Personalet som Østerbro Avis og Danske Bank overraskede med besøget i Bogladen Ved Søerne: forreste fra venstre: boghandler Susanne Larsen, medhjælperne Cecilie Andersen og Teresa Gamle og boghandler og indehaver Kristian Krøyer. Bagerst: journalist Thomas Frederiksen, Østerbro Avis og filialdirektør i Danske Bank, Østerbro: Christian Snegaard Andersen.
Personalet som Østerbro Avis og Danske Bank overraskede med besøget i Bogladen Ved Søerne: forreste fra venstre: boghandler Susanne Larsen, medhjælperne Cecilie Andersen og Teresa Gamle og boghandler og indehaver Kristian Krøyer. Bagerst: journalist Thomas Frederiksen, Østerbro Avis og filialdirektør i Danske Bank, Østerbro: Christian Snegaard Andersen. - Foto: Lene Johnsen

»Man er nødt til at vide, hvordan en bog er blevet anmeldt i Politiken.«

Bogladen Ved Søerne er månedens Østerbrobutik. Under forskellige navne har den historie tilbage til 1889. Den overlever i dag ved høj faglighed, kundeservice og trofasthed.

Bøger i supermarkedet, fri prisdannelse, bøger som kan bestilles digitalt, og bøger som læses digitalt.

Boghandlere har gennem de sidste 15-20 år været en branche, hvor vilkårene på mange måder er vendt op og ned.

Bogladen Ved Søerne på Østerbrogade er en af de boghandlere, som fortsat er her, og som mange kunder sætter pris på.

Så højt at forretningen er kåret til Månedens Østerbrobutik, blandt andet for god service og højt humør.

Et noget overrumplet personale tager imod hæderen fra Danske Bank og Østerbro Avis.

»Der er ikke noget bedre, end hvis vi griner sammen med vores kunder, også selvom vi ikke har en bestemt bog,« siger boghandler og indehaver Kristian Krøyer, som har været i butikken siden 1999 og overtog den i 2002.

Han tilføjer:

»Ni ud af ti gange har vi det, som folk spørger om. Skal man overleve som detailbutik, skal man have det, som kunderne spørger om og være unik.«

Camus og Ditlevsen

Boghandlere skal i 2019 have en profil, som gør dem unikke.

Hos Bogladen er det især skønlitterære bøger, som er i fokus, og så fravælger butikken nogle af de varer udenom, som der kunne være godt salg i.

»Vi satser på bøger og har et kæmpe bagkatalog. Vi kunne helt sikkert sælge meget mere af papirvarer, men vores renomme og image ville blive ødelagt af det,« siger han.

Bagkataloget består blandt andet af bøger af Dostojevski, Camus og Tove Ditlevsen.

Udover Kristian Krøyer arbejder der syv deltidsansatte samt en anden fuldtidsansat i Bogladen.

Sidstnævnte er boghandler Susanne Larsen, som har været på stedet siden 2000.

Hun oplever en stor trofast kundekreds, og også folk, som forventer noget af personalet.

»Det er som regel altid søde, flinke og rare kunder, som gerne vil støtte det lokale. Men man skal følge med. Man er nødt til at vide, hvordan en bog er blevet anmeldt i Politiken,« siger Susanne Larsen.

Østerbroerne er læsende mennesker, og der bor endda en del af de forfattere, som sælges i Bogladen, som de ind i mellem gør et nummer ud af at præsentere.

Måske er det derfor, at der fortsat ligger tre boghandlere på Østerbro, udover Bogladen er det Tarp i Nordre Frihavnsgade samt »Boghandleren« i den anden ende af Østerbrogade. Sidstnævnte er Bogladen i kædesamarbejde med.

Og når en ud af ti spørger om en bog, som ikke pt. er hos Bogladen, har Kristian Krøyer intet imod at sende dem videre til en anden boghandel.

