Hvis du skal hente juletræet 100 kilometer væk, er det mere CO2-venligt at købe et konventionelt juletræ på torvet.
Hvis du skal hente juletræet 100 kilometer væk, er det mere CO2-venligt at købe et konventionelt juletræ på torvet. - Foto: Thomas Frederiksen

Sig nej til at få gaverne pakket ind: 5 gode råd til en klimavenlig jul

Du kan selv gøre meget for at gøre julen mere klimavenlig. Sammen med sustaindaily.dk giver vi dig nogle gode råd.

JULETRÆET

Som udgangspunkt skal du købe økologisk for at være klimavenlig. Men hvis du skal hente juletræet 100 kilometer væk, er det mere CO2-venligt at købe et konventionelt juletræ på torvet, med mindre du selvfølgelig har en Tesla. Hvis du har tænkt dig at købe et plastikjuletræ, skal du bruge det i 20 år, før det svarer til, hvad et konventionelt juletræ producerer i CO2.

Hvorfor: Juletræer udleder ikke særlig meget CO2. Derfor er det vigtigt at tænke over hvor meget CO2 du selv udleder for at hente dit juletræ. Mange tror, at et plastikjuletræ er klimavenligt, men med mindre du bruger træet de næste 20 år, kan det bedre betale sig at købe et konventionelt på torvet. Juletræer udleder så lidt CO2, at køreturen ud til den økologiske skov forurener mere end træet.

JULETØJET

Tænk over, om du ikke kan genbruge dit jakkesæt eller din kjole, og hvis du har behov for få gaderoben skiftet ud, så smut forbi en genbrugsbutik eller kig efter fairtrade, svanemærket eller økologimærker.

GAVERNE

Genbrug, genbrug, genbrug. Find den gamle vase eller taske frem som du alligevel ikke bruger længere. Det legetøj, dine børn ikke leger med mere, kan andre børn i din familie måske arve som julegave. Gå i genbrugsforretninger og find en gave – det er ofte både billigere og meget klimavenligt. Og hvis du køber nyt, så gå efter certificiferinger såsom svanemærket, fairtrade og økologi.

Hvorfor: Produktion af nye varer koster meget på klimakontoen. Så hvis du kan nedsætte dit forbrug, kan du virkelig gøre en forskel her.

INDPAKNINGEN

Drop gavepapir, og sig nej tak til at få gaverne pakket ind i butikken. Brug i stedet stof eller aviser, som du allerede kan begynde at samle sammen nu.

Hvorfor: Danskere bruger hvert år 825 ton gavepapir. Og produktionen af gavepapiret svarer til 1.550 danskeres vandforbrug på et år. Derudover indeholder gavepapir meget plastik og metal, hvilket betyder, at det ikke kan genbruges, men bør køres på forbrændingen.

JULEMIDDAGEN

Start december med at spise al den mad du har i dit køleskab, og server julemiddagen ad flere omgange og på mindre fade og tallerkener.

Hvorfor: En af de største udfordringer i forhold til julemaden er madspild. Derfor skal der være plads i køleskabet til julemiddagen, og jo mindre mad du og dine julegæster efterlader på deres tallerkener og fade, jo mere mad har du til at spise i dagene efter jul i stedet for at smide maden ud.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV
Frederiksberg Kommune fik knap 1.700 høringssvar. I høringssvarene var der et flertal, der ønskede at Platanvej igen blev åbnet.

Kære Jan E. Jørgensen

Det var i biografen i Field‘s, at en 14-årig dreng og hans fætter blev overfaldet.

Mor til dreng der blev overfaldet: »Det handler ikke om racisme«