I Josephine Schneiders Hus gør pædagogerne meget ud af, at julen er en særlig tid med masser af hygge, kalenderlys og jylepynt. Noget som nogle af de anbragte børn på Josephine Schneiders Hus ikke oplever hos deres forældre.
I Josephine Schneiders Hus gør pædagogerne meget ud af, at julen er en særlig tid med masser af hygge, kalenderlys og jylepynt. Noget som nogle af de anbragte børn på Josephine Schneiders Hus ikke oplever hos deres forældre. - Foto: Chili Djurhuus

Operation Julegaveregn er guldstøv til anbragte børn

Børnehjemmet Josephine Schneiders Hus ligger på Rostrupsvej. Institutionen er et ud af 145 danske døgninstitutioner der hvert år modtager penge fra Operation Julegaveregn. Operation Julegaveregn er et privat initiativ, der har fokus på at give anbragte børen en ekstra julegave.

»Det kan være meget sårbart at få af vide, at der er nogle fremmede de vil hjælpe en. Derfor bruger vi også tid på at fortælle børnene, at Operation Julegaveregn består af mennesker med overskud til at hjælpe andre,« fortæller forstander Annette Olsen, der er forstander på Josephine Schneiders Hus, der ligger på Frederiksberg.

Og det er netop hvad Operation Julegaveregn er: En gruppe frivillige med et massivt overskud, der siden 2006 har samlet penge ind til fordel for flere julegaver til de 2.000 børn eller socialt udsatte børn og unge, som er anbragt på danske børnehjem og døgninstitutioner.

Hvert år modtager børnene på Josephine Schneiders Hus penge fra Operation Julegaveregn svarende til 500 kroner til hvert barn.

Hvorfor Operation Julegaveregn?

»I mange familier er julen lig med det, de fleste tager for givet; glæde, familiehygge, omsorg og nærhed. Og julegaven er netop et stærkt symbol på det fællesskab og den omsorg. Derudover illustrerer julen den sociale forskel, som mange anbragte børn, trods fantastiske institutioner og pædagoger, oplever,« siger Rasmus Kristensen, der har været en del af Operation Julegaveregn siden 2013. For Operation Julegaveregn er det vigtigt, at de her børn føler, at de er en del af fællesskabet, og den følelse kan en gave fra Operation Julegaveregn forhåbentligt være med til at forstærke,” siger Ramus Kristensen og tilføjer: »Alle donationer går ubeskåret til julegaver, fordi alle involverede arbejder gratis, og fordi vores hovedsponsor Gavefabrikken A/S afholder alle administrations-omkostninger.«

Operation Julegaveregn skal samle 1.000.000 kroner sammen for at kunne give alle anbragte børn en gave.

Josephine Schneiders Hus er en døgninstitution for børn i alderen otte til atten år.

Josephine Schneiders Hus er en døgninstitution for børn i alderen otte til atten år. – Foto: Chili Djurhuus

»Rart at føle sig almindelig«

Et anbragt barn får en gave for mellem 225 og 345 kroner, og det rækker ikke langt under juletræet. Derfor lander de 500 kroner fra Operation Julegave godt. Den ekstra gave betyder, ifølge Annette Olsen, at børnene lettere kan være en del af den naturlige snak, der foregår i skolen efter juleferien. Annette Olsen fortæller, at gaven fra Operation Julegaveregn kan hjælpe børnene med at få elimineret den følelse af at føle sig anderledes, som nogle af dem får aktiveret, når de efter juleferien hører deres klassekammerater snakke om de gaver, de har fået.

Selvom om gaver ikke betyder alt, så betyder det noget for de anbragte børn at kunne være en del af den sociale kontekst, når de kommer i skole efter juleferien, og der snakkes julegaver.

Julegaveregn 2018

Operation Julegaveregn er et privat initiativ, som siden 2006 har indsamlet penge til fordel for flere julegaver til de ca. 1.500 børn anbragt på danske børnehjem og døgninstitutioner.

Videoen er fra 2018 – beløbet på julegave er i dag 225 og 345 kroner og ikke omkring 200 kroner, som Mikkel Lomborg siger i videoen.

»Der er flere børn der har sagt til mig: ’Det er dejligt, når jeg kommer i skole efter jul, at jeg har fået en gave af samme værdi som mine klassekammerater.’ For de her børn er det rart bare at føle sig helt almindelig, for det er jo det de er. De er ligesom alle andre barn, de er bare også anbragt,« fortæller Annette Olsen og siger afsluttende, »nogle gange føler jeg at Operation Julegaveregn kaster guldstøv på de anbragte børn. Præcis som det skal være i julen. Det handler om omsorg, og at være der for hinanden, og her gør Operation Julegaveregn en kæmpe forskel.»

Fakta om Operation Julegaveregn

  • Operation Julegaveregn er et privat initiativ, som siden 2006 har indsamlet penge til fordel for flere julegaver til de ca. 2000 børn eller socialt udsatte unge som er anbragt på danske, grønlandske og færøske børnehjem og døgninstitutioner. Der er omkring 170 døgninstitutioner i Danmark. Af disse er omkring de 145 medlemmer af FADD. FADD står for Foreningen af danske døgninstitutioner for børn og unge.

  • FADDs rolle i Operation Julegaveregn er primært at modtage og administrere det indsamlede beløb, samt forestå fordelingen til landets døgninstitutioner, som selv vil sørge for julegaveindkøbene. oreningens overordnede formål er for så vidt muligt at deltage, når dagsordenen indenfor institutionsverdenen og socialpolitikken sættes.

  • Kilde: http://julegaveregn.dk/

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV
Fremover vil lokalerne, der tidligere tilhørte Vanløse Bio, blive benyttet til fitnesstræning.

Fra popcorn til cirkeltræning: Loop Fitness åbner i tidligere biograf

Borgerne i Valby får nu to nye steder, de kan hente deres pakker.

PostNord åbner ny Collect Shop: Her kan du nu hente dine julepakker