Når politiet er nært: »Nærpolitiet kommer gerne ud og tager en snak«

Måske har du mødt dem på gaderne i et af Valbys byområder eller i Sydhavnen, men ellers kan du altid ringe til dem. De lokale betjente under Københavns nærpolitiordning ‘Din Betjent’ kommer nemlig gerne ud og taler med borgerne.

Indrømmet, det lyder som en filmisk kliche af hollywoodsk format, når man påstår, at de lokalt forankrede nærbetjente under Københavns Politi er ’good cops’. Ikke desto mindre er det dog den betegnelse, der først melder sin ankomst i hjernens sprogcenter, når man møder de uniformerede betjente i Sydhavnens og Valbys gader.

Ordningen hedder ’Din Bejtent’ og den har faktisk kørt i flere år, selv om der ikke er ret mange, der kender til den. Det forsøger nærpolitiet nu at ændre på, fortæller politikommissær Flemming Krag-Nielsen, der er leder af nærpolitiet for Frederiksberg-Valby.

»Nærpolitiet har eksisteret i mange år og gennem årene er vores opgaver og fokus blevet justeret lidt frem og tilbage. I øjeblikket har vi i nærpolitiet et rigtig stort fokus på at komme ud og fortælle folk, at vi er her, og at de altid er velkomne til at ringe og snakke med os. Hvis folk har nogle problemer, kommer vi meget gerne ud og taler med dem,« forklarer han.

Nærpolititet kommer ud

Et af fokusområderne for nærpolitiet er ifølge Flemming Krag-Nielsen at sikre, at borgerne har en opfattelse af, at politiet er til at komme i dialog med:

»Der har været historier i medierne om, at politiet ikke kommer ud, når man ringer, men her vil vi gerne fortælle, at vi altid gerne kommer ud og tager en snak. Hvis der eksempelvis har været uro i en opgang, og folk er utrygge, så kommer nærpolitiet efterfølgende ud og banker på folks døre og fortæller, hvad der skete, og hvordan vi har håndteret situationen. Det bliver folk glade for,« siger den lokale politileder.

Avisen møder nærpolitiet en onsdag eftermiddag på Anker Jørgensens Plads i Sydhavnen, hvor de er rykket ud med deres nye nærpolitistation, der i virkeligheden er en specialindrettet varevogn.

Her på pladsen er det, tydeligt, at de to uniformerede betjente er velkomne, og det er generelt sådan, de bliver mødt i lokalområdet, fortæller kriminalassistent Jesper Nielsen, der har ansvaret for Sydhavnen:

»Vi bruger meget tid på at gå rundt herude og snakke med folk i stedet for at køre rundt i bil. Jeg oplever, at vi generelt bliver taget godt imod. I dag hvor vi eksempelvis har den mobile politistation med til Anker Jørgensens Plads, har flere været ovre og sige hej og spørge, hvordan det går. Flere har også spurgt, om vi er kommet godt ind i det nye år, og om vi har haft en god jul,« fortæller han.

De gode strømere

Københavns Politi er delt ind i fem sektioner med nærpoliti, hvor Valby og Sydhavnen er samlet under den sektion, der hedder Frederiksberg-Valby. Her har de igen inddelt sig i mindre zoner, som er: Frederiksberg, Aalholm, Gl. Valby, Vængerne, Sjælør, Folehaven og Sydhavnen:

»For hver af de her zoner har vi så mindst en betjent, der er tilknyttet området. Nu er Sydhavnen et lidt større område, så der har vi tre betjente på i øjeblikket, ligesom vi har to ude i Folehaven. Lokalpolitiet skal være en medspiller i lokalområdet, og vi gør meget ud af også at være her, når der ikke sker noget, så vi får en god kontakt til folk i kvarteret. Det har også gjort, at vores betjente under Din Betjent-ordningen føler sig meget velkomne eksempelvis her i Sydhavnen,« siger Flemming Krag-Nielsen.

Og så ender vi tilbage ved indledningsklicheen i denne artikel. Den om den gode strømer, det er nemlig ikke helt forkert, erkender politikommissæren:

»Man kan godt lidt sige, at lokalpolitiet er de gode. Der bliver jo ringet 112, hvis rødderne pludselig ligger i en stor bunke og slås, og så kommer betjentene i beredskabet farende og skiller dem ad. De har jo så den lidt kedelige rolle, hvor nærpolitiet bagefter kan komme og tale stille og roligt med parterne igen,« siger han.

