Morten Grunwalds enke, 95-årige Lily Weiding, ved busten af ægtemanden.
Morten Grunwalds enke, 95-årige Lily Weiding, ved busten af ægtemanden. - Foto: Thomas Frederiksen

Skidegodt Morten: Grundlæggeren Grunwald på plads

Teatermanden Morten Grunwald, som grundlagde Østre Gasværk Teater i 1979, døde i fjor og har nu fået en bronzebuste på teatret.

Per Pallesen, som stod for arrangementet, Tommy Kenter, Lars Knutzon, Tom McEwan og enken Lily Weiding.

Det var nogle af de store danske skuespillere og underholdningspersoner, som var til stede, da en bronzebuste af skuespilleren, instruktøren og teaterdirektøren og -grundlæggeren Morten Grunwald blev præsenteret i mandags på Østre Gasværk Teater på dagen, hvor han ville være fyldt 85 år.

En buste som Per Pallesen havde samlet sponsorer til at finansiere.

Avisens jubilæum

Morten Grunwald grundlagde teatret efter at have haft kigget på den tomme gamle gasbeholder i Nyborggade gennem nogle år, og 31. oktober 1979 blev bygningen første gang benyttet til teater, musik og underholdning i anledning af Østerbro Avis’ 50 års jubilæum.

Siden blev det en af Danmarks mest berømte teaterscener.

»Et af verdens bedste teatre blev en realitet. At være på Østre Gasværk var nærmest et ridderslag, og vi, der fik lov at arbejde der, glemmer aldrig Mortens begejstring og arbejdsomhed,« lød det fra Per Pallesen, som med et glimt i øjet fortalte, at de havde holdt guldbryllup sammen som kollegaer og kammerater og i mange år også spillede tennis med hinanden, inden alderens skavanker satte en stopper for det.

Samarbejde med enke

Busten blev afsløret mandag 9. december, dagen hvor Morten Grunwald ville været blevet 85 år. Han døde i november i fjor.

Til stede var hans enke, 95-årige Lily Weiding som holder sig særdeles godt, samt deres datter Tanja og børnebørnene Boris og Nicolas.

Det er billedhuggeren Stine Ring Hansen, som står bag busten, som er udført efter meget dialog og mange kaffeaftaler med Lily Weiding.

Morten Grunwald var en central del af Østre Gasværk de første næsten 20 år af teatrets historie, og han blev ved med at følge teatret lige til det sidste, også da Østre Gasværk gennemgik en kæmpe renovering i fjor og havde premiere på Pelle Erobreren måneden inden, at Morten Grunwald døde.

»Han nåede at opleve det, både at se salen, inden indvielsen, og være inde at se Pelle Erobreren. Han var en del af bygningens bestyrelse og fulgte det ret tæt,« fortæller Emmet Feigenberg, som er direktør for Østerbro Teater og dermed Østre Gasværk.

Beckett og Benny

Per Pallesen betonede, at Morten Grunwald både var til nyere amerikansk dramatik, store klassikere – og så var der hans beundring for dramaforfatteren Beckett fra 1900-tallet. Han sluttede af på Østre Gasværks scene i begyndelsen af 2017 med forestillinger af Beckett.

Hvad der ikke blev nævnt, men som mange danskere husker Morten Grunwald for, var hans rolle som Benny i de folkekære Olsen Banden-film.

Per Pallesen og kollegaerne fortalte om Grunwald, som et menneske, der var en god og loyal ven, men bestemt også meget bramfri.

Familien i form af børnebørnene Nicolas og Boris og datteren Tanja Grunwald samt enken Lily Weiding uden om busten.

Familien i form af børnebørnene Nicolas og Boris og datteren Tanja Grunwald samt enken Lily Weiding uden om busten. – Foto: Thomas Frederiksen

»Morten gik aldrig på kompromis med sine idéer, kompromisser var hans fjende nummer et. Han gik altid efter bolden i hvad, han foretog sig, han kunne være barsk, men også forstående og meget kærlig.«

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV
To gange Otto - henholdsvis Leisner og Brandenburg - har skrevet den danske tekst til hver deres juleklassiker.

Du kender sangene, men ved du, hvem der står bag de udødelige juleklassikere?

Her ses skuespiller Bjarne Henriksen og forfatter Tonny Gulløv til bogreceptionen. FOTO: Tony Gulløv

Østerbro-forfatter klar med fjerde bind i vikingesaga