Iselin C. Hermann i sin kælderbutik SUQ i Nansensgade, hvor hun sælger varer fra Laos og Vietnam frem til jul.
Iselin C. Hermann i sin kælderbutik SUQ i Nansensgade, hvor hun sælger varer fra Laos og Vietnam frem til jul. - Foto: Christian M. Olsen

Fortællingen om forfatteren, der rejste ud i verden for at finde stof

Det er historien om forfatteren, der rejser ud i verden for at finde stof – i dobbelt forstand. Historien om en succesrig skribent, der mister evnen og lysten til at skrive og finder den igen. Og historien om Iselin C. Hermann, der frem til jul har fyldt en forretning i Nansensgade med tekstiler, skåle og andet godt fra Østen.

Det er tidlig aften i Luang Prabang. Mørket er så småt begyndt at trænge ind over den smukke by i Laos, som er så rig på templer, og som er på Unescos liste over verdens kulturarv.

På hovedgaden, hvor orangeklædte munke tidligt om morgenen har gået tiggergang efter mad og penge, er handlende i gang med at pakke deres varer ud. Den fugtige varme tager af, og gaden forvandles til et ’Night Market’.

Ikke et hektisk hurlumhej som i Vietnam, hvor lyden af kræmmere og karaoke skaber et lebendigt lydbillede. Her er meget mere stille. Nærmest tyst.

Midt i det hele, mellem vidunderlige tekstiler og håndlavede fletkurve, står Iselin C. Hermann. Det er første gang, hun er her.

Betagende og besjælet

»Betagende, beåndet, besjælet,« er nogle af de ord, Iselin C. Hermann sætter på oplevelsen, da vi møder hende i kælderbutikken i Nansensgade, hvor trykmaskinerne engang sendte bøger ud fra Brøndums Forlag.

Forfatteren har inviteret på te med mælk i baglokalet, her godt et halvt år efter hun vendte hjem fra turen, der også bød på besøg i Vietnam og Cambodia.

»Jeg rejste til det fjerne Asien for at se, om jeg kunne skrive igen,« fortæller Iselin C. Hermann, der debuterede med den succesfulde ’Prioritaire’ i 1998 og siden har udgivet flere romaner og børnebøger.

»Og så ville jeg se, om jeg kunne handle igen,« tilføjer Iselin C. Hermann, der i 2002 åbnede forretningen SUQ i Nansensgade, hvor hun solgte varer, som hun havde fundet på rejser til Damaskus.

Borgerkrigen i Syrien satte en stopper for handelsvirksomheden. Dødsfald og alvorlig sygdom i den nærmeste familie samt en skilsmisse bremsede skrivelysten.

»Jeg kunne ikke skrive,« understreger Iselin C. Hermann.

Spise, sove, svømme, skrive

Men rejsen til Asien tidligere på året gav hende nøjagtig, hvad hun håbede på. I det sydlige Vietnam boede hun i fem uger, hvor hun praktiserede de fire S’er: Spise, sove, svømme og skrive. Og ordene flød så godt på papiret, at en samling på 18 noveller nu er sendt til et forlag med henblik på udgivelse næste år.

Og da rejsen fortsatte til Laos, blev handelskvinden vækket i forfatterinden. Et tip sendte hende på en lejet cykel til en landsby, der ved første øjekast virkede øde.

»Men så kiggede jeg ind et sted og så 12-15 kvinder sidde og væve. Der løb børn rundt omkring,« fortæller Iselin C. Hermann med begejstring over synet af det fascinerende håndarbejde og de fineste silketørklæder. Hun var ikke i tvivl. Hun skulle have varer herfra hjem til Danmark.

Bambusskåle med muslinger

Sådan endte turen med et større indkøb af varer, der blev fragtet hjem til Danmark. Nu kan silkestoffer, vævede pudebetræk, der oprindeligt har været nederdele, og bambusskåle belagt med muslingeskaller ses i kælderbutikken i Nansensgade, hvor Iselin C. Hermann resten af julemåneden har åbnet en pop-up-butik.

»Når du er ude at rejse er det altid interessant at se museer, men jeg vil noget mere, jeg skal handle og bringe nogle historier med hjem,« fortæller hun.

»Handelsfolk har historisk altid haft en ret høj kultur, fordi der har været tale om en udveksling af varer, men dermed også en udveksling af penge og kultur og samtale,« siger hun om fascinationen af at handle.

»Jeg synes, at jeg er god til at finde nogle gode ting. Men jeg er skidedårlig til at lave business. Den del mangler jeg,« griner Iselin C. Hermann.

Håndværket betager

Håndværket betager hende også.

»Jeg kan blive helt rørt af godt håndværk. Jeg kan blive så betaget, når jeg læser en bog, som er velskrevet. Det er næsten ligegyldigt, hvad den handler om, bare den er vel skrevet. Ordet kunst kommer jo af at kunne. Når jeg ser de kvinder, som sidder og væver et silketørklæde, kan jeg blive helt rørt af omhuen og den tid, de bruger på det,« siger Iselin C. Hermann.

Når man træder ind i butikken er det ikke bare de håndgribelige håndarbejder, der bliver solgt. Det er i lige så høj grad fortællingerne.

»Jeg synes, det er supersjovt at bringe fortællingerne videre. Om vævekvinderne. Om det tyste marked. Jeg holder jo af, at fortælle historierne,« siger Iselin C. Hermann.

»Jeg synes ikke, det er sjovt, med al respekt, at gå ind i Illums Bolighus og købe et nok så smukt silketørklæde. Men at klæde sig på i tøj, der er købt i Rom eller syet af en skrædder i Damaskus eller fundet på et marked i Laos. Det giver mening for mig,« siger forfatteren.

Hun er selv at finde i butikken i Nansensgade frem til jul. For nu kan hun igen handle. Og fortælle. Og skrive.

SUQ ligger i kælderen i Nansensgade 41.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV
Forfatteren Tove Ditlevsen genbesøger sin barndoms gade, Hedebygade på Vesterbro.

DR2 søger medvirkende til ny serie

Politiet undersøger pizzeriaet på Jyllingevej 18. september i år.

Pizzeria raseret af eksplosion: Nu er tre mænd fængslet