»Konkurrencen er blevet større, efter bogpriserne blev givet fri, og alle dumper priserne. Men jeg ser stadig andre boghandlere mere som kollegaer end konkurrenter. Det forundrer ind i mellem kunderne,« siger han.

Stabilt salg

Boghandlerne har da også fælles konkurrenter i supermarkederne og internettet. Efter flere års nedgang i branchen er der de sidste par år meldt om stigende interesse for at købe fysiske bøger.

Hos Bogladen har man ikke oplevet vigende interesse for at købe bøger.

»Det har ligget meget stabilt for os. For nogle år siden gik nogle og frygtede, at e-bogen ville overtage meget. Nu er det lydbøger, som kan gøre det svært for os. Det positive er dog, at det kommer ud til folk, der måske aldrig ville læse en bog,« siger Susanne Larsen, der endda oplever, at læseoplevelser er kommet i højere fokus igen.

»Det virker som om, at der en tendens til, at man har fået øjnene op for, at børn skal læse mere,« siger hun.

Selv gik hun ind i branchen på grund af store interesse for bøger.

»Jeg har altid været vild med at læse. Jeg tilbragte halvdelen af min barndom på biblioteker, så jeg har en stor kærlighed til bøger og litteratur,« siger hun.

Kristian Krøyer fortæller, at nærmest altid har været i branchen.

»Jeg er født ind i den. Mine forældre var begge boghandlere, og jeg arbejdede hos Arnold Busck som barn.«

Gravid kronprinsesse

Både Susanne Larsen og Kristian Krøyer har været så længe i Bogladen, at de kan genkende mange kunder og deres forandring gennem årene, og nogle vender tilbage.

»Der kom en ind i butikken, som var flyttet fra Østerbro i 2001, som sagde: Du er her stadig, det var dejligt,« fortæller Kristian Krøyer, og Sanne Larsen supplerer:

»Jeg kender en, som kom her som højgravid, da jeg begyndte her. Nu kommer hun her med datteren, som nærmer sig 20 år.«

Apropos graviditet så havde de engang en gravid kunde, som gjorde, at Bogladen havnede i Se & Hør. Det var kronprinsesse Mary, som i øvrigt har vist sig i forretningen flere gange.

»Da sætter da kolorit på tilværelsen,« siger Kristian Krøyer med et smil og tilføjer:

»Men hun får samme behandling som alle mulige andre. Jeg begynder ikke at stå og snakke særligt med hende. Hun har også ret til at kigge på bøger i fred.«

Og hvis kunderne spørger, svarer personalet gerne, og der kan en boghandler noget unikt.

»Det kan nettet ikke konkurrere med: At stå og have en samtale om en bog,« fastslår Kristian Krøyer.

Bogladen har historie tilbage til 1889. I begyndelsen var det dog en papirhandel, men den fik bøger på hylderne i 1895.

Den har haft forskellige navne og ejere gennem årene og fik navnet »Bogladen Ved Søerne« i 1993.

Boghandler Kristian Krøyer søger efter materiale.

Boghandler Kristian Krøyer søger efter materiale. – Foto: Thomas Frederiksen

Hos Bogladen oplever de at have mange trofaste lokale kunder.

Hos Bogladen oplever de at have mange trofaste lokale kunder. – Foto: Thomas Frederiksen

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV
Refleksion, netværk og en drink fra baren hører med til Salonen. Der er således lejlighed til at besøge det spændende kunstnerfællesskab PB43, der består af kunstnerværksteder, lydstudier og kontorfællesskab. FOTO: PR FOTO.

Inspirerende aften i Karen Blixens ånd i Nordhavn

På Frederiksberg er der p.t. anmeldt tre sager til Tandlægeforeningens Tandskadeerstatning, fordi Kommunen ikke har levet op til sit ansvar om at sikre, at børn og unge med behov for at få rettet tænderne behandles til tiden.

Frederiksberg-børn risikerer unødige indgreb