Gert ved den gamle købmand i Haveforeningen Mozart, hvor der nu sælges kunsthåndværk, som naturligvis også er i gavepuljen juleaften.
Gert ved den gamle købmand i Haveforeningen Mozart, hvor der nu sælges kunsthåndværk, som naturligvis også er i gavepuljen juleaften. - Foto: Benedicte Lorenzen

Gavedrys over ‘Alenefolkets Jul’ fra Sydhavnens handlende

‘Alenefolkets Jul’ på Karens Minde har været afholdt i over 20 år, ikke mindst takket være Gert Sømand. Vi var med på en af hans årlige vandringer til Sydhavnens butikker, som bestemt ikke fedter med gaverne.

»Heeej, så er jeg her igen. Glædelig jul.«

Gert ’Sømand’ Iversen er på sin årlige julevandring rundt til alle Sydhavnens erhvervsdrivende, og her hos Aage og Agnes Boghandel er der smil til op over begge ører over at se ham igen.

Og dagens kurs er klar: Der skal være rigeligt med julegaver, når Gert, en flok frivillige og 75 andre holder juleaften i kulturhuset Karens Minde 24. december. For 100 kroner bliver her disket op med en klassisk julemiddag, som beton- og genbrugsstationen RGS Nordic, hvor Gert har gode venner, har sponsoreret.

Og så er der ellers julehygge – og gavelotteri: Hver billet har nemlig et nummer, og herfra fordeles Gerts indsamlede gaver ved lodtrækning.

Finansierer sig selv

Hjemme i Haveforeningen Mozart tænder Gert op i brændeovnen og brygger os en kop kaffe. Nu skal der fortælles sømandshistorier!

Gert har været med til at starte juletraditionen på Karens Minde i 1990’erne, og de seneste seks-syv år har han involveret områdets forretningsdrivende i gavedrysset, når han i løbet af december går fra dør til dør og beder om støtte til julefesten, som førhen hed ’Ensommes Jul’.

»Det var jo et dødssygt navn, så jeg bestemte at kalde det for ’Alenefolkets Jul’. Det er jo ikke sikkert, at man er ensom, bare fordi man er alene. Det er vigtigt at finde nogle positive ord, for der er efterhånden så mange negative,« påpeger sømanden.

»Det startede hos glarmester Rasmussen, som holdt hof ovre i gården bag Irma. Han var formand for handelsstandsforeningen, og da vi havde fået nogle bajere, sagde han ja til at give 10.000 kroner til julen på Karens Minde. Så købte vi gaver for 5.000 hos Fru Frø overfor, og så fik vi penge fra lokaludvalget til resten af julemiddagen.

Da alt det her med maden og indsamlingen bare kørte derudaf, så ringede jeg til lokaludvalget og sagde, at Karens Mindes jul åbenbart godt kan klare sig selv, så de kunne bruge pengene på at støtte nogle andre gode ting. Det er da en hyggelig historie, ikke?,« klukker Gert.

Over 40 støtter

Videre i gavejagten – eller ’jagt’ er nok så meget sagt, for byttet hopper op i Gerts cykelkurv helt af sig selv – spadserer vi videre ad Borgbjergsvej, mens sømanden filosoferer over kvarterets særpræg.

»Det er jo bare et fantastisk sammenhold, vi altid har haft her i Sydhavnen – for vi har altid været i krig. Jernbanen igennem, højhusplaner på Tippen og motorvej hele vejen rundt om…

Borgbjergsvej og Mozartsvej er godt i gang med at blive nogle fine gader med mange spændende forretninger, selv om vi er skåret over på midten af metrobyggeriet nu. De har prøvet at få et driftstilskud imens, men der sker ikke noget. Og alligevel: Prøv lige at se listen over alle dem, der bidrager her. Der er nogen-og-fyrre, og der kommer nye til. Det er faktisk helt imponerende,« smiler Gert Sømand.

Gaveoverraskelser

Blandt gaverne finder man ølkort til knejperne, gavekort til kaffe og mad, kurve med lækkerier, brød, en klipning, bøger, parfume, brugskunst, pølser eller pengegaver til arrangementet.

»Et år var der en, der vandt en barbermaskine, den kostede nok 700 kroner. Ham, der sad lige overfor, han vandt et franskbrød nede fra kiosken ved Mozarts Bodega. Han blev fornærmet, så jeg måtte sige, at det er jo bare et lotteri, det her. Det var skideskægt,« griner Gert og kommer i tanke om endnu en gevinst:

»Et år vandt Trolle en klipning hos barbereren og en buket fra blomsterforretningen. Så skulle han ellers op og klippes fint og hjem med blomster til kæresten. Der var ikke et øje tørt.«

Hos Café Fremforalt har ejerne endda – ud over det sædvanlige ølkort – købt otte billetter til selve arrangementet, som de vil uddele til stamkunder, der vil sætte pris på lidt julehygge på Karens Minde.

Juledagsrester

Første juledag står arrangørerne altid tilbage med et antal kuverter fra middagen. Gert Sømand og Morten ’Madøre’ fra Sydhavnens Pølsevogn pakker maden i foliebakker og kører rundt med mad til folk på Anker Jørgensens Plads og foran Mariakirken.

»Der var en sidste år, som dårligt kunne række ud og tage imod maden, han lå ned. Men jeg kunne se i hans øjne, at han var sgu’ glad,« husker Gert.

Vi runder vores indsamlingstur af hos Morten ’Madøre’ i pølsevognen. Hér kan man nemlig få varmen med en hotter og et godt glas gløgg, hvor der ikke er sparet på procenterne. Glædelig jul!

Det koster 100 kroner at deltage i julefesten, som begynder klokken 17.00. Billetter købes i Karens Mindes café.

Se mere: kmkulturhus.dk

LÆS OGSÅ: Støtter Alenefolkets jul: Svampe fra kælderen til lokale

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV
Trioen Trolltone. Pressefoto.

Trio byder på nordisk julekoncert

Støtter Alenefolkets jul: En delfin til alenefolket – og Gert