Christian B Frederiksen fik altan for halvandet år siden og har nydt udsigten til det grønne område foran hans ejendom. Nu kommer der et lejlighedskompleks fem meter fra hans altan.
Christian B Frederiksen fik altan for halvandet år siden og har nydt udsigten til det grønne område foran hans ejendom. Nu kommer der et lejlighedskompleks fem meter fra hans altan. - Foto: Byrd/Kasper Løjtved

»Når det første spadestik tages, sætter vi lejligheden til salg«

Beboer på Brofogedvej Christian B. Frederiksen kan se frem til at få et nyt byggeri under fem meter fra sin altan. Københavns Kommune har givet dispensation i syv sager for at kunne godkende lejlighedsbyggeriet.

Lejligheden på Brofogedvej i Nordvest, hvor Christian B. Frederiksen på 33 bor med sin kæreste og lille barn, er lys og indrettet med køkken-alrum, som parret selv lavede, da de flyttede ind for tre et halvt år siden. For halvandet år siden fik de altan, og fra spisepladsen i alrummet kan man kigge ud af altandøren og ud på et stort, grønt område med høje træer.

Men alt tyder på, at udsigten til det grønne snart er forbi. Københavns Kommune har godkendt et lejlighedsbyggeri på nabogrunden, som betyder, at Christian B. Frederiksen og familien får et byggeri under fem meter fra deres altan. Byggeriet bliver derudover med vinduer fra gulv til loft i gavlen, så beboerne i det nye byggeri får fuldt udsyn til familiens køkken.

»Det er jo helt absurd«

I orienteringen om godkendelsen af projektet, som beboerne i ejerforeningen har modtaget fra Københavns Kommune, skriver Center for Byggeri, at de vurderer, at der med etablering af den nye bebyggelse vil ske en ændring af indbliksforholdene.

’Det vurderes dog, at projektet ikke vil medføre væsentlige indbliksgener, som er større, end hvad der kan forventes for et tæt byområde’, skriver de og tilføjer, at de allerede etablerede altaner ikke kan indskrænke muligheden for bebyggelse på naboejendommen.

»Selvfølgelig kan man forvente at bo tæt på sine naboer, når man bor inde i byen. Men at føle, at man sidder i en anden mands lejlighed, det er jo helt absurd,« siger Christian B. Frederiksen og tilføjer, at der med planerne om en tagterrasse på det nye byggeri desuden vil blive direkte blik ned i hans lejlighed.

Øvelokaler rives ned

Københavns Kommune har måttet give dispensation i hele syv sager fra lokalplanen for at godkende det nye byggeri. Blandt andet er der givet dispensation til at overskride byggefeltet i forhold til lokalplanen og til at bygge højere, end lokalplanen tillader, da byggeriet er planlagt til at skulle være 17 meter højt, altså tre meter højere end de tilladte 14 meter.

For at få plads til lejlighedskomplekset vil en bygning med øvelokaler og en lille koncertsal blive revet ned.

For at få plads til lejlighedskomplekset vil en bygning med øvelokaler og en lille koncertsal blive revet ned. – Foto: Byrd/Kasper Løjtved

Kommunen har desuden godkendt, at en bygning, der rummer syv øvelokaler og en lille koncertsal rives ned for at gøre plads til lejlighedsbyggeriet.

»Samtidig betyder det nye byggeri, at den gamle klaverfabrik Juhl-Sørensen, som er ikonisk for Nordvest, bliver muret inde bag en 17 meter høj randbebyggelse,« siger Christian B. Frederiksen og tilføjer, at han synes, det er absurd, at et område, der nu fremstår grønt, åbent og trygt, bliver lavet til et område med randbebyggelse.

»Det giver jo ikke nogen mening, at byggeprojektet medvirker til at øge utrygheden i Nordvest,« siger han.

Afviser klager

Beboerne i Christian B. Frederiksens ejerforening er gjort til juridsk part i sagen, da det vurderes, at de som naboer vil blive væsentligt berørt af byggeriet. De har påpeget konsekvenserne ved byggeriet over for Københavns Kommune, som efter deres mening strider kraftigt imod både lokalplanen og Kommunalplanstrategi 2018, som tager udgangspunkt i at bevare den sjæl og de grønne åndehuller, der er i Nordvest.

»Men kommunen har blankt afvist alle vores klagepunkter, også selvom vi er gjort til part i sagen,« siger Christian B. Frederiksen.

Han understreger, at han generelt ikke har noget imod udviklingen i Nordvest, hvor der bliver bygget mere og mere.

»Det er jo dejligt med positiv udvikling i området. Men det skal også foregå på en måde, hvor de, der bor her allerede, føler sig tilpas. Kommunens byggebegær gør, at det føles som om, de skider på os, der bor her, og at de forfordeler bygherren frem for os,« siger han.

»Ikke tale om forfordeling af bygherre«

Nørrebro/Nordvest Bladet har sendt en række spørgsmål til Teknik- og Miljøforvaltningen for blandt andet at få svar på, hvordan Københavns Kommune kan godkende et projekt, der kræver, at der gives dispensation fra lokalplanen i syv sager, og som kan give indtryk af, at man forfordeler bygherren.

Centerchef i Teknik- og Miljøforvaltningen Rikke Sønderriis oplyser, at de ikke ønsker at kommentere sagen på nuværende tidspunkt, da ejerforeningen har klaget til Planklagenævnet, som nu skal tage stilling til dispensationerne.

»Jeg vil dog gerne understrege, at vi ikke har nogen intention om at lade bygherres interesse overtrumfe hensynet til naboerne. Alle bemærkninger fra naboer og andre parter i sagen har været taget i betragtning, inden at der er truffet en afgørelse i sagen. Sagen er kompleks og indeholder mange skøn og hensyn, der skal opvejes imod hinanden, så vi ser naturligvis frem til at få en afgørelse fra Planklagenævnet,« siger Rikke Sønderriis i et skriftligt svar.

Risikerer økonomisk tab

Byggeriet blev godkendt i oktober, og Christian B. Frederiksen kigger hver morgen ud af sin altandør for at se, om bulldozeren skulle være rykket ind på grunden.

»Hvis byggeriet går i gang, så smutter vi helt klart. For vi kan godt lide at kunne drikke vores morgenkaffe uden at blive begloet. Når det første spadestik tages, sætter vi lejligheden til salg. Men vi risikerer jo at lide et økonomisk tab, for hvem vil købe en lejlighed, hvor dem overfor kan kigge direkte ind?,« siger han.

Nørrebro/Nordvest Bladet følger sagen.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

Postkort fra …. Frederiksgårds Allé

Her er boret skal skal gå på tværs fra Strandboulevarden ned mod vandet.

Kæmpe boremaskine er ankommet – skal bane vej for vand