Kunstner Mikkeline Gudmand-Høyer træder ud i opgangen til plejecentrets leder Mie Nikolaisen og syv etager med kunst. Dårligt gående beboere har mulighed for at tage elevatoren og besøge hver repos for at nyde værkerne.
Kunstner Mikkeline Gudmand-Høyer træder ud i opgangen til plejecentrets leder Mie Nikolaisen og syv etager med kunst. Dårligt gående beboere har mulighed for at tage elevatoren og besøge hver repos for at nyde værkerne. - Foto: Martin Sørensen

Plejehjemsbeboeres livsaftryk bliver til kunst på syv etager

Kunstner Mikkeline Gudmand-Høyer har samlet indtryk fra beboernes liv og udtrykt det i malerier, der nu pryder Ørestad Plejecenters hovedtrappe.

I boligerne på Ørestad Plejecenter findes aftryk af den enkelte beboers liv.

En babushkadukke. En tatovering. En karruselhest, der har revet sig løs fra karrusellen.

De indtryk og mange andre dukker nu op i malerier, som pryder hovedtrappens syv etager på plejecentret i det samlede værk ’Livsaftryk på trappen’.

Igennem flere måneder har kunstner Mikkeline Gudmand-Høyer haft sin gang på plejecentret, besøgt beboerne, talt med dem, og i et improviseret atelier på første sal omsat beboernes livsaftryk i malerier på store og mellemstore lærreder.

Beboerne kan nu opleve små dryp af deres eget liv på trappen. Både dem, der selv kan klare en gåtur på trappen, og dem, der må ty til elevatoren og så tage turen ud på en repos ad gangen.

»Det er selvfølgelig især gæster, pårørende og personale, der ser værket, men dem blandt beboerne, der kan tage trappen, de gør det, for det er god træning,« fortæller plejecentrets leder, Mie Nikolajsen.

Beboeres egne malerier

På nogle etager kan beboerne også nyde deres egne små værker, som de har malet til workshops med kunstneren

»Her har Kirsten malet ’Livets hjul’. Og det her har Ole malet. Han forklarede, at der var tykke streger, tynde streger og kontraster. Det skal alt sammen være her, sagde han,« fortæller Mikkeline Gudmand-Høyer.

Malerierne er allerede blevet afsløret for beboerne.

»Da vi gik i gang med projektet, sagde de, at det må ikke blive sådan noget trist noget. Og det har jeg heller ikke hørt nogen sige om malerierne,« siger Mie Nikolajsen.

Om lidt er der officiel fernisering med jazzorkester, champagne og taler.

Får sindet til at løfte sig

Mikkeline Gudmand-Høyer læser essays op med indtryk, hun har fået af beboerne og bliver meget rørt undervejs.

»Jeg har følt mig ekstremt privilegeret over at være her, og jeg er lige ved at græde nu. Det er ikke jer alle, jeg har haft kontakt med, men en del af jer har jeg snakket med om kunsten, og vi har tegnet og malet sammen. Det er inspirerende for mig at være her og snakke med jer, og jeg kommer til at blive inspireret i det liv, jeg lever udenfor, via samtalerne med jer,« siger kunstneren.

(Artiklen fortsætter under billedet)

»Tager I også imod kunstnere og revl og krat fra Christianshavn som mig her på plejehjemmet? Der bliver ballade med os!« skæmtede Anne Marie Helger.

»Tager I også imod kunstnere og revl og krat fra Christianshavn som mig her på plejehjemmet? Der bliver ballade med os!« skæmtede Anne Marie Helger. – Foto: Martin Sørensen

Endnu en spændende farveklat lyser op på plejecentret – Anne Marie Helger er kommet for at causere lidt over det at blive gammel og glæden ved farver.

»Det kan godt være, at sådan nogle malerier, der hænger ude på trappen, får nogle af jer til at sige: Man kan ikke lige se, hvad det forestiller. Det er ikke lige som klassiske malerier, det er symbolikmalerier. Men bare der er farver. Det kan få sindet til at løfte sig.«

»Der er det med danskere, de er rent ud sagt farveforsigtige. Der er også dem med mottoet: »Det er farver, det er farligt, det er fremmed.« Men det kulørte er mangfoldigheden, som vi altid skal værne om. Der skal være plads til alle. Vi er så forskellige, og det skal vi være glade for,« siger Helger, inden jazzbandet igen tager over.

Værkerne på de nederste etager kan i øvrigt godt ses udefra, når man går forbi plejecentret.

’Livsaftryk på trappen’ er blevet til med støtte fra Statens Kunstfond og Københavns Kommune.

Mikkeline Gudmand-Høyer er uddannet på Kunstakademiet i København og Academy of Art College i San Fransisco. Her står hun ved et af sine større værker på trappen.

Mikkeline Gudmand-Høyer er uddannet på Kunstakademiet i København og Academy of Art College i San Fransisco. Her står hun ved et af sine større værker på trappen. – Foto: Martin Sørensen

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV
Forsvaret vil ikke åbne for, at østerbroerne kan cykle og gå igennem her

Minister punkterer gammel drøm om at binde Østerbro sammen

Masasolo spiller på Kulturstationen Vanløse.

Musik Mig Blidt inviterer til koncert