Agnete, Sarah og Sofie glæder sig til påsken, da skal de til Kenya med Ungdomsskolen.
Agnete, Sarah og Sofie glæder sig til påsken, da skal de til Kenya med Ungdomsskolen. - Foto: Heidi Engelund

Agnete, Sofie og Sarah skal plante træer i Kenya og bo på børnehjem

Sarah, Sofie og Agnete glæder sig til påskeferie, hvor de skal til Kenya med Ungdomsskolen, hvor de skal bo på et børnehjem, plante træer og møde giraffer og andre eksotiske dyr.

»Er toilettet virkelig et hul i jorden?« spørger Sarah med et forskrækket udtryk i ansigtet og kigger på Esben Hansen, der er leder af Ungdomsskolen på Nordens Plads.

Sarah og Sofie på 15 år og Agnete på 14 år er tre af de i alt 19 frederiksbergske unge, der går på Ungdomsskolen og tager turen hele vejen til Kenya i påskeferien.

I 13 dage skal eleverne være en del af dagligdagen på et børnehjem, hvor de skal hjælpe med at skrælle kartofler, undervise børnene og hjælpe med at plante træer.

Trods udsigten til at toiletforholdene er noget anderledes, end de er vant til hjemme på Frederiksberg, så glæder de sig meget til turen.

Prisen på den eksotiske rejse er 8.000 kroner.

Sofie fortæller, at hun har brugt sine konfirmationspenge på turen, mens Sarah og Agnete har fået turen i gave.

Giraffernes hjemland

Men hvorfor bruge påskeferien på at rejse til Kenya for at bo på et børnehjem?

Sarah fortæller:

»Jeg vil gerne se landet og opleve noget andet end en tur til London, så jeg glæder mig helt vildt.«

Agnete er selv vokset op på et børnehjem, før hun blev adopteret og flyttede til Frederiksberg.

»Jeg kan dog ikke huske noget fra børnehjemmet, men jeg glæder mig meget til at se Kenya,« smiler hun.

Flyveturen tager 11 timer, men så lander pigerne og resten af holdet så også i en verden med giraffer, løver, næsehorn og andre eksotiske dyr.

Børnehjemmet ligger 2.000 meter over havets overflade for foden af Mount Kenya, hvor temperaturen året rundt er sommerlig med 22-27 grader.

Fik et træ i julegave

Esben Hansen fortæller, at eleverne skal bo i et hus ved børnehjemmet, så de er tæt på stedet. Der bor 40 børn på børnehjemmet i alderen 4-18 år.

En af årsagerne til rejsen er blandt andet, at eleverne skal hjælpe lokalbefolkningen med at plante træer. Så de har alle ønsket sig et træ i julegave og forsøger at overbevise deres familie, at de også skal købe et som led i projektet, de arbejder med på Ungdomsskolen.

»Vi plantede 2.000 frø i september sidste år i Kenya, og de træer er i dag omkring 30-50 cm høje. Vi satser at få solgt 100 træer i projektet, så vi har 10.000 kroner. Ideen er at få plantet træerne, så de kan beskytte mod jordskred og lave et træprojekt,« forklarer han.

Laver afrikansk mad

Endnu er der langt tid til påske, men eleverne er allerede godt i gang med planlægningen af rejsen.

»Vi har lavet afrikansk mad på Ungdomsskolen med en fra børnehjemmet. Vi lavede blandt andet samosaer og kyllingesuppe, den var godt nok stærk,« griner Sofie.

De glæder sig til at komme til en land, langt væk fra Frederiksberg, hvor det ikke er en selvfølge at have en mobiltelefon i hånden og nye skolebøger til undervisningen.

Sarah ser rejsen som en stor oplevelse, men der er også lidt kriller i maven over alt det ukendte.

»Ja, toiletterne er nok anderledes dernede, og er måske et hul i jorden og der er måske rotter, men det bliver også en god oplevelse at komme til Afrika.«

Esben Hansen nikker, mens hun fortæller, og tager ordet.

»Vi har talt med eleverne om, at det er et primitivt sted, men det fungerer, så det skal nok blive en oplevelse,« siger han og røber, at han har været dernede før.

Sofie frygter lidt tanken om at blive stukket af en malariamyg.

»Jeg tænker lidt på malariamyggene, dem er jeg lidt nervøs for. Og så vil jeg helst heller ikke blive spist af en løve. Jeg glæder mig til at se landet og snakke med børnene.«

Levende kylling i gave

Turen til Kenya byder også på en cykeltur på 12-14 km, hvor man kan opleve landet, fortæller Esben Hansen og pigerne smiler ved tanken, om det der venter i landet så langt væk fra Frederiksberg.

»Vi skal på ture og besøge de lokale i landsbyen. Vi kan for eksempel have et pund sukker med i gave til dem, og så kommer vi måske hjem med en levende kylling, det er hvad de har at give os,« forklarer han.

Og så fortæller han noget som hverken Agnete, Sofie eller Sarah vidste:

»Og så skal I undervise børnene på engelsk en af dagene.«

»Er det rigtigt, hvor vildt,« lyder det fra Sarah, der er lidt nervøs for om det engelske nu også vil slå til.

Der er både bekymringer og glæder før afgang til Kenya, men at pigerne glæder sig, det er der slet ingen tvivl om.

Uden for i skolegården på Skolen på Duevej småregner det, og solen gider ikke rigtigt at titte frem. Så det er nok slet ikke så ringe at skulle en smut til Kenya, hvor jorden er rød og girafferne og alle de andre flotte dyr, venter tålmodigt på at få besøg fra Frederiksberg.

FAKTA

Ungdomsskolen tager 19 elever med en tur til Kenya i påsken, hvor de skal bo ved børnehjemmet Lipela.

Børnehjemmet blev startet i 1997 af Peter Mutahi og hans kone Jane, der begge er danske statsborgere.

Eleverne skal hjælpe med undervisningen på den lokale skole og være en del af dagligdagen på børnehjemmet

Eleverne har før rejsen startet et projekt ’plant et træ’, der finder sted ved landsbyerne ved børnehjemmet.

Eleverne har selv ønsket sig et træ i julegave.

Elevernes idé er at sælge et træ til 100 kroner, vil du støtte elevernes træprojekt, så kan du via mobilepay 561021 sende 100 kroner og støtte lokalsamfundet i Kenya.

Kilde: Frederiksberg Ungdomsskole

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

Vegansk madklub fra Nepal i aften på Krudttønden

Leder af Kvartershuset ved Anker Jørgensens Plads og socialdemokratisk medlem af Borgerrepræsentationen er glad for, at der nu kommer videoovervågning op den centrale plads.

Læserbrev: Mere ro på Ankers Jørgensens Plads med overvågning