HOFOR sender droner ud i Vanløse og Brønshøj efter jul og ind i det nye år.
HOFOR sender droner ud i Vanløse og Brønshøj efter jul og ind i det nye år. - Foto: PR Foto

Droner på nattehimlen til gavn for vores fjernvarme

Mellem jul og nytår kan du risikere at støde på noget, der minder om UFOer i Vanløse, men frygt ej: Det er HOFOR, der står bag de lysende dimser i luftrummet, som faktisk bare er droner. Dronerne flyver rundt for at lokalisere lækager i Købebenhavns fjernvarmenet.

Der er næsten 3000 kilometer fjernvarmerør under København. Det er meget at holde styr på, og det går ikke, at der er hul alt for mange steder. Derfor er drone-teknologien taget i brug til formålet. Sidste gang HOFOR foretog lignende undersøgelser af lækager var i 2016 – altså for tre år siden. Her fandt man 44 steder, der var utætte, som man fik repareret.

Dronerne har et varmesøgende kamera, der kan vise, hvor der er høje temperaturer i undergrunden, som så muligvis kan skyldes varme- og vandtab.

»Med hjælp fra dronerne får vi langt hurtigere et præcist overblik over, hvor der kan være utætheder og få dem repareret. På den måde minimerer vi vores tab og kan bedre planlægge vedligehold af ledningsnettet. Alt sammen til gavn for både CO2-regnskabet og varmeregningerne,« siger Bo Jensen Møller, der er sektionsleder i HOFOR.

For at få optimale resultater med dronerne skal der være koldt og mørkt, og så må asfalten ikke være våd.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV
Forskellige forretninger har valgt at donere overskudsmad i julen. Det bliver uddelt 23. og 24. december.

Supermarkeder donerer til pensionister, studerende og trængte: Hent gratis mad i aften

Georg Carstensen er stadig indlagt.

Tivolis grundlægger, Georg Carstensen, er stadig indlagt