Michael Hansen har langsomt men sikkert smittet Malene Hjørnet med lampefeber. Ægteparret driver nu sammen Lampist.dk.
Michael Hansen har langsomt men sikkert smittet Malene Hjørnet med lampefeber. Ægteparret driver nu sammen Lampist.dk. - Foto: Bo Børresen

Lampefeberen hærger på Vodroffsvej

Michael Hansen har gjort sin passion for danske lampeklassikere til sin levevej. Sammen med hustruen, Malene Hjørnet, driver han Lampist.dk fra hjemmet på Vodroffvej.

»Jeg er nok lidt en samler. Engang samlede jeg på lightere, men for 18-19 år siden begyndte jeg at samle på lamper. Mest danske lamper. De fleste af dem er skabt af kendte danske arkitekter, som også har tegnet berømte møbler og bygninger. Jeg elsker simpelthen godt, gammeldags håndværk udført i kvalitetsmaterialer.«

Det er som at tænde en PH-lampe, når man indleder en snak om danske lampeklassikere med Michael Hansen. Han lyser helt op og bliver bare ved og ved. Det er tydeligt, at den uddannede finmekaniker og tidligere trykkerileder ikke kun har samlet på lamper i mange år. Han har også samlet en kæmpe viden om dem og deler meget gerne ud af sin viden.

»Jeg synes historien om de enkelte lamper er drønspændende. Da jeg begyndte at samle på dem for snart 20 år siden, var der ikke mange, der interesserede sig for gamle lamper. De rendte alle sammen efter møbelklassikere, så jeg havde meget af det for mig selv. Det har ændret sig nu, men jeg nåede at opbygge et lille forspring og etablere en masse kontakter – også i udlandet,« fortæller Michael Hansen, som har boet på Frederiksberg siden 1989.

(artiklen fortsætter under billedet)

»Jeg har en uendelig glæde ved de gode, gamle kvalitetslamper. De er typisk produceret i kvalitetsmaterialer og har en helt anden holdbarhed og skønhed end ny- og masseproducerede lamper,« siger Michael Hansen.

»Jeg har en uendelig glæde ved de gode, gamle kvalitetslamper. De er typisk produceret i kvalitetsmaterialer og har en helt anden holdbarhed og skønhed end ny- og masseproducerede lamper,« siger Michael Hansen. – Foto: Bo Børresen

PH var lampist

En fyringsrunde i det advokatfirma, hvor han arbejdede som trykkerileder, gav Michael skubbet til at forsøge at leve fuldtid af sin store passion. Han grundlagde Lampist.dk i begyndelsen af 2017.

Ordet lampist har Michael Hansen fra arkitekten og lysmageren Poul Henningsen. PH omtalte fra tid til anden sig selv som lampist – også under den originale PH-autograf, som Michael har fået fingre i. Går man endnu længere tilbage i tiden, så blev de tjenestemænd, som renholdte og reparerede lamper på en jernbanestation, ligeledes kaldt for lampister.

Michael Hansen opkøber selv de mange lamper. På loppemarkeder i ind- og udland, på dba.dk, på auktioner og gennem sit store netværk. Mange af dem er i mere eller mindre ramponeret stand, når han får dem hjem. Men det er der råd for.

Michael gør brug af sin finmekanikeruddannelse, skiller alt hvad der kan skilles ad, sætter lamperne i stand og videresælger dem.

Glæden ved kvalitet

»Jeg har en uendelig glæde ved de gode, gamle kvalitetslamper. De er typisk produceret i kvalitetsmaterialer og har en helt anden holdbarhed og skønhed end ny- og masseproducerede lamper,« understreger han.

Udover at renovere, reparere og sælge lamper, tager Michael Hansen rundt til virksomheder og private og rådgiver om indretning med lamper og belysning.

Han har aldrig haft en drøm om at være selvstændig, og alt det administrative, der følger med, er ikke lige ham. Heldigvis har Michael sin hustru, Malene Hjørnet. Hun er uddannet jurist og skrap til bogføring og alle øvrige administrative opgaver.

Som årene er gået har Michael stille og roligt smittet Malene med sin lampefeber. I dag kan hun også sagtens glæde sig over synet af en Divan 2- eller en Johannes Hammerborg-lampe, og de seneste par år har hun været fuldtids-lampist.

(artiklen fortsætter under billedet)

Michael Hansen nørkler med en Lillebror-lampe hjemme i stuen på Vodroffsvej.

Michael Hansen nørkler med en Lillebror-lampe hjemme i stuen på Vodroffsvej. – Foto: Bo Børresen

Lækker Lillebror-lampe

Mens tre adskilte Utzon-pendler købt for 500 kroner og videresolgt for 20.000 kroner er blandt Michaels bedste køb, så er Lillebror-lampen fra Louis Poulsen gået hen og blevet hans speciale:

»Jeg har foreløbig istandsat og solgt omkring 600 Lillebror-lamper. Der er altså også bare en lækker lampe med uendeligt mange anvendelsesmuligheder,« fastslår Michael Hansen.

Selvom Michael og Malene har på den anden side af 100 kvadratmeter lejlighed på Vodroffsvej – i øvrigt med et fantastisk vue over Sankt Jørgens Sø – så er der altså ikke plads til de omkring 3.500 lamper, som lampist-varelageret lige nu tæller. De er opmagasineret i Rødovre, hvor mange af reparationerne og ikke mindst sprøjtlakeringerne også foregår.

Dermed ikke være sagt at lampefeberen er aftagende på Vodroffsvej:

»På ingen måde, for vi bliver, hvor vi er,« understreger Malene Hjørnet og kigger ud over Sankt Jørgens Sø, hvor lyset fra solens stråler reflekterer smukt. Lidt lige som lyset i en Divan 2-lampe …

Michael Hansens originale PH-autograf. Poul Henningsen omtalte (og underskrev) fra tid til anden sig selv som lampist.

Michael Hansens originale PH-autograf. Poul Henningsen omtalte (og underskrev) fra tid til anden sig selv som lampist.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV
Sonja Ingrid Frank med datteren Laura blev Vanløses bedste naboer. Sonja er fra Midtfyn og blev positivt overrasket, da hun flyttede ind hos kæresten Kenneth og opdagede det gode naboskab.

Dobbelt op på Vanløses Bedste Nabo

Pasteur i december. De havde håbet, at cykelstativerne kunne droppes til næste år.

Vinbar får politisk nej til udeservering