Præst Jan Nilsson glæder sig over den øgede tendens til at holde jul på alternative måder, hvilket lukker flere ind i fællesskabet.
Præst Jan Nilsson glæder sig over den øgede tendens til at holde jul på alternative måder, hvilket lukker flere ind i fællesskabet. - Foto: Thomas Wittrup.

Debat: Ensomheden lurer i juletiden

Jan Nilsson

Præst i Diakonissestiftelsen

Julen står for døren og dermed en tid sammen med familie og venner. Sådan er det i hvert fald for mange, men slet ikke for alle, tværtimod.

For mange, som ikke er en del af nogle fællesskaber, er julen den værste tid på året. Her føles ensomheden allerstørst.

Når man ser, hvordan andre mødes med familie og venner, kan ens egen ensomhed føles desto større.

På samme tid er der juleferie for de aktiviteter, som ellers normalt fyldte hverdagen.

Det kan være skole, arbejde eller fritidsaktiviteter. Uden disse eller andre netværk kan julen nemt gå hen og blive den værste tid på året – selvom det burde være en tid til fællesskab.

Tidligere på året udgav TrygFonden og Mary Fonden sammen en rapport om, hvordan det står til med danskernes fællesskab.

Rapporten viste, at mere end hver femte dansker står uden for eller er på kanten af fællesskabet pga. sygdom, psykisk sårbarhed, arbejdsløshed eller andet.

Netop i denne store gruppe er ensomheden rigtig stor, ikke mindst i juletiden. Vi er ellers et samfund, der på mange måder kan være stolte af at have stærke fællesskaber.

Det gælder både de små nære og det store samfundsfællesskab. Men fællesskabet må stå sin prøve på, om det også kan rumme de udsatte eller kun de ressourcestærke.

Det er i dette lys glædeligt, at der i de seneste år er set en øget tendens til at holde jul på måder, hvor ensomme bliver budt indenfor: Nogle familier åbner deres hjem for andre juleaften, ligesom nogle sociale og kirkelige organisationer inviterer til juleaften, som det fx er tilfældet på Diakonissestiftelsen på Frederiksberg.

Det er glædeligt, for julen skulle gerne være en tid til fællesskab – ikke til ensomhed.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

Frem Julekalender – Låge nummer 14 – Mirko Selak

56-årige Michael er betjent i ‘Din betjent’-ordningen på Strøget og i Nyhavn. FOTO: Christian M. Olsen

På patrulje med ‘Din Betjent’: »Jeg elsker at være ude blandt folk«