Aftenen inden 1. december henter Szhirley to flyttekasser med julepynt ned fra loftet for at gøre klar til julemåneden, hvor man kan se hende i DR-julekalenderen ’Julestjerner’.
Aftenen inden 1. december henter Szhirley to flyttekasser med julepynt ned fra loftet for at gøre klar til julemåneden, hvor man kan se hende i DR-julekalenderen ’Julestjerner’. - Foto: Martin Sørensen

Szhirley fra Julestjerner: Juledag spiser jeg brunede kartofler og sovs til morgenmad

Musikeren, skuespilleren og designeren Szhirley Nova Beanca Rokahaim spiller Sus’ mor i julekalenderen ’Julestjerner’, der vises i december på DR1. Selv elsker Szhirley julen, der altid begynder aftenen før julemåneden.

Når børnene Elton på ni år og Bille på fem år er lagt i seng aftenen før 1. december, går Szhirley på loftet og henter de to flyttekasser med julepynt og samlingen af Bjørn Wiinblad-julelysestager, og så fyrer hun den af med at pynte hele lejligheden på Vesterbro, hvor hun bor med sin mand Mads Møller og deres to drenge.

”Jeg har sådan en forestilling om, at det må være dejligt at være barn og så vågne 1. december til julestjerner og duft af gran,” siger Szhirley.

Frem til 25. december kan hun ses hver aften i DR’s julekalender ’Julestjerner’, hvor hun spiller Sus’ sangglade mor. Julekalenderen er skrevet af Wikke og Rasmussen og er en genudsendelse fra 2012.

Hendes store dreng, Elton, var tre år, da serien blev vist først gang, men nu skal begge drenge se den og det glæder hele familien sig til.

Ville have fået julehjælp

Den 43-årige skuespiller, sanger og designer er født og opvokset på Østerbro og ville med egne ord helt sikkert være en af de børn, der fik julehjælp, hvis hun var barn i dag. Hun boede alene med sin mor og pengene var små – men der manglede aldrig kærlighed og tryghed. Og moren sørgede altid for, at hun fik en pakkekalender hvert år med små ting, der hang fristende på en broderet klokkestreng med fine nisser.

”Jeg kan stadig huske den der følelse af at gå og gætte på, hvad der mon var i nummer 19 – også selv om det bare var tyggegummi, var det fantastisk,” siger Szhirley.

Taknemmelig over universet

I dag har hun frihed til at leve det liv, hun vil, og det sætter hun stor pris på. Hver aften og morgen, når hun står og børster tænder, takker hun universet for at hun har raske og sunde børn, en mand hun elsker og en god karriere.

”Taknemmelighed betyder meget for mig. Jeg er så taknemmelig for de ting, jeg har, og man må aldrig taget noget for givet. Jeg tror ikke på en gud, men jeg ved, at der er noget mellem himmel og jord, og jeg tror på, at det man sender ud til universet får man igen. Derfor er det vigtigt, hver dag at takke for det man har og tro på det bedste,” siger Szhirley.

For præcis et år siden, var hun tæt på at komme alvorligt til skade. Sammen med sin mand, Mads Møller, skulle hun ind til en guldsmed, som skulle håndlave Szhirleys redesign af en datoplade, som hun fik af sin far 11-års fødselsdagsgave. Mads og Szhirley fulgtes ad på cykel og holdt for rødt i krydset ved Vesterport, og pludselig hørte Szhirley en stor bil komme farende. Hun kiggede mod sin mand og sagde, ’hold kæft en nar, der kører så stærkt’.

Da de skulle til at køre for grønt, vendte hun sig om mod bilen, men han drejede så hurtigt til højre og overså fuldstændig Szhirley. Hun landede direkte på ansigtet og i få sekunder mistede hun synet og kunne ikke rejse sig.

