Kulturen inden for ølverdenen skal ændres og gøres til et mere kvindevenligt miljø. Derfor startede Mariana Schneider (mf.) fællesskabet GLOW, hvor kvinder i ølbranchen, og kvinder, der bare elsker øl, kan støtte hinanden. Julie Christensen (tv.) og Marian Reed (th.) er også en del af fællesskabet. Julie arbejder til dagligt som sales- og brand manager på BRAW på Nørrebro.
Kulturen inden for ølverdenen skal ændres og gøres til et mere kvindevenligt miljø. Derfor startede Mariana Schneider (mf.) fællesskabet GLOW, hvor kvinder i ølbranchen, og kvinder, der bare elsker øl, kan støtte hinanden. Julie Christensen (tv.) og Marian Reed (th.) er også en del af fællesskabet. Julie arbejder til dagligt som sales- og brand manager på BRAW på Nørrebro. - Foto: Byrd/Jacob Crawfurd

Kvinder i ølbranchen: Det kræver ikke et fuldskæg at kunne lide og vide noget om øl

Som kvinde er det svært at blive respekteret i ølbranchen. Det vil fællesskabet Gangsta Ladies of Wort (GLOW) ændre på. Julie Christensen er med i GLOW og arbejder til dagligt på BRAW på Nørrebro.

Fordommene om kvinder og øl er mange. At kvinder foretrækker cocktails, at kvinder ikke ved noget om øl, og at kvinder kun går ind i ølbranchen for at score, eller fordi kæresten allerede er en del af den, er blandt de mest udbredte.

Derfor er det som kvinde i ølbranchen ret svært at blive taget alvorligt, fortæller de tre kvinder, Nørrebro/Nordvest Bladet møder på BRAW Bar i kælderen på Nørrebro Bryghus. Marian Reed fra USA er chef for bryggeriet Dry & Bitter, Mariana Schneider fra Brasilien er brygger på Amager Bryghus og Julie fra Danmark er sales and brand manager her på BRAW Bar. De har alle oplevet fordommene. Netop på grund af dem startede Mariana foreningen Gangsta Ladies of Wort (GLOW), hvor kvinder i ølbranchen og alle andre kvinder med passion for den gyldne bryg kan støtte hinanden og dele glæden ved øl.

Giv mig en med fuldskæg

På trods af at Julie har taget en diplombrygger-uddannelse og har nørdet øl de sidste 12 år, kan hun stadig mærke, hvordan manges øjne søger hendes mandlige kolleger, når nogle i baren har spørgsmål til øllene.

»Mange går ud fra, at jeg ikke ved noget om øl, og så snart de ser en mandlig kollega med fuldskæg, så vil de gerne tale med ham,« fortæller Julie.

Hun har i mange år været fascineret af alt ved øl, lige fra øllets historie til bryggeprocessen. Og fordommene om at hun ikke kan svare på spørgsmål om øl har fået hende til at sætte sig endnu mere ind i ølverdenen.

»Hvis man som kvinde ikke kan svare på et spørgsmål om øl, så bliver man afskrevet som et pretty face. Så jeg tænkte, ’jeg skal kraftstjleme vise dem’,« siger Julie og griner.

Julie Christensen (tv.), Mariana Schneider (mf.) og Marian Reed (th.) er en del af fællesskabet GLOW, som kæmper for at gøre ølverdenen til et mere kvindevenligt miljø.

Julie Christensen (tv.), Mariana Schneider (mf.) og Marian Reed (th.) er en del af fællesskabet GLOW, som kæmper for at gøre ølverdenen til et mere kvindevenligt miljø. – Foto: Byrd/Jacob Crawfurd

Også Marian overrasker mange, når hun fortæller folk, at hun til dagligt er chef foret bryggeri.

»Der er mange, der får store øjne, når jeg fortæller det. Og så kommer det næste spørgsmål altid: ’hvorfor har du valgt det?’,« siger hun, og de andre griner og nikker.

Svaret er det samme hos dem alle tre: de er virkelig bare rigtig passionerede omkring øl.

Ikke et angreb på mænd

Det er vigtigt for de tre kvinder at understrege, at GLOW ikke er et angreb på mænd.

»Vi ønsker, at GLOW skal være med til at forandre kulturen omkring øl og gøre det til et mere kvindevenligt miljø. Det er et fællesskab af kvinder, men det er for alle, og mænd er velkomne til vores events. Og GLOW var aldrig nået så langt uden støtte fra de mange mænd, der har bakket op om os,« siger Mariana.

De opfordrer alle kvinder i ølbranchen, og alle kvinder, der elsker øl, til at blive en del af GLOW og tage ejerskab over det.

»Man kan bruge GLOW til, hvad man vil. Mit håb er, at vi kan bruge overskuddet fra events til at hjælpe kvinder i svære situationer,« siger Julie.

GLOW har netop haft release på deres første samarbejde, IPA-øllen ’Long Before You Were Born’, og der er mange flere projekter i støbeskeen.

Læs mere om GLOW på Facebook-siden ’GLOW – Gangsta Ladies Of Wort’, hvor du også kan kontakte kvinderne, hvis du er interesseret i øl og ølbrygning.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV
For gadepræst Liane Zimsen Dambo er jul ikke blot en højtid man fejrer, men en gave man kan tage med sig gennem hele året.

Gadepræsten: Jeg tager julen med mig hele året

Hyg med andre fiskefolk.

Kom til julehygge for fiskefolk