Eleverne på Ellebjerg Skole går til den i frikvarteret - og ved det grønne klæde.
Eleverne på Ellebjerg Skole går til den i frikvarteret - og ved det grønne klæde. - Foto: Jacob Schneider

Ellebjerg Skole i top på rangliste: Missionen er, at vi alle blomstrer

Efter mange år med et svingende ry er Ellebjerg Skole inde i en god stime: I fem år har skolens afgangsklasser ligget i top på de årlige CEPOS-ranglister.

Ellebjerg Skole ligger på en delt førsteplads blandt alle københavnske folkeskoler, når det gælder om løfte elevernes karaktergennemsnit i forhold til elevernes sociale og økonomiske baggrund – den såkaldte undervisningseffekt.

Ellebjerg-eleverne får 0,7 karakterpoint højere karaktergennemsnit til afgangseksamen, end man kunne forvente ud fra deres baggrund. Det er sammen med Sankt Annæ Gymnasiums Grundskole og Peder Lykke Skolen på Amager den bedste score blandt Københavns folkeskoler i årets analyse fra den borgerligt-liberale tænketank CEPOS. Kun fire københavnske friskoler ligger på niveau eller højere.

Stadig blakket ry

Det glæder naturligvis skoleleder Anne Graah, som også blev lidt overrasket, da hun så resultatet. Hun nærer dog også en sund skepsis over for modellen:

»Vi prøver jo selvfølgelig bare at gøre det så godt, som vi kan. Det kan føles lidt som et spil i lotteriet, og egentlig er jeg lidt imod de der ranglister, for de fører meget skidt med sig for de skoler, der ligger og roder rundt i bunden – og bare knokler derudaf.

Men vi kan jo bruge det, for vi arbejder stadig på at tiltrække folk. Skolens ry har ændret sig betydeligt i de senere år, men der er stadig mange derude, som siger: ’Der gik jeg for 30 år siden, og det var en lorteskole’. Så vi bruger selvfølgelig de data, der er, når de er gode,« griner skolelederen og fortsætter:

»Det, som jeg er virkelig glad for, er, at vi faktisk nu i fem år har scoret rigtig godt. For to år siden lå vi også nummer et, og det er jo fedt for lærerne. Det viser jo, at det ikke var en enlig svale, vi gør det faktisk godt. Og så begynder det at være dejligt.

Da jeg kom for seks år siden, var opgaven at vende en udvikling. Men det gør man ikke alene, det lykkes kun med topmotiverede lærere, en skidegod skolebestyrelse og nogle forældre, der bare arbejder med. Der er et helt hold af spillere, som klør på og er bundloyale over for skolen.«

»Fantastisk holdånd«

På landsplan ligger Ellebjerg nummer 12 af samtlige folkeskoler i Danmark – målt over en periode på tre år. Samtidig ligger skolen blandt de to procent bedste privat- og folkeskoler i hele Danmark. Målt over en årrække på tre år placerer Ellebjerg Skole sig blandt de tre procent bedste skoler i Danmark – og som den bedste folkeskole i København.

»I går snakkede jeg med elevrådet om det, og de sagde, at lærerne har tiltro til, at de kan gøre det godt – et dejligt svar, som gjorde mig helt varm om hjertet.

Der er bare en god stemning med gode relationer, og det har jo en megastor betydning i forhold til, om man klarer sig godt: At man føler sig set og hørt. Lærerne ved jo godt, at mange elever kommer fra nogle hjem, hvor de har det svært, så derfor skal de jo have ekstra meget kærlighed og opmærksomhed.

Min mission er egentlig bare at få lærerne til at blomstre, så de får eleverne til at blomstre. Jeg er slet ikke på den der hardcore-testning og så videre. Det handler om at have en stærk identitet og et fællesskab som skole. Og når man har sådan en fantastisk holdånd, så er det jo vigtigt, at man også løfter eleverne,« slutter Anne Graah.

Se listen her: cepos.dk/artikler/undervisningseffekt

Ellebjerg Skole.

Ellebjerg Skole. – Foto: Jacob Schneider

Ellebjerg Skole.

Ellebjerg Skole. – Foto: Jacob Schneider

Ellebjerg Skole.

Ellebjerg Skole. – Foto: Jacob Schneider

Ellebjerg Skole.

Ellebjerg Skole. – Foto: Jacob Schneider

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV
Til fodboldkampe er der plads til cirka 38.000 tilskuere i Parken.

Debat om Parken: Hvor svært kan det være

Mange tusinde besøgende har allerede været forbi og ladet sig imponere og fotografere med den betagende installation.

Flere tusinde pærer lyser op: Ren julelykke på Kultorvet