Hun kunne høre og opfatte alt, også at en tilfældigt forbipasserende, der viste sig at være læge og hjalp hende og stillede spørgsmål som ’hvilken dag er det i dag’ og ’hvad hedder du’. Hun blev kørt på traumecenteret, men der var ikke brækket en eneste knogle – kun en lille negl. Ikke engang en hjernerystelse kunne hun mønstre. Kun en voldsom hudafskrabning på ansigtet, der hurtigt fortog sig.

”Jeg er helt sikker på, at der er nogen af dem, jeg elsker, som er kommet over på den anden side, som har holdt en jernring omkring mig. Det er et mirakel, der ikke skete noget, og jeg er blevet endnu mere taknemmelig for livet efter den oplevelse,” siger Szhirley.

For meget

Hun taler højt, råber højt, når hun skal genfortælle anekdoter eller sjove ting og er selv på en mørk sen eftermiddag et festfyrværkeri at sidde overfor. Man bliver ganske enkelt i godt humør af hendes selskab.

Nogen synes hun er for meget.

”Jeg har altid larmet meget, og nogle folk synes, at jeg er for meget, og så har jeg skruet lidt ned for mig selv. Men med årene har jeg indset, at man ikke skal skrue ned for sig. Man skal være sig selv, og hvis folk ikke kan lide mig, så er det deres problem – ikke mit. Ulykken gjorde også, at jeg så skruede endnu mere op for mig selv. Når man har fået livet forærende igen skal man da give den gas,” siger Szhirley.

Julelys i mørket

Hun har det svært med mørket i november, januar og februar, og selvom det også er mørkt i december, er julemåneden dejlig med lyskæder overalt og med små lækkerier.

Lige nu er julefreden ved at sænke sig over hende, og hun glæder sig meget til at holde jul på Fyn, hvor hendes fætter og kone inviterer familien på i alt 14 til julemiddag og juledage.

”Jeg skal lave brunede kartofler – og jeg lover dig, at jeg laver de ondeste brunede kartofler. Jeg elsker julemad, og hele julen spiser jeg ikke andet. Julemorgen spiser jeg rester af brunede kartofler og sovs til morgenmad, og sådan fortsætter det bare,” siger Szhirley, der heller ikke siger nej, hvis nogen byder hende gløgg eller marcipan.

”Man skal jo have noget at tabe til januar, når alle bladene kommer med deres slankekure,” griner Szhirley.

I år har hun planer om at invitere hele opgangen på julehygge en søndag i december. Fordi man skal kende hinanden som naboer.

”Jeg synes, København har forandret sig meget – dengang jeg var barn kendte man alle i opgangen og på vejen – nu kender folk ikke hinanden, og det er rigtigt ærgerligt. Jeg tror, at det med julehygge med naboerne skal være min nye juletradition.”

SZHIRLEY

  • Szhirley Nova Beanca Rokahaim er født i september 1976. Hun er født og opvokset på Østerbro – forældrene blev skilt, da hun var fem år og hun boede alene med sin mor. I 1996 debuterede hun som sanger med R&B albummet I´m coming og i tiden efter sang hun kor for blandt andre Outlandish og Den Gale Pose.

  • Szhirley debuterede som skuespiller i 2006 i filmen Fidibus og har spillet med i musicals senest i Skatteøen på Folketeatret, der spiller frem til 8. december.

  • De seneste år har Szhirley designet smykker og acccesories og har en shop på nettet – droppsbyszhirley

  • I 2015 blev Szhirley gift med musikproducer Mads Møller med hvem hun har børnene Elton på ni år og Bille på fem år. Familien bor på Vesterbro og har en kolonihave på Amager. Og det er her, at Szhirley har carte blanche til at pryde hjemmet med sin store samling af Bjørn Wiinblad, som hun med egne ord er ’en sucker for’.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV
Parkeringsanlægget ved Blox tilbyder gratis julefrokostparkering.

På vej til julefrokost? Parkeringsanlæg tilbyder gratis ‘promille-parkering’

Smilene var store da Frederiksberg Bladet kom uanmeldt forbi BOGhandleren.

»Det varmer … som varm chokolade« Boghandel blev månedens butik