Ejer af Café Griffens Alexander Chebil er vokset op i Blågårdsgade-kvarteret og har et interessant syn på det at vokse op på Nørrebro.
Ejer af Café Griffens Alexander Chebil er vokset op i Blågårdsgade-kvarteret og har et interessant syn på det at vokse op på Nørrebro. - Foto: Arkivfoto: Martin Sørensen

Husker du? Her får du fem af redaktionens favorithistorier

En god historie er en historie, der rører ved noget i læseren. Giver en oplevelse af at ‘det her kender jeg’. Som skaber nysgerrighed, forargelse eller fascination. Eller som lokker smilet frem. Her er fem historier, som kan netop det.

1. »Jeg føler mig mere som nørrebroer end som dansker«

I en del af 2019 lavede Nørrebro/Nordvest Bladet serien ’Live fra Nørrebro’, hvor vi dukkede op forskellge steder inden for postnummer 2200 og talte med de mennesker, der befandt sig på stedet, om livet på Nørrebro.

Et af de steder var på Café Griffens i Griffensfeldsgade, hvor vi talte med ejer, Alexander Chebil. Han er vokset op i kvarteret ved Blågårdsgade og kunne sagtens være røget ud i bandemiljøet, hvis det ikke var for hans forældre.

»Det er ikke kun samfundets skyld, når unge ryger ud i noget skidt. Det handler meget om, at forældrene skal holde øje med deres børn. Hver gang jeg skulle ud, skulle mine forældre vide, hvor jeg skulle hen, hvem jeg skulle være sammen med, og hvornår jeg ville være hjemme. Jeg ser ofte 10-12-årige, der løber rundt i gaderne klokken 22 og laver ingenting. Hvad laver forældrene?,« lød det fra Chebil, som i dag er far og selv gør sig mange tanker om sønnens opvækst på Nørrebro.

LÆS HISTORIEN HER: https://minby.dk/2019/02/11/jeg-foeler-mig-mere-som-noerrebroer-end-dansker/

2. Beboere utrygge efter en række bilbrande

Beboer i Hans Tavsens Gade Kristian Birk fortalte om utrygheden i området på grund af en række bilbrande.

Beboer i Hans Tavsens Gade Kristian Birk fortalte om utrygheden i området på grund af en række bilbrande. – Foto: Julie Stougaard

Beboerne i Hans Tavsens gade og nabogaden Struenseegade har været hårdt ramt af bilbrande , ikke mindst i 2019. Det seneste år er 12 beboerbiler blevet brændt af, og det har skabt stor utryghed. Særligt det smalle fortov i Hans Tavsens Gade bekymrede beboerne, da det betød at bilbrandene på parkeringspladsen kom faretruende tæt på ejendommene.

Siden Nørrebro/Nordvest Bladets fokus på problemerne har Københavns Kommune gjort fortovet bredere, som var et stort ønske fra beboerne, og Københavns Politi patruljerer i området for at forebygge flere ildspåsættelser.

LÆS HISTORIEN HER: https://minby.dk/2019/09/02/beboere-utrygge-efter-en-raekke-bilbrande/

3. Cykelpigen i Ravnsborggade tager et styrt

Historien om cykelpigen i Ravnsborggade endte desværre ikke så lykkeligt, som det en overgang så ud til, at den ville. Hun må nu lade livet til fordel for altaner.

Historien om cykelpigen i Ravnsborggade endte desværre ikke så lykkeligt, som det en overgang så ud til, at den ville. Hun må nu lade livet til fordel for altaner. – Foto: Martin Sørensen

Vi kan ikke komme udenom den dramatiske historie om cykelpigen på hjørnet af Ravnsborggade og Nørrebrogade. AB Virkliheden, der ejer ejendommen, skulle i gang med en større renovering, og for den 25-årige Cykelpige betød det, at hun ville tage et slemt styrt, som hun ikke ville overleve.

Så så det pludselig ud til at lysne. Ny Carlsbergfondet gik ind i sagen med udmeldingen om, at de ville bidrage til en genskabelse af maleriet, når gavlen, hun har prydet siden 1993, skulle renoveres.

Men ak, historien skulle ikke ende lykkeligt. En vigtig detalje var røget i kommunikationen mellem AB Virkligheden og Ny Carlsbergfondet. Nemlig den, at der er planer om altaner på gavlen. Det fik Carlsbergfondet til at trække deres udmelding om en genskabelse af maleriet tilbage.

LÆS HISTORIEN HER: https://minby.dk/2019/01/24/cykelpigen-i-ravnsborggade-tager-et-styrt/

4. »Hvis vi havde råd, ville vi flytte«

Beboerne i området ved Frederiksborgvej og Bispebjerg Lokaludvalg sendte i efteråret brev til Frank Jensen (S) om utrygheden grundet gaderæs på Frederiksborgvej. Nu er der sat penge af til trafikale forbedringer.

Beboerne i området ved Frederiksborgvej og Bispebjerg Lokaludvalg sendte i efteråret brev til Frank Jensen (S) om utrygheden grundet gaderæs på Frederiksborgvej. Nu er der sat penge af til trafikale forbedringer. – Foto: Julie Stougaard

I september bragte vi historien om, hvordan ræs i biler og på motorcykler er hverdag på Frederiksborgvej. Beboerne oplever, at urolighederne udspringer af en gruppe unge mænd, der hver dag samler sig på Circle K-tanken.

Bispebjerg Lokaludvalg sendte sammen med en række beboere et brev til overborgmester Frank Jensen for at understrege, at der er nødt til at ske noget fra politisk side for at komme problemerne til livs.

Efterfølgende er det lykkedes at finde penge til en forbedring af de trafikale forhold i kommunens budget for 2020. Politikerne vedtog at afsætte 6,7 millioner kroner til, at tre kryds på gaden skal forbedres trafikalt. Det drejer sig om krydset ved Hovmestervej, Landsdommervej og Rentemestervej.

LÆS HISTORIEN HER: https://minby.dk/2019/09/23/hvis-vi-havde-raad-ville-vi-flytte/

5. »Folk får ikke lov til at være ensomme her. Det er som en lille landsby«

Miguel fra Nordvest er en af de mest interessante mænd, vi har været så heldige at møde i 2019. Musikinstrumenter af bækkener. Hvem havde set det komme?

Miguel fra Nordvest er en af de mest interessante mænd, vi har været så heldige at møde i 2019. Musikinstrumenter af bækkener. Hvem havde set det komme? – Foto: Martin Sørensen

Sådan lød udmeldingen, da vi i efteråret var på tur rundt i Nordvest med den lokale beboer Miguel. En mand, der har siddet fængslet i Brasilien, som bygger musikinstrumenter af ting, han finder på gaderne i Nordvest, og så har han malet en række gavle i bydelen.

Desuden er han stor fan af fællesskabet i Nordvest.

»Fællesskab betyder alt. Man taler meget om folk, der er ensomme, men folk får ikke lov til at være ensomme her. Vi kender allesammen hinanden, det er som en lille landsby,« siger 67-årige Miguel.

LÆS HISTORIEN HER: https://minby.dk/2019/09/30/folk-faar-ikke-lov-at-vaere-ensomme-her-det-er-som-en-lille-landsby/

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV
Foto: Energi- og CO2-regnskabet

Ny klimasikring til kommunerne

Flemming Rosleff fra Irma blev kåret til årets kassedame

Kassedame, kaffebar og knaldgod idé – det læste I mest i år