Erik Scavenius i 1940‘erne
Erik Scavenius i 1940‘erne - Foto: Østerbro Lokalhistoriske Forening og Arkiv

Prisblønnet forfatter fortæller om den omstridte statsminister

Forfatteren Birgitte Kosovic, der er mangeårig østerbroer, holder foredrag om Erik Scavenius 23. januar klokken 19 på Plejecentret Fælledgården i Drejøgade.

Kosovic er blandt andet forfatter til bogen ’Den Inderste fare,’ der portrætterer Erik Scavenius – en bog der fik Politikens Litteraturpris i 2018. Den omdiskuterede politiker fra Radikale Venstre var statsminister under Anden Verdenskrig. Hans rolle har været diskuteret lige siden regeringsperioden fra 1942 til 1943 (formelt til 5. maj 1945). Scavenius var i mange år tegn på samarbejdspolitikken under besættelsen, der er en sort plet i historien – og i diamantral modsætning til frihedskampen.

Historikerne Bo Lidegaard og Søren Mørch er blandt dem, der senere har argumenteret for, at Scavenius gjorde noget godt ved at forhandle. De mener, han sparede den danske befolkning samt i den grad jøderne for store tab. I 1961 modtog Scavenius Staten Israels Fortjenstmedalje for sin indsats for jøderne. Senere samme år modtog han ’Medallion of Valor’ fra den californiske guvernør Edmund Brown, formand for priskomiteen ’State of Israel Bond Organization’.

Erik Scavenius døde i 1962. Deltagelse til foredraget koster 50 kroner, og prisen inkluderer kaffe og kage. Man kan tilmelde sig ved at indbetale 50 kroner til 1551 – 0542504 eller på Mobilpay: 83042 senest 19. januar med angivelse af navn.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV
Her ses AFUK‘s optræden til Halloween på Toftegårds Plads i november måned.

Nu kan dit barn gå til cirkus i Valby

Der var stor begejstring, da Cityringen åbnede, og i dag bliver den brugt af omkring en million mennesker ugentligt.

Metroen er lukket de næste to uger: Bliver erstattet af busser på nogle strækninger