Emil bager selv rugbrød. Privatfoto
Emil bager selv rugbrød. Privatfoto

MADSTAFETTEN/Emils rugbrød

Til julefrokosterne hører sig godt rugbrød. Prøv at bage det selv ligesom Emil..

Fortalt til Anja Berth

Til enhver julefrokost skal der være et godt rugbrød til højtidens lækre specialiteter. Her er opskriften på Emils rugbrød, som enhver kan lave.

400 gr. hvedemel

400 gr. skårne/knækkede rugkerner

400 gr. rugmel

100 gr. solsikkekerner

100 gr. hørfrø

100 gr. græskarkerner

30 gr. salt

30 gr. sukker

1 mørk øl, 33 cl

9 dl vand

1 portion surdej, ca. ½ l.

Det hele blandes sammen og røres til mørtelkonsistens.

Kernerne kan mikses anderledes – og med andre typer – vægten skal blot være det samme.

Husk at tage en 1/2 l dej fra til surdej til næste gang du skal bage. Hvis ikke du kender en, som har noget surdej du kan få, kan du få det gratis hos Meyers bageri, hvis du selv tager en beholder med.

Surdej er klar igen efter 5 dage på køl, og kan holde sig i 6 mdr. på køl.

Hældes i to smurte (smør el. oliven/rapsolie) toliters forme og stilles på køl i ca. 22 timer eller stil det på bordet ved stuetemp. i 10 timer. Læg film over (helt ned til dejen)

Bages ved 180 grader til det har en kernetemp. på mindst 96 grader i to litersforme. Det tager ca.

Efter bagning vendes det ud på en bagerist til afkøling. Hvis de sider af brødet, som har været i formen, føles for ”usprøde”, så giv det lidt ekstra tid i ovnen. Vent med at spise det til det er helt afkølet

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV
Er du kreativ så kig forbi Medborgercentret. FOTO: PR

Kom i det kreative hjørne

Trafikken er hektisk på Saxtorphsvej, hvor der både skal være plads til biler, busser og cykler, når børn skal hentes og bringes til vejens to institutioner. Arkivfoto: Martin Sørensen

Nu bliver trafikken igen sendt til tælling på Saxtorphsvej