Georg Carstensen havde planer om Tivoli på Østerbro.
Georg Carstensen havde planer om Tivoli på Østerbro.

Lokalhistorisk: Da Tivoli ikke kom til Østerbro

På Garnisons Kirkegård på Østerbro finder vi Tivolis grundlægger Kaptajn Georg Carstensen, hvor han ligger begravet sammen med sin første hustru, Fanny Elizabeth Webb.

Inden Tivoli startede han to tidsskrifter, først ”Portefeuillen” i 1839 og derefter ”Figaro” i 1841. Bladenes abonnenter blev indbudt til store festaftener, hvor smuk belysning, udskænkning, musik og til slut fyrværkeri skabte opmærksomhed omkring hans tidsskrifter.

H. C. Lumbye var kapelmester ved mange af arrangementerne.

En del af disse fester blev afholdt i Classens have, her på Østerbro. Inspireret af sine mange rejser udenlands, og festernes succes, søgte Carstensen Christian d. IIX om tilladelse til at opføre en forlystelseshave, i lighed med dem han havde set rundt omkring i storbyerne, specielt i London, de såkaldte Vauxhalls.

Han argumenterede med at ”Når folk morer sig, politiserer det ikke”, og han fik tilladelsen.

Umiddelbart efter indledte han dialog med Det Classenske Fideikommis omkring leje af en del af deres park, Classens Have, til et forlystelsessted. Efter en tids forhandling, endte disse med et afslag til Carstensen, idet Fideikommiset ikke ønskede at indgå længerevarende forpagtningsaftaler.

Hvis de havde haft modet til at sige ja, kan man kun gisne om hvordan Østerbro kunne have set ud i dag.

Carstensen så sig derefter om til anden side, og valgte en placering lige uden for byporten, Vesterport, og 15. august 1843 åbnede Tivoli sine døre, på samme sted som det ligger i dag.

Forlystelsesparken blev stiftet som et aktieselskab, hvor mange af aktionærerne var de håndværksmestre, der deltog i opbygningen. Georg Carstensen var direktør indtil 1848, hvor han drog i krig i Schleswig som kaptajn. Det blev Tivolis bestyrelse så fortørnet over, at de fyrede ham.

Da Carstensen vendte hjem fra krigen forsøgte han at etablere en konkurrent til Tivoli, Alhambra på Frederiksberg, og den åbnede i sommeren 1857, kort efter hans død.

Den blev ikke en succes og lukkede igen i 1869.

Østerbro Lokalhistoriske Forening og Arkiv

Bryggervangen 62, 2100 København Ø

www.2100lokalhistorisk.dk

Georg Carstensens gravsten på Garnisons Kirkegård.

Georg Carstensens gravsten på Garnisons Kirkegård. – Foto: Thomas Frederiksen

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV
Frederiksberg Nærpoliti tog forleden en tur på skøjtebanen.

Frederiksberg Nærpoliti på glatis

Det er overskudsvarer som disse, der skal være med til at sprede juleglæde blandt de hjemløse på Nørrebro.

Overskudsmad fra Lidl skal sprede juleglæde hos hjemløse