Det handler om tryghed

Tanken bag nærpolitiet er, at det skal skabe tryghed i et område. Hvis der eksempelvis har været uroligheder i et område, kommer nærbetjentene derud og bruger meget tid på at tale med folk. Fordi betjentene har så afgrænsede områder, får de et stort kendskab til de forskellige folk, der bor derude:

»Vi ser tydeligt, at der er forskel på opfattelsen af politiet. Vi oplever jævnligt, at lokale rødder ikke bryder sig om, når en patruljevogn kommer forbi i deres område, men hvis det er en af lokalbetjentene, som de kender, så kommer de ofte over for at snakke,« fortæller Flemming Krag-Nielsen og tilføjer et eksempel fra virkeligheden:

»Da vi sidste år havde et knivstikkeri, blev lokalbetjenten ringet ind midt om natten, hvorefter han kom ud og talte med de unge. Det er vi helt overbeviste om, havde en gavnlig effekt. Det var en af de unge fra Lukretiavej, der var blevet stukket ned, og der var rygter om hævn. Det fik vi talt dem fra. På den måde få vi både talt gemytterne ned og samtidig hjulpet efterforskningen med, hvem der har gjort det.«

Nærpoliti er godt

Bag de to betjente holder den ene af Københavns Politis to mobile politistationer, som skal bruges til at komme endnu tættere på borgerne og invitere dem til en dialog med politiet, forklarer Flemming Krag-Nielsen:

»Vi er en del herude i Sydhavnen lige nu, og tanken bag den mobile politistation er, at den skal være et sted, hvor borgere kan komme i snak med deres lokale politi. Den viser folk, at nærpolitiet er til stede, så når man kommer forbi kan man hurtigt konstatere, at nå nu er Jesper dernede, og så kan man gå ind og fortælle, at ham og ham måske har larmet lidt for meget, og så kan Jesper gå over og tale med vedkommende og sige, om han ikke kan prøve at dæmpe sig lidt,« siger politilederen.

På Anker Jørgensens Plads møder vi Michael Riis Christensen, der ofte sidder her med sine venner. Han sætter stor pris på nærbetjentenes tilstedeværelse:

»Jeg bliver glad, hver gang jeg ser betjente her på gaden, fordi ellers går der totalt ragnarok i den. Jeg har faktisk bedt Jesper og overbetjenten Flemming om at få åbnet nærstationen igen, som vi havde tidligere. Det ville klart skabe noget tryghed, men det gør det selvfølgelig også, at de er til stede på gaden,« siger han.

En nærpolitistation er dog ikke en del af fremtidsplanerne, fortæller Flemming Krag-Nielsen.

Til gengæld kan man ringe direkte til sin betjent. Se nummeret for dit område i faktaboksen herunder.

Få fat i ‘Din Betjent’

  • Aalholm: 9350 1309 (Der kan ikke sendes sms)

  • Gammel Valby: 5120 3447 (Der kan ikke sendes sms)

  • Vængerne: 6119 3998 (Der kan ikke sendes sms)

  • Folehaven: 5164 2363 (Der kan ikke sendes sms)

  • Sjælør: 9350 1310 (Der kan ikke sendes sms)

  • Sydhavnen: 5140 0738 (Der kan ikke sendes sms)

  • Mail: kbh@politi.dk

  • Kilde: politi.dk/koebenhavns-politi

Michael Riis Christensen opholder sig ofte på Anker Jørgensens Plads, hvor han tit møder kriminalassistent Jesper Nielsen, der er nærbetjent i Sydhavnen. Michael Riis Christensen sætter stor pris på de lokale betjentes tilstedeværelse i Sydhavnen.
Michael Riis Christensen opholder sig ofte på Anker Jørgensens Plads, hvor han tit møder kriminalassistent Jesper Nielsen, der er nærbetjent i Sydhavnen. Michael Riis Christensen sætter stor pris på de lokale betjentes tilstedeværelse i Sydhavnen. – Foto: Benedicte Lorenzen

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV
Lersøen var engang en sø.

Lersøbøllerne – inspiration for Storm P.

Zone-Redningskorpsets kontorpersonale og reddere i gården på Platanvej en sommerdag i 1948 (eller cirka deromkring).

Zonen-ansatte efterlyses