PR

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV
Livredderaspiranter i vandet i Øbro-Hallen.

Optagelsesprøve i svømmehallen: Livreddere på vej til sommer

Kate Bøggild kigger ud af sit stuevindue med udsigt et stillads, som har været nærmeste nabo i foreløbig halvandet års tid.

Kate i bygge-mareridt: »De kunne i det mindste sige undskyld«