Axel Salto fotograferet i 1950. Omkring dette år flyttede han med familien i en stor lejlighed på Prinsesse Maries Allé.
Axel Salto fotograferet i 1950. Omkring dette år flyttede han med familien i en stor lejlighed på Prinsesse Maries Allé. - Foto: Polfoto/Ritzau Scanpix

Axel Salto – keramikeren fra Frederiksberg

Den internationalt anerkendte keramiker, Axel Salto, levede størstedelen af sit liv på Frederiksberg. Edvard Glæsels Vej og Prinsesse Maries Allé var to af omdrejningspunkterne i Saltos liv. For nylig udkom en bog om skitserne til den stadigt populære Frederiksberg-kunstners mange succeser.

Axel Salto. Du kender ham sikkert – eller rettere hans krukker og vaser med de karakteristiske knopper og pigge.

Saltos værker har de senere år oplevet en revival og en stigende popularitet med store udstillinger rundt om i landet. Hans keramik sælges til skyhøje priser i både Danmark og i udlandet.

Faldefærdigt baggårdsskur

Axel Johannes Salto blev født 17. november 1889 på Frederiksberg og døde 71 år senere – ligeledes på Frederiksberg. Han ligger begravet på Frederiksberg Ældre Kirkegård.

Frederiksberg var i det hele taget et omdrejningspunkt i Saltos liv. Han blev student fra Frederiksberg Latin- og Realskole i 1907. Med undtagelse af en række afstikkere til både Paris og ikke mindst Sydfrankrig, så var Axel Saltos primære base Frederiksberg. Fra omkring midten af 1910’erne og cirka 20 år frem hed bopælen Edvard Glæsels Vej 3.

Axel Saltos stentøjsengagement foldede sig blandt andet ud i 1929-30 hos Københavns Stentøjsbrænderi, der lå i et – med Saltos egne ord – ’faldefærdigt baggårdsskur’ i Frederiksberg Bredegade 8. Salto havde desuden et værkstedsfælleskab med billedhuggeren og keramikeren Bode Willumsen i 1932-33. Det foregik på Peter Bangs Vej.

I 1948 blev Axel Saltos ægteskab med Kamma Salto opløst. På det tidspunkt boede han på Pile Allé 7F. 11. december 1948 giftede Salto sig for med maleren Gerda Åkesson. Fra omkring 1950 og frem til sin død 21. marts 1961 boede Axel Salto med sin familie i en stor, mondæn lejlighed på Prinsesse Maries Allé 1.

(artiklen fortsætter under billedet)

Karakteristiske Axel Salto-værker udført i glaseret stentøj.

Karakteristiske Axel Salto-værker udført i glaseret stentøj. – Foto: fra bogen ‘Axel Salto – på papir’

Multitalent

25. november udkom den 336 sider store bog ’Axel Salto – på papir’ skrevet af designhistorikeren Lars Dybdahl. Bogen er den første om Axel Saltos arbejde med papiret som medium.

Selvom billedkunstneren og kunsthåndværkeren Axel Salto først og fremmest er kendt for sine unikke evner som keramiker, så var han lidt af et multitalent. Han arbejdede på tværs af genrer – blandt andet med billedkunst, grafik, bogdesign, tekstiler og illustrationer.

’Axel Salto – på papir’ rummer både gengivelser af Saltos mange færdiggjorte papirværker og en stor mængde unikke Salto-skitser til keramiske værker og dekorationsopgaver. Langt størstedelen af disse værker har aldrig tidligere været publiceret og er derfor ikke kendt i offentligheden – ikke før nu.

Lars Dybdahl: ’Axel Salto – på papir’, 336 indbundne sider, udkom 25. december 2019 på Forlaget Strandberg Publishing, vejl. udsalgspris 349,95 kroner

Skitse til stentøjs-vase fra 1943.

Skitse til stentøjs-vase fra 1943. – Foto: fra bogen ‘Axel Salto – på papir’

Stentøjs-vase fra 1943.

Stentøjs-vase fra 1943. – Foto: fra bogen ‘Axel Salto – på papir’

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV
Susan Højbjerg bor alene i sin to-værelses lejlighed. Sofaen designet af Emil Thorup for Sofakompagniet er god efter en lang dag eller sammen med kæresten Flemming.

Naboernes snak om planteskud lokkede Susan til Vanløse

Sara Nedergaard Heise (forrest tv) samler skrald ind, mens Lea Kjar-Levin holder den sorte affaldssæk. I baggrunden Edward Alnor og Paula Groth-Hansen, som også var med til at arrangere indsamlingen af affald.

Elever samlede affald ind for klimaet