Ole Henrik Hansen.
Ole Henrik Hansen. - Foto: Pressefoto, DPU

Daginstitutioner bag facaden: Forsker: »Læs juleevangeliet i stedet for tilsynsrapport«

Tilsynsrapporterne er, ifølge børne- og ungdomsborgmester Jesper Christensen (S), arbejdsredskaber til at højne den pædagogiske praksis. Minby.dk har søgt aktindsigt i tilsynsrapporterne for perioden 2015 – 2017 i en af de udskældte institutioner fra Dokumentaren: ‘Daginstitutioner bag facaden.’

»Man skal huske, at tilsynsrapporterne er udtænkt som et arbejdsredskab til at udvikle den pædagogiske praksis,« sådan udtaler børne- og ungdomsborgmester Jesper Christensen (S) til minby.dk, i en tidligere artikel om Fie og Jan der tog deres barn ud af en københavnsk institution, efter det gik op for dem at institutioner var med i dokumentaren: ’Daginstitutioner bag facaden.’

Fra grøn til gul og rød

Minby.dk har søgt aktindsigt i tilsynsrapporterne for Fie og Jans institution. Tilbage i 2015 var havde institutionen seks grønne anmærkninger, i 2016 seks gule anmærkninger, hvorefter de røde anmærkninger også blev en del af tilsynsrapporten.

Lektor: Uansvarligt

Minby.dk har forelagt lektor ved Danmarks Pædagogiske Universitet (DPU), Ole Henrik Hansen tilsynsrapporternes tilstand. Ole Henrik Hansen kalder det uansvarligt, at en institution over fire år går fra seks gule anmærkninger til seks gule og to røde, uden at det bliver bedre.

»Det er børn, de her pædagoger har ansvaret for, og det er dybt uansvarligt, at det kan ske år efter år.

Læs juleevangeliet i stedet

»Ved tilsynsrapporter handler det om at handle og agere på observationerne. Sker det ikke, kan man ligeså godt læse juleevangeliet,« siger Ole Henrik Hansen til minby.dk og fortsætter.

»Det handler om kvalificeret ledelse både i institutionen og i forvaltningen. Man skal finde årsagen og rette på den dårlige pædagogiske kvalitet, som tilsynsrapporterne giver udtryk for.

Er flere hænder løsningen?

»Man skal først og fremmest finde årsagen. Hvis man bare ansætter flere pædagoger i en dårlig institution, risikerer man, at der er flere der går rundt og har en dårlig pædagogisk praksis og det er spild af penge ,« siger Ole Henrik Hansen.

Læs også Daginstitutioner bag facaden: Flyttede barn fra udskældt institution og blev tilbudt en dårligere

Psykolog: Det er skadeligt

»Hvis det her er virkeligheden i et helt vuggestueliv, er det skadeligt for vuggestuebarnet,« fortæller specialist i pædagogisk psykologi og klinisk psykolog, Lone Hygum.

Lone Hygum og forklarer, at barnet kan få nogle udviklingssårbarheder, der giver udfordringer i forhold til for eksempel at bearbejde sanseindtryk, regulere følelser og indgå i sociale fællesskaber.

Hvad med normeringen?

»Når der er så få voksne som der er, er det ekstremt vigtigt, at de voksne, der er der, gør sit allerbedste. Især i forhold til de 0-3-årige. De er i gang med deres primære tilknytning. De skal have hjælp til udvikling af sprog, til at regulere deres følelser, til at afstemme sig med omverdenen og til at få stimuleret deres nysgerrighed og opmærksomhed. Vuggestuebarnet skal mødes i dets nysgerrighed på verdenen, og ikke mindst have omsorg og voksenkontakt.”

Tilsyn ændret i 2016

I et telefoninterview med minby.dk fortæller Jan Hoby, næstformand Landsforeningen for socialpædagoger (LFS) der organiserer Københavns pædagoger, at Københavns kommune er i fuld gang med at sikre, at den pædagogiske kvalitet bliver bedre og mere ensrettet. Han slår fast, at indsatsen i den udskældte institution, hvor Fie og Jans barn gik, er i fuld gang

Ifølge Jan Hoby skyldes ændringen fra grøn til gul og rød, at Københavns kommunes pædagogiske konsulenter i 2016 begyndte at bruge en ny observationsmetode, ’Kvalitetsudvikling i daginstitutioner’ kaldet KIDS.»

Tilsynsrapporterne fra 2015 til 2019

  • – 2015 – seks grønne

  • – 2016 – seks gule

  • – 2017 – Fem gule og en rød

  • – 2018 – Fem gule og en rød

  • – 2019 – Fire gule og to røde

  • Grøn betyder, at man skal vedligeholde indsatsen.

  • Gul betyder, at man skal tilpasse indsatsen.

  • Rød betyder, at der er behov for en ny og ændret indsats.

  • Kilde. I en af de to udskældte institutioner fra dokumentaren, ’Daginstitutioner bag facaden’ går institutionens tilsynsrapport fra at have seks grønne anmærkninger til fire gule og to røde i 2019. Der er ikke noget tidspunkt, hvor det, på papiret, går bedre, til trods for at tilsynsrapporterne, ifølge Jesper Christensen, burde være et arbejdsredskab til at styrke den pædagogiske kvalitet.

  • FIGUR 1

Ændret fokus i 2018

»KIDS resulterede i gule og røde anmærkninger for en del københavnske institutioner,« forklarer Jan Hoby.

»Og nu er der, (på grund af dokumentaren, red) kommet ekstra skærpet fokus på institutionerne. Pædagogerne skal have en fælles faglig praksis og kultur der sikrer, at de gør det, de har aftalt i personalegruppen,« forklarer Jan Hoby og fortsætter:

»Pædagoger er ikke uddannet i at modtage og give feedback, så her kan man virkelig ændre noget – i kombination med planlægning og struktur. Uden det er der ingen kultur,« siger Jan Hoby

»Pædagogerne skal turde at sige fra, når de oplever noget, der ikke er okay. »

Jeg er sikker på, at tilsynsrapporten i den pågældende institution er bedre i 2020,« siger Jan Hoby til Minby.københavn.

Hvad hvis det ikke virker?

»Hvis feedback fra ledelse og kollegaer ikke ændrer praksis, eller hvis ledelsen accepterer en ikke-acceptabel adfærd blandt personalet eller ikke handler på den, så har man som offentlig ansat ifølge serviceloven paragraf 153 skærpet underretningspligt. Man desuden som pædagog, huske at bruge sin ytringsfrihed – den strækker faktisk ret langt,« slår Jan Hoby fast.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV
Hver dag frem til jul åbnes en ny låge i den store Frem-julekalender. 24 legendariske frem‘ere hyldes med en karikaturtegning. Og mon ikke der er et par spillere eller tre fra det legendariske 1992-bronzehold, som har sneget sig blandt de 24 udvalgte?

Kravl tilbage i Frem-tiden med årets julekalender

Danny Jung forlader til nytår B.93, når hans kontrakt udløber, efter hans sjette periode i klubben.

B.93 siger farvel til Danny Jung