Det er særligt når det bliver varmere igen, at stofbrugerne begynder at bruge udearealerne i hele kødbyen og ikke bare de indendørs faciliteter på H17 . FOTO: René Mølskov
Det er særligt når det bliver varmere igen, at stofbrugerne begynder at bruge udearealerne i hele kødbyen og ikke bare de indendørs faciliteter på H17 . FOTO: René Mølskov

Efter massiv kritik: Overborgmesteren kommer med godt nyt til Kødbyens lejere

Overborgmester Frank Jensen (S) mødte op på H15 i Kødbyen, hvor han imødekom en række af de lokale lejeres ønsker omkring den åbne stofscene.

Der er godt nyt på vej til Kødbyen.

Den massive tilstedeværelse af stofbrugere i sommerhalvåret fik tidligere i år en række af lejerne i Kødbyen til at fortælle i Vesterbro Bladet, hvordan kanyler, fækalier og sundhedsfarligt affald sammen med højlydte stridigheder og indbrud gav utryghed for lejerne og gæsterne.

De skrev også et åbent brev til overborgmester Frank Jensen (S) og nu falder resultatet.

»Det, jeg har kunne give i dag, det er mere belysning, fjernelsen af hegn og opsætning af flere brandsikre skraldespande og kanylebokse. Derudover løftet om, at jeg vil gå til partierne på Rådhuset med ønsket om at finansiere en social vicevært,« siger overborgmester Frank Jensen (S) til Vesterbro Bladet.

Der var gang i debatten, da Frank Jensen besøgte H15 i Kødbyen til debatmøde med lejerne om den åbne stofscene.

Der var gang i debatten, da Frank Jensen besøgte H15 i Kødbyen til debatmøde med lejerne om den åbne stofscene. – Foto: René Mølskov

Lynhurtig indsats

Det er gået relativt hurtigt fra Vesterbro 5. november første gang skrev om den samlede gruppe af 40 lejere i Kødbyen, der var frustrede over situationen omkring den åbne stofscene til løftet fra overborgmesteren.

»Jeg er superglad for at lejerne i Kødbyen henvender de sig, når de oplever, at der er brug for at gøre noget mere. Jeg har været her før, og nu er jeg her igen. Det er med det formål at finde nogle konkrete løsninger,« siger Frank Jensen.

Blandt hovedafsenderne på brevet er Jørgen Callesen fra Warehouse 9, der i høj grad ligger på første parket, når stofbrugerne indtager det åbne rum i den Brune Kødby.

»Mødet i dag er et gennembrud. Også selvom det ikke nødvendigvis har løst alle problemerne. Men vores projekt har været tæt på at gå helt ned på grund af problemerne med den åbne stofscene. Vi er så små og problemerne har været så massive. Men jeg synes, at det er lykkes på en god måde at få skabt en dialog, hvor vi ikke virker som sådan nogle sure nogen. For vi er faktisk en del af løsningen,« siger han.

Også på Rysensteen Gymnasium har problemer med kanyler i cyklerne, blod, afføring og farligt affald været et stort problem.

Driftschef på Rysensteen Gymnasium Michael Knudsen fortæller:

»Frank Jensen kom med nogle konkrete ting, og vi kan sætte flueben ved en del af de forslag på listen, som vi er kommet med. Og vi har fået lovning på meget i dag. Der skal følges op i 2020, men vi ser ud til at få alle de gode materielle ting. Og den sociale vicevært, som vi har efterspurgt. Det er rigtig godt,« siger han.

Samtidig understreger han at han håber, der også efterfølgende bliver sat ekstra ind med hjælp til stofbrugerne.

Den sociale vicevært

Igen og igen er effekten af den sociale vicevært blevet fremhævet som et helt unikt redskab.

Derfor vakte det også mest glæde blandt lejerne i Kødbyen, at han bakkede op om den løsning.

»Det er rigtig positivt, at Frank Jensen vil stå bag en ansøgning om at genindføres den sociale vicevært. Det er et af vores hovedpunkter,« siger administrativ leder af Husets Teater Laura Ramberg.

Frank Jensen fortæller til Vesterbro Bladet, at han har hørt det tydelige ønske om funktionen:

»Jeg vil på baggrund af mødet her gå til mine kollegaer på rådhuset til overførselssagen i marts og foreslå, at vi finansierer en social vicevært i Kødbyen. På den måde får lejerne hernede én indgang til at få løst nogle af de udfordringer det er at være så tæt på stofbrugerne,« siger han og fortsætter:

»Uanset om man driver kulturinstitution, virksomhed, restaurant eller en social institution, så har man brug for at have én person man kan henvende sig til, når man oplever noget, der knytter sig til stofscenen.«

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

Frem Julekalender – Låge nummer 16 – Leif Printzlau

Umeyr Celik er en af de mange unge, der har fået hjælp til at finde et fritidsjob af organisationen Fisken, hvor Lise Vindel er projektleder. Gennem tre år har de vejledt og hjulpet unge fra blandt andet Klub Lykkebo og i Kulbanekvarteret.

Fisken viser unge vej til fritidsjob: »Det er fedt at tjene sine egne penge«