Jørgen Lunds butik, Butanik, er specialiseret i kaktusser og sukkulenter, og da han besluttede sig for at åbne butikken for tre år siden, havde han ikke den store botaniske viden. Men fik han dog hurtigt.
Jørgen Lunds butik, Butanik, er specialiseret i kaktusser og sukkulenter, og da han besluttede sig for at åbne butikken for tre år siden, havde han ikke den store botaniske viden. Men fik han dog hurtigt. - Foto: Chili Djurhuus

81 år og arbejder seks dage om ugen

I starten af Classensgade, finder du butikken, Butanik. Den ejes af 81-årige Jørgen Lund, der trods sin høje alder stadig arbejder – seks dage om ugen.

Døren går op til Butanik. En lille plantebutik på Classensgade, bestående primært af kaktusser og sukkulenter. For enden af rummet ses et baglokale. Her sidder 81-årige iværksætter Jørgen Lund i sin kongestol, som han, med et smil på læben, kalder den.

Selvom Jørgen Lund for længst har passeret pensionsalderen med sine 81 år, er han ikke færdig med at arbejde. Og han arbejder seks dage om ugen.

Kan ikke bare gå rundt

»Jeg kan ikke bare gå rundt og lave ingenting,« siger Jørgen Lund og fortæller, at han tidligere havde en fastfoodbutik på Strøget, og da han, i en alder langt over de 70 år, lukkede den ned for at gå på pension, endte han med at gå rådvild omkring.

»Jeg hjalp min søn lidt med hans virksomhed, men det var slet ikke nok, og da jeg så, at det her lokale var ledigt, så slog jeg til med det samme, siger Jørgen Lund, der nu har haft butikken, Butanik, i over tre år.

Fokus på noget unikt

»Jeg vidste, hvor Grønttorvet lå, så det var bare at køre derud hver morgen og finde noget, jeg kunne lide,« siger Jørgen Lund, der ikke havde den store viden om planter, da han besluttede sig for at åbne Butanik.

Der gik dog ikke langt tid, før Jørgens iværksættergen havde scannet, alt hvad der var af viden omhandlende kaktusser og sukkulenter, som han butik skulle specialisere sig i.

»Jeg køber egentlig bare de planter, jeg kan lide, og som jeg synes er unikke. Du vil aldrig se noget i min butik, som jeg ikke kan lide«, siger Jørgen Lund og smiler fra sin kongestol.

Butanik på Classensgade 10 ejes af Jørgen Lund på 81 år. Han arbejder seks dage om ugen.

Butanik på Classensgade 10 ejes af Jørgen Lund på 81 år. Han arbejder seks dage om ugen.

Fra Vesttyskland til Østerbro

Jørgen Lund har boet på Østerbro i 27 år, og han har været vidt omkring, før han slog sig ned som plantehandler på Classensgade.

Jørgen Lund har blandt andet arbejdet som manager for et firma, dengang der var noget der hed Vesttyskland. Firmaet producerede kasseapparater.

Før han blev selvstændig med »den ene detailforretning efter den anden«, for at bruge hans egne ord, var han blandt andet salgs- og marketingchef i InWear.

Skal bæres ud

Selvom de fleste nok ville prioritere at nyde deres otium – også kaldet pensionsalderen, når de er over de 80 år, så har Jørgen Lund ikke tænkt sig at stoppe med at arbejde: »Jeg bliver ved, til jeg ikke kan mere. Jeg skal nok bæres ud herfra,« siger Jørgen Lund og smiler.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV
Jimmy Page fra Led Zeppelin fanget af Jørgen Angels linse i 1970.

Bøger med rockæologiske udgravninger

Ny årbog er på gaden 13. december.

Frederiksberg gennem tiden