En ung Røntved i aktion for Brønshøjs divisionshold hjemme i Vanløse Idrætspark.
En ung Røntved i aktion for Brønshøjs divisionshold hjemme i Vanløse Idrætspark. - Foto: FOTO: fra Bogen Det gyldne venstreben

Det gyldne venstreben fra Godthåbsvej

Det er vigtig at hylde de gamle helte. Derfor har forfatteren Rune Engstrøm skrevet en fodboldbog om landsholdskoryfæet Per Røntved, der fyldte 70 år i februar.

»Jeg husker, hvordan jeg lå alene på enestuen med meningitis på Blegdamshospitalet. Det eneste lyspunkt bestod i at følge de danske fodboldhelte ved OL i München i 1972!«

Her gjorde landsholdsanføreren Per Røntved sig særligt bemærket. Hvorfor han kort efter blev udenlandsprofessionel i den knaldhårde vesttyske Bundesliga hos Werder Bremen, hvor man kunne finde på at file skrueknopperne sylespidse, og hvor hans første træner blev den senere hen så velrenommerede Sepp Piontek, der dog på dette her tidspunkt ikke nærede den allerstørste respekt for dansk fodbold. Noget der gik hen og blev et stort mantra for den unge dansker at gøre til skamme.

Opvokset på Godthåbsvej

Det hele begyndte på Godthåbsvej, hvor Per Røntved er opvokset i tobakskiosken, der fortsat ligger skråt over for Rødkilde Skole. Med en skolegang der bestemt ikke interesserede ham ret meget. Hvilket engang kom til udtryk under et forældremøde, hvor Per fik dette her skudsmål af sin klasselærer: »Jo, jo – Per har skam store evner. Men de ligger altså derovre ved den røde skolemur, hvor han altid står og spiller med en bold!« Allerede nu var det gyldne venstreben ved at tage form. Skæbnen ville så, at det blev Brønshøj Boldklub, som kom til at nyde gavn af Røntveds store talent, hvor han endda var nødt til at prøve på at ”snyde” sig ind på det lokale lilleputhold.

Allerede som 18-årig gjorde Per Røntved debut på Brønshøj Boldklubs mandskab i landets næstbedste række i 2. division, som spillede deres hjemmekampe i Vanløse Idrætspark. Her kom han til at spille sammen med andre store Brønshøj-spillere som eksempelvis Ove Andersen – kaldet for Mælkedrengen – samt Erik ”Morfar” Nielsen, der er far til EM-helten fra 1992 og den nuværende træner for superligaklubben i Silkeborg: Kent Nielsen. Endvidere kom den tidligere Vanløse-spiller – Finn Laudrup – hjem fra en professionel fodboldtilværelse i Østrig, hvor han kun valgte at trække i Brønshøj-trøjen, fordi det nye stjerneskud i dansk fodbold – Per Røntved – spillede dèr. I øvrigt ville disse to aktøer være blevet involveret i en ellers helt uskyldig historie om regulær matchfixing, hvis altså de nutidige forhold i international fodbold havde gjort sig gældende dengang i halvfjerdserne. Fra en kamp mod Køge Boldklub, som der kan læses meget mere om i bogen.

International stjernespiller

Som alle fodboldkendere i en moden alder er klar over, så endte Per Røntved med at blive en international stjernespiller. Han blev faktisk så stort et navn, så han blev en af de meget få spillere i vesttysk fodbold, der fik lov til at kalde den legendariske tyske træner – Otto Rehhagel – for ”du”. Alle andre havde bare at tiltale ham med et ”De”. Ligesom mægtige Bayern München på et tidspunkt ønskede at få manden med det gyldne venstreben på sit hold, men som blandt blev forpurret, da der dukkede en paparazzifotograf op i en af restauranterne ude i Bremens lufthavn, hvor de intense forhandlinger fandt sted med Bayern-præsidenten – Wilhelm Neudecker. Dermed røg planerne i vasken for, at Per Røntved skulle afløse selveste Franz Beckenbauer, der var på vej til at afslutte sin egen store karriere i den amerikanske klub New York Cosmos.

Pudsigt nok ønskede Per Røntved også selv at afslutte sin karriere i amerikansk fodbold, nemlig hos Wichita Wings. Men dette spændte en hjerneblødning imidlertid ben for. En trist kendsgerning, som der ligeledes bliver belyst i den nye fodboldbog: ”Det gyldne venstreben”. Heldigvis har Per og hans familie forstået at skabe sig et rigtig godt liv efter det skæbnesvangre sygdomsuheld i 1984, hvor det i høj grad har lunet, at Per Røntved er blevet valgt velfortjent ind i DBU`s Hall of Fame i 2011. Og hvis der er en ting, som den gamle fodboldstjerne heller ikke glemmer, så er det hans kære ungdom og barndom i Vanløse- og Brønshøjområdet. Derfor kigger Per og hustruen Janne engang imellem forbi derude på Tingbjerg Ground, når det lokale divisionshold fra Brønshøj Boldklub spiller turneringskamp.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

Konkurrence: Hvad sker der i 2020 på Østerbro?

Den nye legeplads i Frederiksberg Have.

Frederiksbergs største sejre: En ny legeplads, en aflyst musikfestival og en bevægelse med gang i