Vilhelm Hammershøis ‘Interiør fra Strandgade 30’ er fra 1900.
Vilhelm Hammershøis ‘Interiør fra Strandgade 30’ er fra 1900. - Foto: Bruun Rasmussens Kunstauktioner.

Rekordhammerslag: Hammershøis mesterværk solgt for 31,5 millioner kroner

‘Interiør fra Strandgade’ er det dyreste kunstværk solgt i Danmark nogensinde. 31,5 millioner kroner lød hammerslaget hos Bruun Rasmussens Kunstauktioner.

31,5 millioner kroner for et maleri. Det er et svimlende stort beløb, men ikke desto mindre prisen for maleriet ’Interiøer fra Strandgade 30’, der blev solgt hos Bruun Rasmussens Kunstauktioner. Og maleriet er dermed det dyreste kunstværk solgt i Danmark nogensinde.

Maleriet blev skabt af Vilhelm Hammershøi i 1900, og det er nu det næstdyreste af hans malerier nogensinde solgt på verdensplan.

»Det bliver simpelthen ikke mere ikonisk Vilhelm Hammershøi end det Strandgade 30, vi solgte, og det afspejler prisen,« siger en stolt Hammershøi-ekspert og leder af Bruun Rasmussens afdeling for ældre malerier, Julie Arendse Voss.

Bruun Rasmussen har siden 1950erne solgt omkring 160 af Vilhelm Hammershøis værker og er i dag det auktionshus i verden, der har den største viden om hans arbejde.

»Hammershøi formåede om nogen at male gådefulde og atmosfærefyldte rum, og det er i årene på Strandgade, at han for alvor slog sit navn fast som interiørmaler.

Disse interiører, hvor lyset falder ind og spejler sig i gulvet i nuancer af hvidt, gråt og brunt, det er her, Hammershøi skaber et rum med en særlig tidløs metafysisk stemning – den helt særlige »hammershøiske« stemning, vi kender ham for. Den stemning, som har gjort ham til den mest eftertragtede danske kunstner på det internationale kunstmarked nogensinde,« forklarer Julie Arendse Voss.

Rum til fordybelse

Vilhelm Hammershøi levede i årene fra 1864-1916. På maleriet ’Interiør fra Strandgade 30’ ser man hustruen Ida stå ved vinduet fra boligen på Christianshavn, hvor parret boede fra 1898-1908. De to blev forlovet i 1890, og Ida var model på mange af Vilhelm Hammershøis malerier.

Hammershøi formåede om nogen at male gådefulde og atmosfærefyldte rum.

På rekordmaleriet står Ida i et for Hammershøi meget karakteristisk nøgent rum med en smukt profileret dør, høje paneler, pudsede lofter og sprossede vinduer, hvor lyset falder ind og spejler sig i gulvet.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV
Der er mere fart på Mælkevejen end forgængeren Odinexpressen.

Vesterbro Bladet sendte testpanel ud på Mælkevejen

Susan og Johanne Mathiesen har begge haft voldsomme oplevelser i krydset Ågade/Jagtvej/Falkoner Allé inden for de seneste uger, og de ser dagligt biler, der ikke overholder forbuddet mod at svinge til højre eller venstre. Nu rykker politiet ud i krydset.

Politikommissær om Ågade-kryds: »Folks moral er skredet, så nu hjælper vi den lidt på vej«