Hvad er dog det? Kig nærmere på det stramt grafiske foto, så får du øje på de bittesmå vinterbadere i havnebadet på Islands Brygge.
Hvad er dog det? Kig nærmere på det stramt grafiske foto, så får du øje på de bittesmå vinterbadere i havnebadet på Islands Brygge. - Foto: Rune Johansen, ‘DroneRune’

Dronefotograf ser vinterbadere fra oven – men på Helgoland fik han ikke lov

Fotograf Rune Johansen har skabt spektakulære dronefotos af vinterbadere ved 32 danske badeanlæg – alle med deltagernes tilladelse. Bestyrelsen i vinterbadeforeningen Det Kolde Gys sagde nej til at lade ham fotografere Helgoland fra oven, selv om flere vinterbadere gerne ville deltage.

Der går lige lidt, før man forstår, hvad billedet forestiller. Men så zoomer øjet ind på de bittesmå, vinterblege mennesker i gang med forskellige svømmetag.

I to måneder har fotograf Rune Johansen, også kaldet DroneRune, kørt især Sjælland tyndt for at besøge vinterbadeforeninger, sende sit dronekamera i luften og skabe flotte og pudsige fotos af vinterbadere i vandet fra 60-120 meters højde.

Kameraet er som regel i zenit – præcis lodret over badeanlægget – så det umiddelbart er svært genkendeligt.

»Det havde sin spæde start i november, Kastrup Søbad var faktisk det første sted. Siden har jeg været 31 steder og kørt omkring 5.000 kilometer. Det har mest været på Sjælland, jeg har indtil nu kun fotograferet et enkelt sted i Jylland og to på Fyn,« fortæller Rune Johansen.

Han arbejder professionelt med dronefotografi og overholder alle regler for, hvor højt og hvor en drone må sendes til vejrs.

Og billederne bliver først taget, når vinterbaderne har indvilget i at medvirke, og de har ivrigt ladet sig instruere i at være i vandet samtidig og fordele sig, så de hver især er synlige højt oppefra.

Til gengæld for deres deltagen får de hver især en kopi af slutresultatet.

»Selve arkitekturen ovenfra uden mennesker ville være kedelig. Hvis man skal have folk med, skal der være en gulerod, så præmissen har været, at deltagerne hver får en kopi af billedet i høj opløsning og et mindre til sociale medier, hvis de stiller op,« fortæller fotografen.

Et nej fra Helgoland

Foruden Kastrup Søbad har Rune Johansens drone her på øen været i luften over De Dragør Vandhunde og vinterbaderne i Havnebadet på Islands Brygge – det er sidstnævnte du kan se på billedet herover.

Det er en spændende historie i sig selv. Men vi har kontaktet Rune Johansen, fordi en læser har gjort Amager Bladet opmærksom på, at projektet er stødt på grund på Helgoland.

Bestyrelsen for vinterbadeforeningen Det Kolde Gys, der holder til på badeanstalten i Amager Strandpark, har nemlig sagt nej til, at fotografens drone må sendes i vejret over Helgoland.

»Det er rigtigt, at jeg har været i kontakt med bestyrelsen, og de ønsker ikke, at jeg kommer derud og foreviger vinterbadere på Helgoland,« fortæller han.

Rune Johansen har hørt fra mindst 40 vinterbadere, der enten har ringet til ham eller skrevet på sociale medier, fordi de har set andre af hans billeder og gerne vil samle vinterbadere til et foto på Helgoland.

De kan ikke forstå, at han ikke kan få lov, når de medvirkende på forhånd giver deres samtykke.

Det Kolde Gys’ ret

Badeanstalten Helgoland er ejet af Københavns Kommune, og Det Kolde Gys lejer sig ind med brugsret i vintersæsonen 1. oktober-30. april.

Det er klart, at der er nødt til at være regler for fotografering i en forening, hvor medlemmerne går afklædte eller nøgne rundt mellem hinanden.

Men er der forskel på, om der fotograferes indenfor, på få meters afstand, eller fra en drone i 60-120 meters højde?

Og er det ejeren, Københavns Kommune, eller foreningen med brugsretten, der afgør, om Rune Johansen må fotografere eller ej, når en del af medlemmerne gerne vil deltage?

Vi har spurgt Københavns Kommunes Kultur- og Fritidsforvaltning.

»Kultur- og Fritidsforvaltningens faciliteter må som udgangspunkt gerne fotograferes, så længe GDPR-regler og regler om ophavsret overholdes. På svømme- og badefaciliteter er der forbud mod at filme og tage billeder. Da Helgoland er drevet af brugerne, skal der indhentes tilladelse til fotografering af Det Kolde Gys,« svarer forvaltningen.

Det er ikke sådan, at der aldrig gives tilladelse til fotografering på Helgoland.

Vi har spurgt bestyrelsesformanden i Det Kolde Gys, Kirsten Monrad Jensen, hvorfor bestyrelsen har afvist Rune Johansen, men formanden ønsker ikke at udtale sig.

Se flere af Rune Johansens vinterbaderbilleder på Facebookgruppen DroneRune

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV
Sortebro åbnede for et par måneder siden. Broen er så bred, at cyklister og gående kan færdes uden problemer. Til gengæld kan der også komme en bil over, hvilket var tilfældet for et par uger siden, da politiet fiskede en flugtbil op fra Damhussøen.

Er Sortebro farlig?

David Munis Zepernick.FOTO: michael paldan

Lokale ansigter stiller op til Tryghedsvalget